Starkt stöd för EU

TORNEDALEN: Många EU-invånare upplever att deras land har tjänat på medlemskapet i EU. I Sverige har andelen ökat med sju procentenheter till 73 procent, jämfört med den senaste mätningen i april, visar en färsk opinionsundersökning från Europaparlamentet. 

Undersökningen heter Eurobarometer och den visar att 77 procent av svenskarna anser att det är bra att Sverige är medlem i EU.

Motsvarande siffra bland de 28 EU länderna är 62 procent, vilket är den högsta nivån på 25 år. Sju procent av svenskarna tycker att det är dåligt att Sverige är medlem i EU.

Efter folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU 2016 har EU-stödet ökat i nästan alla mätningar. Det kan visa på ökad oro för konsekvenserna av Brexit och att fler är medvetna om EU-medlemskapets fördelar. Tio procent av svenskarna uppger att de skulle rösta för att lämna EU om en folkomröstning hölls idag.

I maj 2019 är det val till Europaparlamentet. Enligt opinionsundersökningen är valintresset högt.

75 procent av svenskarna tycker att åtgärder mot klimatförändring och skyddet för miljön borde prioriteras i debatterna kring valkampanjerna. 69 procent tycker att främjandet av mänskliga rättigheter och demokrati är viktigt. 54 procent tycker att frågan hur EU bör fungera i framtiden ska prioriteras.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala Taggar: ,
11 kommentarer om “Starkt stöd för EU
 1. Ur ledär tiden skriver:

  Starkt stöd?? Vilken statssanktionerad desinformation!!

 2. rex skriver:

  Ur led är tiden:
  I dessa tider måste EU ses som ett stöd mot andra unioner typ Sovjetunionen, Amerikanska unionen, Kinesiska dominansen, Sydostasien, m.fl i hård konkurrens. Därför är det förståeligt att EU intresset ökar. Allt för välstånd o jobb i Sverige och även östra Norrbotten o kanske för att Du ska kunna ha ett jobb, vilken en dag ger dig en dräglig pension.

 3. Tasku skriver:

  Ingen jag känner är särskilt positiv till EU; jag själv är exceptionellt negativ till detta överstatliga, värdelösa globalistprojekt. Totalt nonsens och desinformation. Stödet minskar stadigt på alla håll. EU kommer snart kollapsa, liksom euron som var dömd att misslyckas från första början – vem kan på allvar tro att det skulle fungera med en och samma valuta i så många länder? Förbered er för detta för detta kommer med garanti att ske.

 4. ll skriver:

  Sverige skulle aldrig ha gått med. Jag röstade nej. Hoppas eländet faller snart.

 5. Laitahyökkääjä skriver:

  I världsmetropolen Tornionlaakso har man naturligtvis koll på hur allting egentligen ligger till på vår jord. ”Statssanktionerad desinformation”? Lol!

 6. Umebo skriver:

  ”Ingen jag känner är särskilt positiv till EU…”. Bra då vet vi. Voj, voj…

 7. Sarva skriver:

  Till laitahyökkäjä: tornionlaakso här pratas 5 minoritetsspråk: finska meänkieli samiska romani chib jiddisch+flera andra språk från engelska till swahili. Välkommen till världsmetropolen.vad har du för komplex när du måste håna tornedalen? Har du kanske dåliga minnen eller andra motgångar HÄRIFRÅN.det enda EU har gjort är att strö pengar ut på norrländska myrar som man slår ner och tar bort maten för älgar renar vadarfåglar mm dessutom låter man djurens mat mögla och bli oätligt för djur o fåglar.swexit

 8. EU skriver:

  EU är bra för alla länder som är med. Sverige har fått bättre ekonomi motsvarande 100000 jobb sedan 90-talet. Varför tror ni England börjar ångra sig?!

 9. Globalisten skriver:

  Laitahyökkääjä har alltid haft nånting emot EU och globalisterna som sitter där och styr andra medlemsländer efter deras syn på världen.

 10. Laitahyökkäjä skriver:

  EU:s för- och nackdelar kan verkligen diskuteras, är själv kluven i frågan. Men uttryck som ”statsfinansierad desinformation” garvar man bara åt. För övr är Meänmaa ett kanonställe i sin egen rätt! Menar bara att en liten bygds (kunde sagt Roslagen eller Österlen lika gärna) fåtaliga själar, långt i från det storpolitiska maktspelet, tror sig vara allvetande. Ingen är det. Och lägg nu ner insinuationerna och gödselspridningen. Liknar twittraren Trump som får brevbomber att regna över demokraterna som nog får ”passa sig”.

 11. Vigilate et discite skriver:

  ”Tror sig vara allvetande”,

  Hur tänkte du där igen? Man kan väl läsa vad som pågår ute i världen, det finns Internet, det finns information. Tycker synd om personer som dig som måste se ner på folk, folk som kanske har läst lite mer än vad du har. Eller bara det faktumet att du inte kan acceptera en annan åsikt som framförs här.