Söker bred förankring för att ta över elanläggning

ÖVERTORNEÅ: Kommunalrådet Roland Kemppainen (S) inväntar svar från samtliga partier gällande intresset för ett övertagande av elanläggningarna som ingår i konkursboet efter Ekfors Kraft.

– Jag vill ha en bred förankring om vi ska gå in med en intresseanmälan till Advokatbyrån Kaidings, säger Kemppainen till Haparandabladet.

– Majoriteten av de partier som hittills  svarat har ställt sig positiva. Ett flertal företagare är också intresserade.

Som vi tidigare berättat i Haparandabladet är företagaren Allan Lehto en av dem. Han har sagt sig beredd att gå in med upp till 40 miljoner kronor.

Från Haparanda kommun finns, enligt Roland Kemppainen, i nuläget inget intresse.

På frågan vilka fördelar som ett ägande av elanläggningarna skulle ha för kommunen säger han följande:

– Jag har en vision, att om kommunen äger kontrollen över energin, kan den bli attraktiv. Vi har redan låg skatt, men om vi har konkurrenskraftiga priser på el och värme, blir det ännu mer attraktivt att etablera sig här. Vi ska försöka göra kommunen så intressant som möjligt för alla att bo här.

Nu väntar han bara på responsen från de partier som inte svarat.

– Vi tycker att det är bra om kommunen har möjlighet att ta över, men vi får se hur det går, säger Christina Snell-Lumio (V).

– Senast den 15 januari ska intresseanmälan vara inlämnade. När vi sedan fått in bud av storleksordningen mellan tummen och pekfingret tar vi in mer information och därefter sker förhandlingar om avtalet. Energimarknadsinspektionen är ju också med när tillstånd ska beviljas. Något avgörande blir det inte före sommaren, säger advokat Jonas Bergh vid Kaidings i Umeå.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Söker bred förankring för att ta över elanläggning
  1. tpk skriver:

    Jag anser att Ötå kommun och Haparanda Stad tar över ägandet gemensamt.