Speciellt utformad utbildning ska lösa rekryteringsbehov

TORNEDALEN: Part ab i Kalix och Isolamin i Överkalix har svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Därför har Utbildning Nord tagit fram en specialdesignad utbildning som är anpassad till företagens behov.

Rikttiden för utbildningen är 22 veckor med flexibel utbildningstid beroende på vilka tidigare kunskaper man har, och hälften av tiden utgörs av praktik antingen i Kalix eller i Överkalix.

– Till den specialdesignade utbildningen kan man söka genom arbetsförmedlingen. Vi tar in fem åt gången till VVS i Övertorneå och samma för platssättningsdelen i Hedenäset, säger Pilvi Ryökkynen, utbildningschef för byggyrkena i Hedenäset och Alf Töyrä som är ansvarig för VVS delen i utbildningssamarbetet i ett pressmeddelande.

Utbildningen som genomförs i Övertorneå (VVS) och Hedenäset (golv/plattsättning) är innehållsligt anpassad med utbildningsmoduler inom VVS och plattsättning för att kunna utföra arbetsmoment som förekommer vid tillverkning av prefabricerade badrum.

Publicerad i Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
11 kommentarer om “Speciellt utformad utbildning ska lösa rekryteringsbehov
 1. Nicke skriver:

  Part AB vilket företag dom skapar verkligen jobb i Östra Norrbotten och för Överkalix de är fantastiskt roligt för den kommunen. Över 100 jobb i Överkalix helt otroligt. De skulle behövas nån sån industri i Haparanda.

 2. från holmen skriver:

  Med tanke på all högutbildad arbetskraft som reser till Sverige för att söka asyl….så ter det sig märkligt att det överhuvudtaget fattas utbildad arbetskraft i riket…

 3. har jobbat på part. skriver:

  Anledningen till att Part ab inte hittar den arbetskraft man eftersöker beror inte på att kompetensen inte går att finna, utan beror på att Part är en arbetsgivare som inte uppskattar, tar till vara på eller har en ledning som vet hur man gör Part AB till en attraktiv arbetsplats. Man jagar sina anställda med blåslampa. Sådan ledning är det som jobbar där och sådan arbetsgivare är dom. Ett sådant företag har ofta svårt att få kompetent folk.

 4. Instämmer ! skriver:

  Instämmer ang Part ingen attraktiv arbetsplats man söker sig till dessutom är lönerna mycket låga följer dock metallavtalet, vem vill arbeta tungt för en usel lön långt under 25000:- idag ? Det hyrs därför i mkt billigt folk från utlandet för att kompensera bristen. Anser inte att bristen beror på kompetensbrist utan att andra orsaker finns till den sk bristen som nämns.

 5. Framstår som seriöst skriver:

  En seriös arbetsgivare håller inte på med sådana här lösningar via AF och bidrag hen ser till att arbetstagarna trivs på jobbet vilket ger gott rykte utåt som sedan lockar fler till företaget. Tror inte det här med kompetensen har ett dyft med saken att göra egentligen, det är andra faktorer !

 6. Inget man söker sig till ! skriver:

  Dessa firmor är inget man söker sig till frivilligt. Utan håller sig borta från, därför är AF inblandad.

 7. AMS Trams ?? skriver:

  Varför lägga ned en massa skattepengar via AF på en verksamhet som inte satsar något på sina anställda? Satsa hellre skattepengarna på något bättre och som ger mervärde istället än ren lönedumpning ?

 8. Fas3 skriver:

  Allt över 19500 måste väl betraktas som en hyfsad lön, det är den summan som högsta a-kassan är. Att dessutom få en betald utbildning och jobb efter det är väl bra, eller?

 9. SV skriver:

  Till Fas3 !
  Det är det den inte är, utan under !

 10. Intervjuat en del asylsökande skriver:

  Till sign. från holmen
  De högutbildade asylsökande kan inte svenska, ett krav från arbetsgivarna här.
  De har även svårt att bevisa sin utbildning och arbete då det i mångas hemländer inte utfärdas intyg likt t.ex anställningsavtal.
  De asylsökande vill även oftast hellre bo i större samhällen än Kalix och Ö-kalix.

  De flesta asylsökande jag pratat med har dessutom varit outbildade/lågutbildade vars arbete i hemlandet varit t.ex. att ta hand om odlingar hemma eller ströjobba med diverse lätta arbeten från och till.
  Extra utbildning behövs för de flesta asylsökande före arbete.

 11. Verkkosurfaren skriver:

  Vem vill jobba för en lön under 25000 skrev någon, en annan skrev att högsta A-kassan är 19500/månad. Är det lönedumpning? Då är de arbetslösa verkligen bortskämda. Jag säger bara att om någon arbetslös med a-kassa erbjuds jobb med en lön i det spannet och ej tar det jobbet, då ska A-kassan genast dras in och dom får försörja sig på annat sätt. Vi övriga skattebetalare vill inte försörja drönare. Apropå kompetensregnet i samband med asylkaoset som någon nämnde så har väl verkligheten hunnit ikapp de flesta, avstår från ytterligare kommentarer där.