Starköl får säljas i finska matbutiker efter nyår

TORNEÅ: I Finland har riksdagen fattat beslut om den nya alkohollagen som betyder att starköl blir tillåtet att saluföra i matvarubutikerna. 

Beslutet avgjordes efter en omröstning med jämnt resultat. 98 riksdagsledamöter röstade för och 94 ledamöter röstade mot en höjning.

Riksdagen går emot social-och hälsovårdsutskottets betänkande som sade nej till en höjnings av alkoholhalten som säljs i detaljhandeln.

Förslaget om höjningen av styrkan har varit omtvistad. Centern har motsatt sig en höjning, medan Samlingspartiet och Blå framtid har däremot gett grönt ljus för en höjning.

Regeringspartierna splittrades i samband med den avgörande omröstningen. Främst inom Centern där 19 ledamöter röstade för att hålla kvar gränsen vid 4,7 procent.

Förslaget fick också stöd av en majoritet av den sannfinländska riksdagsgruppen. 13 av sammanlagt 17 sannfinländska ledamöter röstade för höjningen.

Dessutom röstade fyra gröna ledamöter och tre ledamöter från Svenska riksdagsgruppen samt en socialdemokrat och en vänsterförbundare för att höja gränsen.

Fyra ledamöter från Blå framtid och en Samlingspartist, Pertti Salolainen, röstade för att vidhålla den nuvarande gränsen. Alla kristdemokraternas fem ledamöter röstade mot höjningen.

Nästa vecka klubbas lagen och redan från och med den första januari 2018 får 5,5 procentiga drycker säljas i matbutikerna.

Regeringen kommer även att gå vidare med höjningen av alkoholskatten som ingår i budgeten för 2018. Skattehöjningen kommer i samband med höjningen av alkoholhalten. Omröstningen om höjningen av alkoholskatten sker längre fram.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
9 kommentarer om “Starköl får säljas i finska matbutiker efter nyår
 1. H skriver:

  Skål. …

 2. ll skriver:

  Fast i Sverige…

 3. Mad Max skriver:

  Detta kommer sannolikt innebära att Systembolaget i Haparanda kommer att minska sin ölförsäljning rejält.

 4. Gruvis skriver:

  Kommer nog vara dyrare starköl än den som som säljs på systembolaget.

 5. kisumisu skriver:

  Mad Max:

  Beror ju på vad nya alkoholskatten blir….

  Du ser säkert hur mycket läsk och godis finnarna köper i Sverige.

  Gör dom en rejäl skatt på alkohol vill ingen ändå köpa det om det finns billigare i Sverige.

 6. Tore Knee skriver:

  Just det, med tanke på de höga priserna i Finland kommer Systembolaget inte påverkas alls. Dessutom finns det redan begränsningar i försäljningstid även i Finland, 9-21 om jag minns rätt. Rimlig, men ganska obetydlig förändring.

 7. Knapsu skriver:

  Mellanölen i finska butiker är redan den dubbelt så dyr som starkölen är i Sverige och med den kommande skattehöjningen på starköl i Finland så lär nog Systembolaget i Haparanda fortsättningsvis ha höga försäljningssiffror.

 8. Autocorrect for real skriver:

  Tore Knee,
  Finns tidsbegränsning i försäljning av starköl i Sverige också, mån-fre 10-18 lör 10-14.

 9. Chamber4 skriver:

  Bolaget i Sverige (varierar mellan orter) 10:00-20:00 (vard) och lör 10:00-15:00

  Dessutom är inte skillnaden mellan 4,7 eller 5,5 ens försumbar, samma pissvatten……inget att bli hysterisk över direkt.