Ställer krav på nyttigare skolmat i Haparanda

HAPARANDA: Barn- och ungdomsnämnden har satt upp riktlinjer för vad som ska serveras i skolornas matsalar – och hur skolmaten tillagas samt serveras.

Till riktlinjerna hör att ekologisk lättmjölk och vatten serveras tillsammans med hårt bröd och att margarin, som serveras, innehåller högst en tredjedel mättat fett.

Minst fem sallader ska serveras. Till soppor serveras mjukt bröd med pålägg samt frukt. Osten ska innehålla högst 17 procent fett.
Här gäller strävan att tillaga mer mat från grunden, sparsam saltning, mos av potatis, fiberrikt ris samt bröd samt fisk en gång per vecka.
Inga produkter med artificiella sötningsmedel eller sötade drycker ska serveras. Produkter med hög sockerhalt ska inte heller serveras dagligen.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
2 kommentarer om “Ställer krav på nyttigare skolmat i Haparanda
  1. Stig Aspholme skriver:

    Vågat av nämnden att ta beslut om riktlinjer, då expertisen inte är överens om vilken mat som är nyttigast att äta! Däremot, så är närproducerat ett miljökrav, som alla borde ställa upp på.

  2. Mad Max skriver:

    Starkt jobbat av dom styrande, hoppas att det inte faller som så många gånger på ekonomin. Men det borde inte sätta stopp för detta. Det är ju för våra barns bästa man tagit detta beslut.