Staten vinnare på höga elpriser

TORNEDALEN: Vattenfall har haft sin årsstämma för 2019 i Solna i onsdags. Årsstämman fastställde resultaträkning och balansräkning för Vattenfall AB och Vattenfallkoncernen och beslutade om en utdelning om 2 miljarder kronor, vilket motsvarar 20 procent av årets resultat hänförbart till moderbolagets ägare, den svenska staten, för verksamhetsåret 2018.

Årsstämman beslutade att också att arvodet till styrelsens ordförande ska uppgå till 790.000 kronor och 370.000 kronor till övriga styrelseledamöter.
För arbete inom revisionsutskottet ska ett arvode på 99.000 kronor utgå till utskottets ordförande och 75.000 kronor till ledamot, samt ett arvode på 60.000 kronor till ordförande och 45.000 kronor till ledamot i ersättningsutskottet. Arvode ska inte utgå till arbetstagarrepresentanter och anställda i Regeringskansliet.

Publicerad i Svenska
15 kommentarer om “Staten vinnare på höga elpriser
 1. Seladon skriver:

  Staten vinnare på elmarknaden. Håvar in skatter och även skatt på momsen. THE winner takes it all. 😉

 2. Mad Max skriver:

  Det är ta mig f*n ingen hejd på girigheten hos de som sitter vid de stora och feta köttskålarna. Det är dyrt nog idag med elen, och inte lär det bli billigare. För att förstå vad det är vi betalar för så krävs det en jurist för att beskriva fakturorna. Vi får kapa ledningarna i höjd med Luleå. Och ta Trumpen till hjälp för att bygga en hög mur där.

 3. Alibi skriver:

  Hmm..hade hoppats på mer ..men nästa år så?
  Tycker helt klart vi ska kunna klämma ur mer i vinst..tycker att folk betalar tok på för lite i avgifter!!
  Nå nästa år räknar jag med det dubbla i vinst!

 4. lennart ohlsson skriver:

  STATEN är den största BLUFFMAKAREN i det demokratiska, så kallade samhället, Om det skulle finnas kvar, några Nordbor, med fysisk ryggrad , så Borde det höras ett protestrop ifrån dom.
  Men inget hörs,
  Det kan bero på att dom smörjs inifrån, med bedövningsmedel,
  Kanske därför vi har så lite mygg, att inte fåglarna trivs längre.

 5. Egenföretagare skriver:

  Spara en krona med lågeneri lampan och bli straffad med en avgift på två kroner för att du sparar på miljön det är Sverige i ett nötskal moderat politik rika skall bli rikare

 6. Raimo skriver:

  Tänk om vattenfall hade investerat pengarna i utveckling?

 7. Fakta skriver:

  Lung borgare, de var ni som avreglerade marknaden! Kommer ni ihåg när Centern gm Maud O. affärer med Nuon orsakade 54 miljader i förlust för Vattenfall! Och tänk avleglerig av Apotek och Bilprovning, det blev dyrare, men Apotek finns i varje gathörn i centrala Sthlm. Tur att staten och Sossarna tar ansvaret, för marknaden med vinstjakten gör inte detta!

 8. från holmen skriver:

  Det vill till att Vattenfall genererar miljarder för att täck det förlustaffärer som gjorts när tex Centern handhade ledningen av Vattenfall…Nuon affären är en klassiker liksom inköp av brunkolsgruvor…

 9. Heja HSKT skriver:

  Sossarna har väl haft regeringsställning sedan 2014, vad jag kommer ihåg. Inte är det borgarna som ställt till det. Kolla närmare. T.ex på miljöpartisterna. Därifrån kommer mycket galenskap. De vill höja allt som en vanlig norrlänning måste använda. Höjd bensinskatt, höjd dieselskatt, dyrare el m.m. Bygg ut kollektivtrafiken är deras svar. Vilken kollektivtrafik? Finns inte mycket att välja mellan här i norr.

 10. från holmen skriver:

  kan också bidra med min åsikt ang ledningsavgiften…det byggs vindkraftverk på avlägsna ställen och ute till havs…det behövs ledningar för att överföra elkraften…för övrigt så är ju elpriset på väg att parallellställas med resten av €u så det är bara att vänta sig mer av höjningar…

 11. Marita skriver:

  Öppna ögonen och öronen norrlänningar !
  Låt inte er luras av dom falska orden om solidaritet och jämlikhet !
  Det är passerat för länge sedan.
  Var inte så blinda och naiva !
  Staten behöver mer pengar och man gör allt för att hitta på var man får extra klirr till kassan.
  Vi skall betala mer till EU och massor går till den fruktansvärda okontrollerade invandringen.
  Vem tror ni drabbas mest ?

 12. Energipolitik skriver:

  Vi är europa apassade5. Det som driver priserna är sol och vind. Det är dyr produktion, Tex Kalifornien har bland värdens största vind sol parker. Priset drar iväg, snitt pris 18,3cent kwh.Grannstat Arizona har valt satsa på kärkraft och snittar 12,2 cent. I EU ser det likadant ut. Frankrike 76% kärnkraft snitt till konsument €0,171. Tyskland skrotar kärnkraft storsatsar på sol vind snitt €0,295. Sverige har elpriset förutom avgifterna, mer är dubblats på tre år med våran satsning på sol vind. Sverige snittar €0,192. Några år till och vi har tyskspriser. Eupriser 1kv -18 vi var 9e dyrast

 13. Pravda skriver:

  Svar till Lena Lagerstam om Kärnkraft. Du kan nog räkna med att alla som inte har skrivit på era listor mot kärnkraft är av den åsikten att kärnkraft är det enda realistiska alternativet för att säkra elenergi och stänga fossila kraftverk,olja, kol mm. så ni är nog i en sån minoritet att ni får acceptera att i en demokrati så satsas det på Kärnenergi.

 14. S vs Allians skriver:

  Vattenfalls expansionsstrategi förvekligades under regeringen Persson med näringsminister Björn Rosengren. S bristande Vfs styrning höjde röster. BR anmäldes och regeringen prickades. Även efterträdarna Pagrotsky och Östros KU anmäldes men undvek prickning. Och Riksrevisionen kritiserade 2004 Vfs styrning. Men S regeringen gjorde i stort inget och backade då affärerna i praktiken.

 15. S vs Allians skriver:

  Alla partiledarna hade möte inför Nuon och enl diariet; finns ej skäl säga nej till affär. Däremot avrådde tjänstemän på näringsdepartementet från affär men kördes over av politikerna. Sä S och Alns regeringarna om Vf affärerna simmar i samma båt, som Refaat skulle sagt.