Spirande idéer ska ge gamla Haparanda nytt liv

HAPARANDA: Genom projektet ”Gamla stan” ska Haparandas centrum få nytt liv.

Projektet har initierats av kulturchefen  Jytte Rüdiger och engagerar ett 100-tal Haparandabor. Tillsammans har de tagit fram förslag som ska  ge ett lyft åt utomhusmiljön, tomma lokaler, tomma gråa väggar och så vidare.

– Tanken är att alla ska hjälpas åt – ideella krafter, kommunen, fastighetsägare, företagare, lokala konstnärer med flera, säger Jytte Rüdiger till Haparandabladet.

Hon berättar att en av de involverade är Terese Östling, projektledare för det konstnärliga, som har omvandlat egna och andras idéer till illustrationer i akvarell.

Ett antal projektgrupper arbetar nu vidare med förslagen, och till skolavslutningen i juni blir det talko-folk-fest med invigning av den uppfräschade Storgatan.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
13 kommentarer om “Spirande idéer ska ge gamla Haparanda nytt liv
 1. Framtid skriver:

  Räcker det ej med Barens Center. Behövs ett projekt ”Gamla stan” när kommunledningen helhjärtat satsar på gränsen. Låt gamla stan somna in och vänd blickarna mot framtiden på Gränsen.

 2. Roger skriver:

  Precis detta projekt är helt galet… Till vilken nytta?

 3. Bep Weijand skriver:

  Till o med i Stockholm är gamla stan ett dragplåster för turistnäringen. Tänk att kunna försjunka en stund in forntiden i gamla Hermanssons affär och få känna kontrasten med allt det moderna!

 4. KI skriver:

  Bygg en Bandy/hockey hall mitt på torget så blir det nog lite mera fart i centrum och P-platser blir det ju när man river bort lite gamla affärer…..

 5. Alarik skriver:

  Roger: Till vilken nytta? Tja… kanske att få centrala staden att leva upp lite igen? Tyckte jag läste det i artikeln.

 6. Roger skriver:

  Ge upp torget och gamla stan allt kommer ju hända på gränsen. Förr jala, bandy och torget. Nu på gränsen och hockey. Tiden förändrar allt….att gämföra gamla stan i Stockholm och happis är ju väldigt smart.

 7. Delta skriver:

  Seså barn, leka snällt! Detta är ingen miljardinvestering. Tycker det är kul att gamla stan kommer att få en nyare look. Alltid kul med friska vindar. Hellre ser jag på olika färger, mönster och konstprojekt av olika slag och massa annat än gråa väggar och ett gamla stan som liknar något från det stora och mäktiga Sovietunionen. Man får liksom vibbar från kalla kriget. Kämpa på! Kul!

 8. Janne J skriver:

  Man kan bara bli glad att någon bryr sig. Synd ni inte har 100% stöd. Jobba på med fler bra förslag. Hockeyn kan vara död om något år men staden kommer leva länge till.

 9. Bep Weijand skriver:

  Låt besökarna leva in sig i ett Haparanda från förra seklet, med kläder, mat och transporter o besöka de gamla hus från den tiden. En båtresa från Taavolagården till Hermanssons. En fiskebåt vid kajen säljer fisk. Mia Green tar bilder på turisterna. I Kafé Gulashbaronen finns gulashbaroner. Från Järnvägstationen går ett gammalt tåg mellan Haparanda och Tornio. Historien är rik!

 10. skeptikern skriver:

  Det finns ju ingenting kvar i ”gamla stan”.
  Det som fanns har ju tvingats stänga eller flytta till mammons tempel dvs. till på gränsen området.
  En satsning för att få ett levande gamla stan i Haparanda, borde väl börja med en satsning på att få dit butiker och olika verksamheter igen så det blir någon fart i centrum.
  Lite liv och rörelse är det som gör en stad, inte olika projekt med varierande grad av seriositet.

 11. anders skriver:

  Fylla tomma lokaler med trevligt sevärt och sätta lite färg på tråkiga väggar/fasader m.m och detta till låga kostnader. Hur kan man vara så emot detta?

  Men till syvende och sist, människor måste vilja vara vid Torget/Gamla stan. Sitta hemma och knorra över frånvaron av liv och rörelse, jojo det går ju för sig…….

 12. pirkkoa skriver:

  Det här låter intressant. Asppark vill jag ha. Vad vackert på hösten och även på sommaren. Ett museum, till exempel köp ett Per Albins hus och inred det som det var från början. Hur fint det var att få en toalett i källaren. Två rum o kök skulle det kunna heta. Fotografier från gamla tider…. mera kulturskyltar: Här har Lenin bastat o s v. Det finns så mycket fint men kanske självklart för många men inte för alla. När det gäller ett museum kan det komplettera det som redan finns i Torneå.

 13. mie skriver:

  Lägg ner folkhögskolan och gör huset till kulturcentrum. Idag är det endast rektors ”konstcenter”!