Start för vuxna på stan

HAPARANDA: I tisdags hölls ett uppstartsmöte för verksamheten ”Vuxna på stan”. Det är öppenvården i Haparanda stad och elevhälsan som har beslutat att starta gruppen som innebär att vuxna vistas platser där ungdomar uppehåller sig på stan under kvällstid. 

På uppstartsmötet deltog ett 30-tal personer som bestod av både privatpersoner, polisen samt personal från kommunen. Det som beslutades var bland annat att Max och Coop kommer att utgöra en central del i vuxna på stans patrulleringsområde.

”Syftet med Vuxna på stan är öka tryggheten för ungdomarna när de vistas på stan. Det är även viktigt att föräldrar och andra vuxna får en ökad medvetenhet och kunskap kring ungdomars situation på kvällstid och miljöerna de vistas i. Tanken är att arbeta förebyggande, samverkande och uppsökande”, skriver Haparanda stad på sin hemsida.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar:
15 kommentarer om “Start för vuxna på stan
 1. Vuorineuos skriver:

  I stället för att ränna ute på stan var för sig, så stanna hemma med Era barn, och var TILLSAMMANS.

 2. S veken skriver:

  Undrar var ungdomarna nu ska ta vägen när deras ”samlingsplatser” för att umgås med varandra blir ”invaderade” av ”Vuxna på stan”.

 3. Gediget skriver:

  Hoppas att dessa vuxna även inkluderar ”parkeringen” nere vid cementkajen eftersom där samlas bland annat ungdomar i deras mopedbilar.
  Det som pågår på denna plats är beklagligen följande bevittnande brott:
  1.Tomgångskörning i över 10 minuter förekommer frekvent. (Enligt Haparanda kommun är 2 min max).
  2. Nedskräpning (som slängs direkt ur fordon.)

  Jag påstår inte att det är ungdomar som begår brott, men det faktum är att det pågår. Det vore önskvärt om dessa vuxna skulle kunna förmedla fram att det är ett brott att skräpa ner samt förorena luft, samt förklara att det påverkar vår hälsa!

 4. Storpotäten skriver:

  S veken… skärp dig! År någonting dåligt så gnäller du och när något är bra så gnäller du också. Det väl bra att polis, socialtjänst och vuxna föräldrar börjar ta tag i skiten och börjar synas på stan?

 5. A skriver:

  Jätte bra intiativ. Kommer ihåg själv som ung att det var vuxna på stan som man kunde skymta lite då och då. Minns aldrig att det var några problem utan att man kände sig trygg som ung tjej. Att man visste att de fanns där.

 6. Ferrum skriver:

  Vuorineuos:Dom föräldrar som ställer upp och vallar andras barn är föräldrar som klarat av uppfostran på sina egna barn. De behöver egentligen inte gå runt på stan.

 7. Ferrum skriver:

  Jag ställer gärna upp att vandra genom staden om vi är fler personer i grupp.

 8. S Veken skriver:

  Verkar vara många som tycker att ungdomarna ska sitta hemma med föräldrarna på kvällarna och titta på tv. Att ungdomar samlas ute på stan för att umgås är väl helt naturligt, sen att det finns några som ställer till med ”djävulskap” är ju oundvikligt, har alltid funnits korkskallar och kommer alltid att finnas hur än många ”Vuxna på stan” det finns ute och övervakar.

 9. Pänktti skriver:

  @s veken bidra lite själva!
  @Gediget jo tomgångskörning är orsaken till problemet med droger bland ungdomar. Korkskallar en del är.

 10. Resultaten skriver:

  Gediget:

  Med tomgångskörning är det bara gå till en vanlig parkeringsplats. Så ser man bilar igång och tom utan folk i.

  Folk lämnar igång sin skrotbil som inte går igång vid kallt väder när dom handlar. Här pratar vi inte om bara 10 minuter.

 11. S veken skriver:

  Till Gediget: ditt ironiska inlägg var rätt kul men det verkar gå hem hos vissa, i alla fall inte hos Pänktti

 12. Gediget skriver:

  S veken m.m.:
  Det har med att skapa gynnsamma beteenden och värderingar i samhället. Dessa två beteenden och övriga icke-gynnsamma beteenden i ung ålder (eller övrig ålder) bekostar samhället och miljön och det kan kan dessutom leda vidare till andra värre beteenden. Därför vore det bra om de vuxna för en konstruktiv dialog med de unga (teori vars föräldrar inte fostrar fram värderingar som berör juridik – vad som är rätt eller fel). Det är en win-win för samhället: sunda värderingar formas i ung ålder som kan följa med resten av livet med färre skattepengar använda för skräpplockning m.m…..

 13. Ferrum skriver:

  S veken: Det är skillnad på vilken substans vissa ungdomar stoppar i sig. När jag var ung då fanns det inte tyngre droger än öl och sprit. Det kanske fanns droger i slutna sällskap men det var ingenting som man märkte av. Nu sker drogförsäljningen öppet och jag tror att de flesta sett det med egna ögon när ni varit ut på staden under kvällstid. Ungdomarna behöver oss. Tyvärr så tycker jag inte det sker någon barn uppfostran hemma som det var förr. Det är nästa så att det är barnen som sköter vuxenuppfostran i dagen läge.

 14. statsmannen (s) skriver:

  och ta bara höger centern varför dom gick med på och stödja vår landsfader, högern hade 73 punkter som dom ville ha igenom. helt ok när redan 69 punkter redan var beviljade och verkställda. vilken svammel retorik smile framför! vilket svammel kvinnan är! men partiet är mycket förstående för hennes retorik innan valet och nu försöker rädda sitt skinn med att gå landsfadern tillmötes. för hon hade inget annat val. annars a-kasse ers till centern nivåer som ingen kan leva på! de är fakta.

 15. Pänktti skriver:

  @S veken
  Jo missade ironin helt klart.