Spridda skurar i företagsklimatet

TORNEDALEN: Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner presenterades tidigare under veckan.
2018 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under perioden januari till april 2018 samt ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.
För Norrbottens del visar rankingen på bättre företagsklimat i många kommuner och Boden står högst i position i Norrbotten på listan över bäst företagsklimat och har klättrat till plats 90.
För Tornedalskommunernas del visar resultatet inte lika bra. Pajala hamnar på sista plats, 290 i rankingen och Övertorneå har backat 31 steg och rankas på plats 234.
Svag förbättring
Haparanda kommun har klättrat uppåt om än bara ett steg och hamnade i årets ranking på plats 282.
I Haparanda besvarades enkäten av 87 företagare, det innebär en svarsfrekvens på 50 procent, enligt svenskt näringslivs rapport. De har bland annat satt betyg på faktorer som rör attityder till företagande, kommunal service till företagen samt tillgången på kompetens.
Resultatet av enkätundersökningen visar att företagens bedömning av företagsklimatet sammantaget har ökat från 2,76 till 2,82. På 9 av enkätens 16 områden är Haparandas siffror bättre än vid förra mätningen, skriver Haparanda stad på sin hemsida.
Erhållna svar
I Övertorneå svarade 98 företagare och svarsfrekvensen ligger på 58 procent. I Pajala svarade 107 företagare och svarsfrekvensen hamnar på 55 procent. Med svarsfrekvens avses antalet erhållna svar i förhållande till antalet utskickade enkäter.
Sammanlagt medverkade 1.374 företagare från Norrbotten i årets undersökning.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala Taggar:
3 kommentarer om “Spridda skurar i företagsklimatet
 1. Fakta skriver:

  Rankning av företagsklimatet är ett stort svammel! Lite förvånande dock att Ötå tappar trots borgar styre. I regel får borgar styren bättre rankning av företagare som tror att höger politik gynnar dom. Ser man tillväxten och investeringar i företagen under sosse regeringen mår svenska företagen mycket bra! För detta krävs att anställda mår bra, med bra lön och villkor, inte höger politik med lägre lön och högre hyror och ett motstånd mot facket, speciellt från Centerpartiet!

 2. partipol. bunden skriver:

  de verkar gå bakåt i allting för Mörtberg med anhang.

 3. Tomas Mörtberg skriver:

  Svar till partipol. bunden.
  Övertorneå kommun har under den senaste mandatperioden stigit i företagsrankingen från plats 275 år 2014 till plats 234 år 2018, det har gått framåt inte bakåt under mandatperioden! Centerpartiet fick mer röster i valet 2018 än i valet 2014, det har gått framåt inte bakåt för Centerpartiet, från strax under 22 % till strax över 24% av rösterna! Allt skitsnack om mig som person till trots som anonyma insändare skriver i sociala medier är jag den politiker i Övertorneå som fått överlägset mest kryss i senaste valet!