”Stark majoritet” bakom (V):s val av (S)

HAPARANDA: Idag meddelar (S) att partiet bildar valsamverkan med (V) i Haparanda.

– Vi valde att samarbeta med (S) för att få en stabil majoritet, säger Pekka Hyötylä till Haparandabladet.

Efter en timmes diskussion med (C) i torsdagskväll kom Hyötylä och partikamraten Monika Perdahl Täikkö fram till valet på samverkan faller på (S).

Hyötylä lyfter fram tre kravområden: Inga fler privatiseringar, mera pengar till lärare, speciallärare i lägre årskurser samt en plan för renovering av gator, vägar och VA-system.

(V) har erbjudits representation i samtliga nämnder, med undantag av valnämnden, samt en styrelseplats i Habo.

– Jag har ingenting emot (C) och i kommunal politik är det konsensuspolitik som gäller. Det är nu upp till Peter Waara och Ida Karkiainen att leva upp till att de vill ha breda lösningar och samförstånd, slår Hyötylä fast.

Ett av (V):s argument har varit att partiet inte vill samarbeta med (M), (KD) eller (SD). Centerns Sven Tornberg beklagar att (V) valde (S).

– Regnbågsallianser bildas för att folk vill ha förändring, liksom här. Visst blir jag besviken å demokratins vägnar att det fanns en möjlighet att åstadkomma förändring – och att (V) sedan väljer nånting som är som det alltid har varit. Det är den gamle kommunisten i Pekka som tog över.

– Jag konstaterar att de två partier som vardera minskade med 20 procent sedan förra valet, väljer att gå ihop för att bevara staus quo. Tyvärr blir (V) en lång dörrmatta åt (S), konstaterar Tornberg.

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
45 kommentarer om “”Stark majoritet” bakom (V):s val av (S)
 1. Stig Aspholme skriver:

  För mig verkar detta bli en skör sammansättning, vänstern i Haparanda har svårt att ta ansvar!

 2. mr NN skriver:

  Där sjönk Sven Tornberg aktien i mina ögon när han kommer med sådana sura uppstötningar. Sven var nog väldigt mycket extremt sugen på kommunalrådsposten och har nu svårt att acceptera att han inte fick den. Hade nog räknat med att få den posten då han närapå hade lagt ner sitt företag före valet. Hur var det Gunnar Hedlund sa? Man ska inte sälja skinnet innan björnen är skjuten!

 3. staffan skriver:

  Konsekvensen bör gälla vad avser småpartiers möjlighet att komma in till köttgrytorna. Centern som egentligen är ett läge 4 procentsparti har ju haft ett sådant läge i rikspolitiken.
  Nu var det andra blocket som nyttjade läget, i många andra kommuner kommer det att finnas centerfolk med s i styret.

 4. hmmm skriver:

  Hur kan Hyötylä välja att samarbeta med det parti som i allra högsta grad bidar till vinster i välfärden när hans huvudfråga var det motsatta? V med Hyötylä i spetsen sjunker i trovärdighet!

 5. humhum skriver:

  Herr Tornberg verkar inte veta vad ordet ödmjukhet betyder. Först så vill dom så gärna samarbeta med vänsterpartisten Pekka Hyötylä. Sen när dom inte får det sjunker Tornbergs omdöme om Hyötylä till gammelkommunisten Pekka. Det visar väl tydligt att Tornberg endast ville förfoga över vänsterns 2 mandat och själv tillträda kommunalrådsstolen, inget annat. Centern har heller inte uträttat något konkret under den sista mandatperioden än att vara dörrmatta för moderaternas missnöjespolitik.

 6. Sven Tornberg (c) skriver:

  Visst hade vi velat samarbeta med vänsterpartiet och därmed bildat en majoritet för Haparanda. Det är därför vi ställer upp i valet och även därför jag ställde upp som kommunalrådskandidat. Tyvärr var det viktigare för Pekka att gå ut och rasta hunden än att föra en diskussion om Haparandas framtid. Nu valde Vänsterpartiet att gå en annan väg och det får man respektera. Huruvida vi fått igenom något konkret eller varit dörrmatta åt M får väljarna avgöra.

 7. Anders Rönnqvist skriver:

  Vi M har under denna mandatperiod lyft och offentliggjort ett flertal brister i S politik och den politiska ledningens tillkortakommanden.

  Detta är oppositionens uppgift. Brister och missgrepp som de flesta diskuterat vid köksborden och som återgivits i media.
  Resultatet av våra avslöjanden har lett till att 600 väljare valt att lämna S-partiet och gått över till Alliansen. Tyvärr har vi M inte fått ”credit” för vårt arbete, men bättre att de gått till C än inte alls.

 8. Eva skriver:

  Vinster i välfärden är väl Centerns melodi? Men surt sa räven. …. Men alla som kan bidra med verksamheter som stärker vår kommun är väl bra. Sven Tornberg och Anders Rönnkvist har ju länge menat att handeln inte är något för dem, kanske de nu under de fyra år som kommer kan visa hur andra stora näringar ska etablera sig i Haparanda. De vet ju uppenbarligen hur det skagöras. De har åtminstone kritiserat andra i den fråga. Konkreta förslag skulle nog alla motta med glädje.

 9. Anders Rönnqvist skriver:

  Vi M har goda ideér i denna väg och jag förstår att S+V vill ha våra konstruktiva inspel. Men Hpda borna har ju istället valt S+V, Peter W och Pekka H, att ragga fler företagsetableringar till Hpda. Hoppas näringslivet finner dessa socialister attraktiva nog att ta steget.
  Handeln har vi aldrig varit kritiska till men behovet av andra näringar är det som nu behövs. Agree?

 10. Sven Tornberg (c) skriver:

  Hej Eva, vinster är en förutsättning för att företag ska kunna verka och utvecklas även inom välfärdsområdet. Det viktigaste i välfärden är kvalitet och valfrihet. För att man ska kunna få möjlighet att välja så måste det finnas alternativ att välja mellan därför kan man inte förbjuda vinster däremot kan man ställa höga krav på kvalitet. Handeln är viktig för Haparanda något annat har vare sig jag eller Anders sagt. Nu får vi tyvärr inte möjlighet att visa på alternativ när V valde S.

 11. Anders Rönnqvist skriver:

  Sven T är företagare sedan många år och lever i en företagarmiljö. Själv är jag företagare och har arbetat med företag och företagares villkor i hela mitt yrkesliv som företagsekonom. Lars-Erik Wikberg, Kd har även han en mångårig erfarenhet som företagare.
  Istället för att samarbeta med Alliansen och de erfarenheterna har Pekka Hyötylä V, istället valt S. Företagsetableringar är viktigt för en positiv utveckling med fler inflyttare till Hpda. Vilka klarar den utmaningen bäst?

 12. Tuomas skriver:

  Både S och V var de största förlorarna i valet i Haparanda. Hur kommer det sig att just dessa partierna blir ” Haparandas regering”?
  En mycket självisk politik både från S och V. Man tar inte alls hänsyn till väljarnas vilja.
  Om handeln: Enligt fackorganisationen tillhör anställda inom hotell-, restaurang-och handelssektorn de som har svårast att försörja sig på sin heltidslön. För att inte även i framtiden vara en fattigkommun måste Haparanda satsa på något annat än dessa fattigdomsfällor.

 13. NoName skriver:

  Nu är det Pekka som har makten! Valta on nyt Pekalla!

 14. Tuomas skriver:

  Stackars Pekka! I nästa val får han inga röster. Har motarbetar även sitt moderparti.

 15. Pressen skriver:

  Apropå handelsyrket, vet ni att de flesta inom detta yrke INTE har några heltidsanställningar utan är deltidsarbetslösa enligt arbetsförmedlingen i Haparanda…

 16. Bep Weijand skriver:

  Nog tyckte jag att satsa på utländska studenter på Cape East var ett alternativ till handeln, om det nu ger skatteintäkter vet jag inte.

 17. Tuomas skriver:

  Lärarna till utbildningen kommer från Luleå, eleverna från Akelius’ barnbyar i olika utvecklingsländer. Utbildningens längd är väl ungefär ett år.
  Efter ett år är det meningen att dessa elever ska tillbaka till sitt hemland och utveckla det.
  Om skattepengar till Haparanda vet jag inte.
  För att utvecklas och för att få nya invånare behöver Haparanda industriverksamhet.Många av dem som tjänar bra i Haparanda arbetar på Outokumpu.Vi är alltså totalt beroende av Torneå.

 18. staffan skriver:

  På alla ställen där handelsföretag dominerar ligger snittlönen lågt och följaktligen också skatteintäkterna för dessa kommuner. Det betyder att köpkraften är låg och då klagar företagen på hur dåligt allting är, oftast beroende på att det är för många som trott sig kunna få en högre status utan att de tillför kommunen något nämnvärt egentligen.
  Det bästa för Haparanda vore att få in en annan typ av företagare som har idéer och kommer från en annan typ av kulturer, det skulle lyfta orten!

 19. Bep Weijand skriver:

  Min största farhåga är dock att nyanställda inte flyttar till Haparanda utan pendlar från annan ort. Detta gjorde även IKEA effekten till noll skatteökning för kommunen.

 20. Ulf Eliasson skriver:

  Anders : Du har visst uttryckt dig att handelsjobb är inga riktiga jobb, för där är det ju bara deltiden. Ni har haft makten i 8 år och vad har ni gjort i heltidsfrågan, ni har istället öppnat för ännumera osäkra anställningar. Sven avslutade valrörelsen på torget med att säga, att vill ni ha andra jobb än handelsjobb så rösta på C. Jag kan tycka att handelsjobb är bättre inga jobb alls. Har ni lösningen på att få hit andra yrken och inte redovisar detta, så vill ni Haparandas bästa då.

 21. Bengt Westman skriver:

  Tuomas m.fl. Över 54% av Haparandaborna röstade på S och V. Alliansen fick drygt 41% av rösterna. Vår västerländska demokrati innebär majoritets-styre. Det är det totala röstetaler som räknas ej hur mycket man ökat eller minskat.

 22. Enok Nitti skriver:

  21, Eftersom drygt 41% av Haparandaborna inte röstade så är det fel att säga att över 54 % av Haparandaborna röstade på S och V. 54 % av dom som röstade röstade på S och V.

 23. Anders Rönnqvist skriver:

  Ulf E..var får Ni S allt bludder ifrån? Lägg inte ord i min mun.Jag har aldrig uttryckt att arbete inom handeln inte är riktiga jobb. Handeln erbjuder helt riktiga jobb och har sitt berättigande. Bra att handeln finns! Tyvärr finns för många deltidsanställningar där. Många söker därför en fyllandstjänst, viket är motiverat. För att få Hpda till mer av utveckling behövs därför fler jobb inom andra branscher. Alla branscher behövs inte minst handeln och besöksnäringen som också behöver utvecklas.

 24. Anders Rönnqvist skriver:

  Bengt W. Det är riktigt att S+V fick majoriteten av de röster som lämnats. Tyvärr är det för få som röstar. Varför….kanske ett uttryck för uppgivenhet? Valresutatet visar dock ett tydligt missnöje med ett Socialistiskt lett Hpda.
  Hur vill Ni förändra Ert sätt att styra Hpda eller fortsätter Ni som om inget hänt. Vad har Ni lärt Er av det som varit?

 25. Ulf Eliasson skriver:

  EnokNitti: 54 procent röstade på s+v och 41 procent röstade inte alls, så dessa kanske visste att s skulle vinna. Men så här är demokratin och alla har rätten att rösta.

 26. Anders Rönnqvist skriver:

  2500 röstade på S+V eller 32% av alla 8000 röstberättigade.5500 vill tydligen något annat? Klokskap, ödmjukhet, lyhördhet och öppenhet förväntas från de som nu ska styra till Haparandas bästa.

 27. Hmm skriver:

  Hoppas i alla fall att V får några viktiga positioner typ ordförandeposter , har dom inte förhandlat till sig det så är det ju bara att lägga av med politiken, har man inga ambitioner så ska man sluta!!

 28. staffan skriver:

  Ett ytterligare problem i en gränskommun är att en stor del av invånarna i denna kommun inte har intresse av svensk politik. Det enda som tycks vara av intresse är att nyttja godbitarna på denna sidan om älven. Det visar sig i det mesta och presenteras vid varje val med procenttal.

 29. Enok Nitti skriver:

  25, Rent hypotetiskt så skulle kanske alla 41 % ha röstat S och alla kryssat P.W. Vi kan ju låtsas det.

 30. Besinna er! skriver:

  Trots högt tonläge fick Moderaterna endast ynka 9% av de röstberättigade. Bl.a. skrev Rönnqvist att Haparanda är bränd de närmaste 25 åren. Snacka om svartmålning. Ännu värre är att Rönnqvist utnämner sig själv, Wikberg och Tornberg som föredömen i Haparanda. Då kan man verkligen snacka om att sätta sig själv på höga hästar. Dåliga förlorare är rättat ordet.

 31. mr NN skriver:

  Att S backar tror jag främst beror på två saker. 1. Att man under föregående mandatperiod fortfarande levt på IKEA/Bucht-effekten. Den slutsatsen kan man dra om man ser historiskt då S inte legat på de procenttalen. Inte är det första gången i historien som S behöver V som stöd i Haparanda. 2. Missnöje från folket mot det styrande majoritetspartiet och en viss ”affär”.

 32. mr NN skriver:

  Sedan kan konstateras att M även efter valet fortsätter att profilera sig som ett rent missnöjesparti i Haparanda, Kommunens Väls efterträdare som en gammal Haparandabo uttryckte sig. Kanske M skulle släppa fram mer framåtsyftande representanter?

 33. Anders Rönnqvist skriver:

  Hoppas att vi som vill kommunens väl slipper vara missnöjda med Pekka Hyötylä och Peter Waara under nästa mandatperiod. Vi emotser en konstruktiv, klok, ödmjuk och transparent politik.Öppenhet vinner vi alla på.

 34. Vem ska man tro på?? skriver:

  Pekka H (V) är en lustig politiker. Han sitter och röstar för BC-bygget i kommunfullmäktige. Sedan sitter han på sociala medier och HBwebben och kritiserar bygget. Hur ska han ha det?

 35. Glad att någon bryr sig. skriver:

  mr NN Det är väl bäst och städa först innan man börjar se framåt. Allt som har fortgått alltför länge ska väl inte bara sopas under mattan Eller?
  Har inget emot positivt tänkande men första måste felaktigheter rättas till sen går man emot positivare framtid enligt mitt sätt och se. Ta lärdom av misstagen så att det inte upprepas. Det är trots allt våra skattepengar vi pratar om. Personligen tycker det är starkt gjort av M medlemmar att presentera material som många i Haparanda säkert inte visste om.

 36. observant skriver:

  Roande att följa hbebben! Anders Rönnqvist vill ha en konstruktiv, klok och ödmjuk politik……………………………..
  Anders vi är många happisbor som följt din framfart i den lokala politiken. Kanske bäst att du sopar framför egen dörr först. Förstår att C snuvade en del av rösterna från M.

 37. Hmm skriver:

  Tänk att det bara är fyra år till nästa val, skall bli intressant och se vad för platser sossarna ger (V )
  Tror dom blir lurade av sossarna…

 38. Ulf Eliasson skriver:

  Anders: Du har ju stått i talarstolen i fullmäktige ang BC och uttryckt dig att de jobb som blir är ju bara handelsjobb och det är ju bara deltidsjobb som skapas. Jag är stolt att jobba inom handeln i Haparanda. För utan dessa arbetstillfällen med IKEA mm, hur många besökare hade hittat till Haparanda. Du snackar om att det behövs jobb inom andra branscher och det förstår väl alla att det behövs. Men du har ju inte fixat ett enda jobb som jag vet, men om du kan ordna detta så korten på bordet.

 39. Anders Rönnqvist skriver:

  Men snälla Ulf, du ska naturligtvis fortsätta att vara stolt som handelsanställd. Jag har heller aldrig uttryckt mig nedsättande om de jobben. Alla jobb är viktiga. Jag är heller inte orsaken till att de ofta erbjuder deltider med relativt låg ersättning. Vi i Hpda behöver ett mer diversifierat näringsliv som kan erbjuda fler jobb. Alla vill heller inte jobba inom handeln men ändå bo kvar i Hpda. Min kritik av BC har enbart handlat om kommunens förhyrning av lokaler.

 40. Anders Rönnqvist skriver:

  Observant-Ge mig ETT exempel på vad det är som jag fört fram politiskt och som inte haft sin relevans? Det har oftast handlat om hur vi använder oss av våra gemensamma skattemedel?

 41. p.r.s skriver:

  Är allianspartiet lite utanför när s-v är herrarna på toppen? Anders vad har du/ni gjort för kommunen? Hurra för s-v partiet. Tack för ordet.

 42. Anders Rönnqvist skriver:

  600 väljare har tappat förtroendet för Sossarna och valt andra partier istället.
  Därför har S tappat sin tidigare egna majoritet.

 43. Emma skriver:

  41:an hurrar för s-partiet men vad händer i BC-frågan och allt som Fahlander och sossarna har lovat? Det verkar så tyst och stilla så man blir lite fundersam. Kan det bli en fartökning med V i rodret??

 44. mr NN skriver:

  Ett antal väljare har bytt parti i årets kommunval.Bl a så tappade S ca 20% av sina mandat, M tappade 20% av sina mandat, C ökade sina mandat med 80% (tror jag). Trots att M liksom S tappade 20% så väljer Anders Rönnqvist att glädja sig över att S tappade och C gick fram, inte att fundera över varför de själv tappade i väljarstöd. Vad tyder det på? Att det enda han kan tänka på är hur mycket han ogillar sossar? Att han nöjer sig med att de är ett missnöjesparti?

 45. Anders Rönnqvist skriver:

  MrNN Hem och träna på procenträkning då beräkningen ovan ger underkänt. Träna också med att beräkna förändringen i procent i antalet röster i förhållande till de som röstat. Jag är nöjd med valet när det gäller Alliansen som ökade sin andel och att S tappar sin egna majoritet.