Staffan Svanberg har gått bort

Skärgårdsentreprenören Staffan Svanberg har gått bort. Foto: Eva Spiik

Skärgårdsentreprenören Staffan Svanberg har hastigt och oväntat avlidit. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: På Valborgsmässoaftonens morgon avled skärgårdsentreprenören Staffan Svanberg. Han blev 68 år.

Dödsfallet inträffade på Haparanda-Sandskär, där Staffan tillsammans med några närstående inväntade islossningen och vårens ankomst. Gruppen hade åkt ut på de sista isarna och planerade att ta sig hem via båt.

Staffan Svanberg är för många känd som lärare men för ännu fler som skärgårdsentreprenör och turistföretagare. Han drev tillsammans med hustrun Lena turismverksamhet med nationalparken som huvudsakligt mål. Staffan Svanberg var också tillsyningsman på nationalparken Haparanda-Sandskär.

Utöver detta åtog han sig också uppdrag för exempelvis WWF och Sida och har då spritt miljökunskap i länder som Mongoliet, Ryssland, Ukraina, Vitlyssland, Indien och Kina.

Staffan Svanberg efterlämnar hustru, tre barn och fyra barnbarn.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
33 kommentarer om “Staffan Svanberg har gått bort
 1. Anna Svelin skriver:

  Vila i frid Staffan <3

 2. Pigan skriver:

  En sådan enorm förlust för Haparandas turism o skärgårdsliv, som förlorat en av de finaste & varmaste eldsjälar. Tankarna går till familjen ❤ som har en svår tid med sorg framför sig.

 3. Mervi Rundgren skriver:

  Mitt varmaste deltagande. En stor förlust för hela Haparanda. Min tankar går till familjen och Staffans nära vänner. <3 Styrkekramar

 4. fritidsfiskaren skriver:

  Verkligen tråkigt. Hoppas att någon har kunskap, vilja och ork att ta över efter Staffan. En verklig entreprenör.

 5. Michael W skriver:

  Staffan fick en att känna sig välkommen i Happis. En varm och speciell människa som lämnade ett varmt intryck. Tack Stefan för du visat mig Sandskär, sommar som vinter, vila i frid kompis

 6. Anders Lampinen skriver:

  Vi fick vara med på en oförglömlig resa till Staffans Sandskär, tack.
  Vila i frid.

 7. Micke skriver:

  Världens bästa lärare hade jag i Staffan som tog oss skitungar till Hamnskär för säkert 30 år sedan.. Fick en att få upp ögonen för skärgården som pöjk och det intresset dör aldrig tack vare Staffan.

 8. Elias skriver:

  Träffade honom när jag gick Montessori Droppen. Jag och andra elever tog oss till Sandskär under ett par dagar där han berättade om historier jag aldrig glömmer om själva ön.

  Vila i frid Staffan

  🙁

 9. Suzanne Jansson skriver:

  Vila i frid och tack för att jag fick möta dig och ha intressanta diskussioner i gruppen klimatutbildning för klimatutbildare. Såg fram i mot fler samtal!
  Varma tankar går till din familj.

 10. Björn Olsson skriver:

  Så sorgligt. Staffan, den entusiastiska skärgårdsutvecklaren. Naturvännen, människovännen. Vi kände varandra sedan barnsben och det var alltid en stor glädje att på sommaren komma ut till Sandskär och träffa honom och ta del av hans gästfrihet. Nu sörjer alla Sandskärs växter och djur och alla de människor han berikat genom åren. En liten ljusstrimma i mörkret är att veta att han fick sluta sina dagar på Sandskär, den plats på jorden som var hans verkliga hem.

 11. Stina Lindelöf skriver:

  Plötsligt doftar det av hav och sandskärs varma sand känns mellan tårna. Det är som om hela det trolska karga landskapet håller andan & man hör kapellets klocka ringa in för sista gången. Vila i frid Staffan.

 12. Merja Poola skriver:

  Vila i fred, Staffan. Varma tankarna går till familjen. Mycket sorgligt för Haparanda.

 13. Monica Olsson skriver:

  Vila i frid Staffan

 14. Anita och Jan-Eric Malm skriver:

  Vi tänker på Lena med barn och barnbarn och delar deras sorg. Tack för att vi fått lära känna dig och för fina upplevelser både på Sandskär och Hamnskär. Vila i frid Staffan!

 15. Stefan Helin skriver:

  Vila i frid Staffan.

 16. Pia Suonvieri skriver:

  Varmt deltagande och kraftkram till Lena! Stor förlust för området. En äkta naturkännare och -älskare har gått ur tiden. Jag minns dig med stor värme. Låt havet gunga dig till fridens hamn Staffan!

 17. Pia Marttinen skriver:

  Så oerhört sorgligt! Varma tankar till familjen <3

 18. tommi kronqvist skriver:

  vila i frid bästa läraren Staffan

 19. Bosse skriver:

  Vår chartrade resa med dig till Sandskär dagen efter bröllopsfesten 1998 är ett minne vi bär med oss. Sälar, lax och lite mygg gjorde dagen till en hit för oss och våra gäster söderut. Tack Staffan! Vila i frid. / Bosse & Jenny

 20. skeptikern skriver:

  Han slutade sina dagar på den plats han älskade mest.
  En fantastisk lärare som verkligen fick oss all att lyssna, Staffan besatt en sällsynt förmåga som lärare.
  Både bråkstaken och plugghästen lärde sig lika mycket och han såg båda två.
  Vila i frid.

 21. Berit Isaksson skriver:

  ”åh nej vad tråkigt! han som var en så underbar karl… usch vad hemskt!!! <3 "
  Tack för resorna jag och mina barnbarn gjorde med dig och Bosmina
  Vila i frid

 22. Jerker Johansson skriver:

  Sov i ro Staffan, du fick avsluta dina dagar där du helst av allt ville vara ute på Sandskär. Till familjen så kan jag bara beklaga sorgen.

 23. Mats lindelöf skriver:

  Mina varmaste tankar går till familjen! Min vän du fattas oss alla,jag kommer sakna dej för din värme och vänskap.

 24. Mattias Andersson skriver:

  Tack för alla minnen, vila i frid<3
  Oerhört tråkigt, tankar till familjen.

 25. Håkan Håkansson skriver:

  Hade många fina kontakter med Staffan, inte minst på Haparanda Sandskär. En fantastisk natur- och skärgårdsmänniska. Så kunnig och så engagerad. Saknaden är stor. Vila i frid. Varma tankar till familj och vänner.

 26. gutten skriver:

  Samla ihop till ett minnesmärke, staty eller plakett på Sandskär över Staffan. Vi skall alla minnas hans engagemang och brinnande intresse för naturen, Sandskär och nationalparken.

 27. Ingemar Bergdahl skriver:

  Vila i frid Staffan. Vi glömmer aldrig din guidning på Sandskär som avslutades med varmrökt lax och hjortronsås. Den rätten kommer alltid att minna om dig och Sandskär.

 28. Elin Hedlund skriver:

  Vila i frid, Staffan! Så duktig lärare, har haft möjlighet att ha dig som klasslärare åk 7-9 (år 93-96). Tankarna går till familjen.

 29. Jepp skriver:

  Håller med gutten, borde resas ngt för Staffan , även för andra betydelsefulla personligheter som gått bort, har ni några förslag?

 30. Jan Bernhoff skriver:

  Tack för att du öppnade mitt intresse för kemi, biologi och miljöfrågor när du undervisade mig på högstadiet under 1980-talet. Vila i frid, Staffan.

 31. Daniel Vittikko skriver:

  En fantastisk människa på alla sätt, vila i frid Staffan.

 32. Lennart Tornberg skriver:

  Vila i frid min klasskamrat

 33. Jan-Erik Fogstrom skriver:

  Staffan
  Ingen som träffat dig lämnades oberörd, vi hann få många roliga och allvarsamma stunder. Du tog pedagogiken och empatin till nya höjder. Vi är många i nätverket som saknar dig