Socialen kan förlora miljoner på nya regler

Socialchefen Carina Ylipuranens hoppas att överklagningar beträffande försäkringskassans striktare regler ska ge resultat. Foto: Marianne Berglund

Socialchefen Carina Ylipuranens hoppas att överklagningar beträffande försäkringskassans striktare regler ska ge resultat. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Det handlar om att försäkringskassan gör nya och striktare bedömningar av vad som är grundläggande behov hos personer som behöver hjälp av personliga assistenter. Detta slår hårt mot kommunerna som får ökade kostnader. Nämnden fick den 8 mars information om hur det förhåller sig, säger socialchefen Carina Ylipuranen.

Inför sammanträdet hade en prognos gjorts, visserligen en prognos, som enligt Ylipuranen är väldigt osäker. Men det kan komma att röra sig om cirka fem miljoner kronor i ökade kostnader för Övertorneå kommun.
Gräns vid 20 timmar
– En person måste ha ett grundläggande behov som uppgår till 20 timmar för att kommunen ska få ersättning från försäkringskassan. Som grundläggande behov räknas att man behöver hjälp med att äta, att gå på toaletten och att klä på sig. Detta har inneburit en kostnad för kommunen på cirka 300.000 kronor per person. För en person vars behov av hjälp är mindre än 20 timmar i veckan hamnar, som förslaget ser ut, hela kostnaden på kommunen, förklarar Carina Ylipuranen.
Överklagningar pågår
Hon tillägger att färdigbehandlade ärenden för personer som är i behov av hjälp börjar komma, men att det samtidigt pågår överklagningar och processer, varför det inte är klart att det kommer att bli som det har sagts att det ska bli.
– Det var så sent som i januari som signalerna kom om förändringen. Kommunen har bara att vänta och se. Vi kan inte göra något åt de enskilda ärendena och bakom varje ärende finns en enskild individ.
Hur ser det ut i övrigt vad gäller socialnämndens budget?
– Vi har inte hunnit analysera övrigt prognostiserat underskott. Det kan handla om någon feltolkning eller annat som vi kan rätta till innan årets slut.
Hur ser det ut med personal inom socialen?
– Det är dåligt med vikarier och vi har för få ansökningar inför sommaren. Den stora och överskuggande frågan är hur vi ska lyckas med att rekrytera och behålla personal. Pensionsavgångarna är samtidigt som bekant stora.
Har ni bra bemanning på socialkontoret?
– Där har vi fullbemannat med sex socialsekreterare.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
8 kommentarer om “Socialen kan förlora miljoner på nya regler
 1. gräns-bo skriver:

  skyll inte på fk eller regeringen..de här har ni vetat om sen ett halvår tillbaka i tiden…inkompetensen finns inom den styrande centern….

 2. från holmen skriver:

  Måste ju finnas massor av assistent och vårdar kandidater bland alla väl och högutbildade nykomlingar från fjärran land…

 3. Kommunanställd skriver:

  Socialchef?! När har den tjänsten utannonserats? Övertorneå skulle ju inte ha någon Socialchef efter Mehmed, utan det hette ju arbetsmarknads- och integrationschef. Har Carina utbildning för tjänsten eller är det som vanligt Rolf som bestämt vem som får jobbet 😂 Det verkar ju int gå så bra iaf. Konsulter är dyra 😂 Heja Övertorneå kommun! 👍

 4. Rättaren skriver:

  Kommunanställd verkar ha fått detta om bakfoten. Det är inte Rolf som beslutar om tjänster och vilka som ska anställas och detta berör hela landet och inte enbart Övertorneå kommun.

 5. Också kommunanställd skriver:

  Håller med en annan kommunanställd. Har Carina verkligen relevant utbildning? Har inte heller sett någon utannonsering eller…Hm, intressant! Är det mer som ska ut ur garderoben?

 6. Kommunanställd skriver:

  Rättaren. Då har du inte koll på vad som händer här i kommunhuset. Kommunchefen gör många saker som han inte borde. Det är ju allmänt känt.

 7. Anders skriver:

  Det är en beställning från regeringen, FK verkställer och kommunerna får ta smällen…

 8. Lyssnande- insatt politiker skriver:

  Anders helt riktigt, så är det, kommunen får ta på sig kostnaden från staten och kan inte påverka. De styrande d.v.s politikerna har fått reda på detta långt tidigare än vad som sägs här ovan. Jag har själv suttit med i nämnden och fått information om att detta är på gång från Försäkringskassan. Ingen av er övriga politiker reflekterade eller sa något. Detta var under tidigare socialchefens tid. Många far illa. Både kunder och medarbetare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.