Språkskolan flyttar till Lärkan, enligt förslag

HAPARANDA: Styrgruppen för Språkskolan föreslår att kommunstyrelsen (ks) ska besluta att Språk­skolans högstadium under tre år flyttar in i Tornedalsskolan. Den lösningen blir avsevärt billigare än tidigare diskuterade moduler.

Diskussion och utredning om tillfälliga lokaler för trångbodda Språkskolan i Haparanda har pågått under lång tid. Den politiska ledningen i Haparanda anser att fyra olika alternativ med skolmoduler blir för dyra; mellan 12 och 15 miljoner kronor för tre års verksamhet.

– Investeringarna beräknas till 300.000 kronor, vilket gör det här minst tolv miljoner kronor billigare, säger Gunnel Simu (S)-märkt ledamot i styrgruppen för Språkskolan till Haparandabladet.

– Det här blir tolv miljoner kronor billigare och blir tillräckligt ändamålsenligt i väntan på långsiktig ombyggnad, säger Torneås stads­direktör Raimo Ronkainen.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
13 kommentarer om “Språkskolan flyttar till Lärkan, enligt förslag
 1. Lisamaja skriver:

  Det blir tredje gången gillt som samma herrar ställer sig och talar om en treårsperiod… Hoppas de ställer sig framför föräldrarna också, igen! Hoppas de har en definitivt definitiv lösning på vad som händer om tre år.
  Ett stort antal elever kommer att gå och har gått hela sin grundskola i ett provisorium.

 2. Lisamaja skriver:

  Intressant är också att följa hur siffror ändras beroende på vem mottagaren är och vad som är lämpligt. På droginfo till föräldrar tillsammans med polisen informerar man att var fjärde gy-elev testat droger, men nu när dessa siffror inte ser bra ut; då påstår man att 97 procent aldrig testat droger… Ett spännande sätt att variera verkligheten på.

 3. Oimponerad pappa skriver:

  Jag tror inte en sekund på att det händer nåt på tre år, det blir lätt sex år, tio år och så vidare. I lokaler som inte ens duger för gymnasieeleverna – varför ska de duga åt Språkskolan? Många Torneföräldrar kommer att flytta sina barn från språkskolan till Torneå vilket i praktiken innebär slutet för språkskolan, bara en tidsfråga!
  Politiker, hur tänker ni? Är språkskolan bara en belastning i era tankar? Inget värde alls?

 4. lisamaja skriver:

  Där har du en point!!! Det kanske är precis det man är ute efter egentligen….att skolan ska dö ut eft då slipper man hela problematiken. Ärligast vore ju att tala om det högt, att så är det. Det har alltid varit så att det är föräldrar på skolan som uppskattat den och dess resultat. Politiker och tjänstemän har inte varit speciellt imponerade eller intresserade av varken resultat eller orsaker till resultat.

 5. T-school boy skriver:

  Gick på Tornedalsskolan under sex år. Först högstadiet tre år och sedan gymnasiet tre år.
  Det gick hur bra som helst och då hade skolan uppåt 1.000 elever.
  Det går säkert att organisera skolarbetet så att t.ex. fadderverksamheten kan fortsätta. Men vill man inte så är det förstås svårare.
  Att kosta på 12-15 miljoner på baracker som moderaterna vill skulle vara totalt oansvarigt när alternativ finns. Det är väl ändå bättre att lägga dessa miljoner i en permanent lösning.

 6. Antti Histamin skriver:

  12 miljoners besparing, det är ju åtta månaders hyra i nya pågränsenbygget.

 7. Happisbo skriver:

  Språkskolan är i akut behov av att lösa lokalproblem. I och för sig menar ju en del att det varit akut i många år. Men bättre sent än aldrig kanske även är gångbart i detta fall. Två lösningar att välja på -> T-skolan eller hyrda moduler. Inte konstigt kanske att man väljer det billigare. Så långt är det trots allt inte att gå över gatan, eller? Är fördelarna med modulerna värda 12-15 miljoner? Det tycker inte politiker i Hpda och speciellt inte i Torneå. Håller med dem.

 8. Anna mun kaikki kestää. skriver:

  Det är nog trångt där. Dessutom så är ju allt från typ 2:a världskriget, så allt är ju helt förfallet och trångt. Ja, vi kanske har lokaler där Språkskolan kan vistas i. Men jag tyckte det var skönt att slippa högstadiet och börja gymnasiet för att det blev så lungt och ¨vuxet¨. Det räcker med att dom äter där så märker man verkligen vilket liv det blir. Får huvudvärk.. . . . blir väl illa tvungen att stå ut med dom.

 9. Heiduskaja skriver:

  Gymnasieelever orkar inte med att det är massa småbarn runtomkring dom hela tiden. Det hör man ju bara nu när dom bara äter där. Om man delar upp det kanske de blir mindre negativt. Men kom igen, ungarna från språk får ta sig i kragen och skippa springa och skrika i korridorerna, annars kanske dom blir skraja när de äldre blir less och kanske säger åt dom! Det är inte bra för någon av delarna, tänk åldersskillnaden bara? o.O

 10. Aldrig mera rött skriver:

  Ja, ni ser bara kommentarerna från exempelvis Heiduskaja.
  Inte verkar det båda gott att ”ungarna” ska dela utrymmen på rasterna med halvvuxna elever.

  Visst är det nära mellan skolorna, men tror ni att det är det samma som att dela utrymmen och ses varje dag? Nej, jag är besviken på Gunnel Simu och Pekka Hyötylä med fler.
  politiker som värnar om På gränsen-projektet men struntar i en av stadens största skolor. Jag ger heller inte mycket för att högstadiets inflyttning till Tornedalsskolan är en treårig lösning.

 11. JE skriver:

  Vad kommer Språkskoleelevernas förtroende för Haparanda Stad att vara då de skall välja gymnasieskola i nian? Inte särskilt högt tippar jag, efter att ha kastats runt i olika ”tillfälliga lösningar” och blivit lovade lösningar inom tre år hela tiden, skulle jag iallafall överväga att lämna eländet och studera på annan ort…

 12. Mattilalainen skriver:

  Pekka on ”rosa” pantteri.

 13. Örjan Pekka skriver:

  Tack för kommentarerna. Jag publicerar ett antal av dem i tisdagens Haparandabladet.

  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se