Startar ”Vuxna på stan” i Haparanda

HAPARANDA: Under lördagskvällen genomförs ett första möte för att dra igång Vuxna på stan i Haparanda.

Personal inom öppenvården och elevhälsan i Haparanda har tagit initiativet till ”uppstartsmötet” för att inspirera föräldrar och andra vuxna att visa sig mer ute på stan och våga vara närvarande där ungdomar är.

– Vi ser att ungdomar far illa av alkohol och droger och det går ner i åldrarna. Vi ser hur vandalisering, våld och psykisk ohälsa breder ut sig. Vi kan inte passivt se på hur våra ungdomar far illa. Vi vill vara ett stöd för dem, säger socialsekreteraren Petra Vikström, på kommunens hemsida.

Tanken med Vuxna på stan uppges vara att öka tryggheten, etablera kontakt eller bara finnas till hands för de ungdomar som behöver vuxenstöd.

– Vi är inga poliser, vi vill vara vuxna förebilder och finnas där som medmänniskor. Vår närvaro på stan kommer förhoppningsvis att ha en lugnade effekt på våra ungdomar, tillägger Petra Vikström.

Träffen blir klockan 19 på öppenvårdsmottagningen Viljan, som finns på Klippan.

(Ingång mittemot busstationen)

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
6 kommentarer om “Startar ”Vuxna på stan” i Haparanda
 1. AP skriver:

  Bra initiativ! Jag är en medelålders herre som också varit ung, men det var skillnad på att vara ungdom då och nuförtiden. Problemet är vad jag kan se är av djupare och allvarligare natur än vad man kan tro vid en första anblick. Problemet löses inte av att ungdomar har fritidsgård, och behöver roliga och stimulerande aktiviteter. Problemet är dessvärre dagens samhällsklimat! Att vara ung idag är ett helvete! Vad har de att se fram emot? Många av oss medelålders och gamla ser även vi en dyster och mörk framtid framför oss med tanke på dagens destruktiva politik och politiska vanstyre.

 2. kisumisu skriver:

  AP:
  Håller med!
  Är inte dagens ”ungdom” jag heller.

  Men är inte nån 40 talist heller.

  Vissa ”äldre” tycker bara ungar lata. Förstår inte att samhället är annat än det var för 50-60 år sedan.

  Är som sagt mer krav när det gäller utbildning men även mode och andra ”ideal”.

  Mycket bra iniativ detta!

 3. TreFemtioSjuMagmun skriver:

  När Odin patrullerar är det inte okej? Dom har ju precis samma målsättning luktar lite dubbelmoral

 4. Mks skriver:

  Soldiers of Odin (SoO) är ett internationellt nätverk och medborgargarde som grundades i Kemi i oktober 2015 av den finske nynazisten Mika Ranta. Organisationen säger att man är nattvandrare som vill skydda kvinnor och barn från våldtäkter och rån och göra städerna trygga för alla. Banden från Soldiers of Odin till högerextremism och kriminalitet har uppmärksammats utförligt i bland annat Aftonbladet,men SoO förnekar anknytningar till nazism.

 5. Mojo skriver:

  Ser inte på något sätt att vuxna/föräldrar på stan har något med SoO (Soldier of Odin) att göra, två helt olika grupper med två helt olika förutsättningar.

 6. Jumala skriver:

  Hade vanligt folk uppfostrat sina små slyngel och haft ballar nog att patrullera på kvällar och nätter så hade inte Soldiers Of Odin behövt patrullera. Bra att Odin finns!