Spelberoende kan få hjälp

TORNEDALEN: Spelmissbruk likställs med missbruk av alkohol och droger. Därför sker en lagändring från och med årsskiftet som innebär att ansvaret för spelmissbruk läggs in i socialtjänstlagen.
I och med detta blir kommuner och landsting skyldiga att erbjuda stöd och vård till personer som har problem med spel om pengar.
Socialstyrelsen har tagit fram ett kunskapsstöd och nu pågår ett arbete om hur ett stöd för hur behandling av spelmissbruk kan bedrivas. I december ska behandlingsstödet vara färdigt och överlämnas till regeringen.
Även Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett kunskapsstöd som framförallt handlar om hur man kan arbeta förebyggande med problemspelande.
Vanligt bland unga
Uppskattningsvis har två procent av befolkningen i åldrarna 18 till 84 år problem med sitt spelande, det är ungefär 134,000 personer. Men ytterligare fyra procent ligger i riskzonen för att utveckla spelproblem.
Spelproblem finns i alla befolkningsgrupper men är vanligare bland män och unga.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Spelberoende kan få hjälp
  1. Nasuabo skriver:

    Unga män mellan 18-84 är riskgruppen enligt artikeln, då får man vara försiktig några år till! Men, om man ändå inte kan låta bli att spela kan man ju koppla spelkortet till någon idrottsklubb som gynnas av det via ”Gräsroten”. Svenska spel fixar resten så får klubben pengar trots dina förluster! För egen del är mitt spelkort kopplat till Asplöven, en lågoddsare….ifall nån undrar, eller vill någon slå vad?