Staty som hyllning av Tornedalskvinnan

TORNEDALEN: Redan 1992 påbörjade Övertorneå Hembygdsförening ett arbete med att uppföra en hyllning till Tornedalskvinnan. I fjol fick projektet en nystart och under sensommaren kommer en staty som gestaltar Tornedalskvinnan att invigas. 

Konstnären Helena Byström, baserad i Stockholm, har fått uppdraget att arbeta fram ett monument i samarbete med lokala skribenten Marita Mattson Barsk på uppdrag av Övertorneå Hembygdsförening.

Övertorneå kommun samordnar projektet, med projektledaren Leif Häggbo, kultur- och fritidskoordinator i Övertorneå kommun. Med stöd och hjälp från Region Norrbotten och Resurscentrum för konst verksamhetsledare Hanna Isaksson som har varit behjälplig i utlysningen av uppdraget och genomförandet.

Stensättningen består av över 100 år gammal handslagen marksten från det tidigare järnvägsområdet i Övertorneå.

Den 23 augusti invigs monumentet av kommunalrådet Tomas Mörtberg.

Publicerad i Övertorneå, Svenska
En kommentar om “Staty som hyllning av Tornedalskvinnan
  1. Laitahyökkäjä skriver:

    Utan att veta hur det färdiga resultatet kan tänkas bli så är det ändå ett lovvärt initiativ. Det har onekligen tagit tid men, som det heter, bättre sent än aldrig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.