Stor sökinsats efter vilsen skoterförare

HAPARANDA: Vid 00.10-tiden natten mot söndag ringde en skoterförare polisen och uppgav att han kört vilse på isarna utanför Nikkala, varpå en stor sökinsats drog ingång.

Börje Öhman, vid Polisens regionledningscentral, uppger för Haparandabladet att innan samtalet med skoterföraren bröts hann de få uppfattningen att mannen, som är i 25-årsåldern, var långt ute på isen någonstans kring Seskarö.

Därmed startades en räddningsinsats, där polisen tog hjälp av sjö- och flygräddningens helikopter i Umeå. De rustade även upp en egen skoterpatrull, som begav sig ut och sökte efter mannen.

Vid 04.40-tiden lyckades polisen via bekanta till skoterföraren hitta mannen som uppges ha hittat hem själv, och nu låg och sov hemma i sin bostad i Haparanda kommun.

– Det som är konstigt är att mannen inte har meddelat oss att han hittat hem, när vi ännu är ute och letar efter honom, säger Börje Öhman som tycker att samhällets resurser kan användas på ett bättre sätt, ”än leta någon som hittat hem”.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar:
23 kommentarer om “Stor sökinsats efter vilsen skoterförare
 1. Judlaw skriver:

  Tycker att den försvunne personen borde skämmas! Snacka on otacksamt att dra täcket över huvudet medans andra söker febrilt mitt i natten.. sk am

 2. Peter skriver:

  Det är väl bara att skicka räkningen för insatsen till den bortkomne?

 3. scooter skriver:

  Det var väl nån Seskaröbo som druckit lite för mycket igen…

 4. ll skriver:

  Fyllo på skoter?

 5. Futurum Casus skriver:

  Skicka räkningen till mannen. Det är dags att lära sig ta ansvar när man är i 25 års åldern. Hur är det med tändstickor för att göra eld, presenning för att bygga en bivak, lite mat att äta samt skidor och stavar att ta sig hem om skotern går sönder. Det är varmt ute även på nätterna. Lite överlevnad måste man klara av om man bor i en region som är snöklädd större delen av året. Räddningstjänsten ska utnyttjas om inga andra möjligheter finns för att ta sig hem. Hoppas killen läser detta eller åtminstone kommenterar detta.

 6. Lennart skriver:

  Sjuka människor va glad att han lever istället.

 7. Jens skriver:

  Lennart: Vad är det för sjukt med att man anser att en 25-åring har vett innanför pannbenet och ansvar för att andra inte ska behöva utsätta sig för fara mitt i natten när de letar efter någon som ligger hemma och sover i godan ro?

 8. SD skriver:

  Lennart pratar uppenbarligen om sig själv…

 9. Lennart skriver:

  Det är väll det dom får betalt för att göra. Eller hur ? Bättre att dina skatte pengar går till att dom gör nått än å äta på max eller jaga epa traktorer på stan. Telefonen kan lika gärna ligga i ett hål i isen vad vet ni. Men ni vet väll mer om grannen än er själva.

 10. .... skriver:

  men för…, huvudsaken är ju ändå att han vart oskadd och att han lever, sen kan det ju som vara svårt å meddela om mobilen dött…, killen har ju säkert haft nå litet chocktillstånd under tiden om samtalet har kommit in vid 00.10 tiden å fått vänta på någon slags hjälp i nå timma, för inte är dom där patrullerna ute direkt å letar dom tar också sin tid på sig innan något sker, helt rätt för poliserna å få leta lite extra så dom också har något å göra, vissa här gnäller som nå bittra kärringar

 11. lothar skriver:

  GPS på skotern! Finns även i telefon
  Ett förträffligt hjälpmedel på vita vidder och gnistrande skare.

 12. Futurum casus skriver:

  Lennart: Bra, då ställer du upp och söker efter killen nästa gång. Vi rör oss mot ett samhälle där liknande tjänster minskar. Vi har inte ens råd med gravt funktionshindrade ungdomar som behöver personlig assistans. Hur kan du då tro att denna verksamhet kommer få än mer resurser?

 13. Futurum casus skriver:

  Lennart: Möjligtvis fyllechock. Om man är nykter och oskadad så agerar man inte så irrationellt.

 14. Lennart skriver:

  Polisen får betalt fast dom sitter på röven eller är ute så vet ej vad d spelat för stor roll. Skulle du vara lyckligare i själen om polisen hittade han död på isen? Hade det vart bättre kanske? Så det går ihop i din hjärnhalva.

 15. Inko skriver:

  Lennart e du dum på riktigt lr?

 16. Peter skriver:

  Lennart det verkar inte vara nån speciellt bra kontakt mellan dina hjärnhalvor, eller har du bara en? Begriper du inte att polisens dåliga resurser hade behövts någon annanstans än att vara ute och leta efter ngn som inte behagar att meddela polisen att vederbörande tagit sig hem för egen maskin.

 17. Futurum casus skriver:

  Lennart: Om man är rätt klädd och har utrustning som jag räknat upp tidigare – då dör man inte. De flesta har inte ens skidor och stavar med sig på sina skotrar. Utrustningen ryms på en modern skoter. Klarar man inte ett dygn utomhus i vårklimat då föreslår jag att man flyttar till varmare klimat. Det är inte säkert att räddningstjänsten kommer så fort du hamnar i nöd pga. av storm eller dylikt. Ditt motargument höll inte. Jag är van fjällmiljö vintertid – jag talar av erfarenhet när jag säger att många är dåligt rustade när de far på tur.

 18. Uppmärksam skriver:

  Det mest anmärkningsvärda i artikeln var att polisen fick hjälp av
  ”sjö- och flygräddningens helikopter i Umeå”.
  Då måste det varit plusgrader under natten om Sjöfartsverkets hotmail-helikoptrar gick att flyga 🙂

 19. Knapsu skriver:

  Lennart tror visst att det inte kostar oss skattebetalare någonting att skicka upp helikoptrar som flyger omkring helt i onödan. Några timmar onödig helikopter tid belastar oss skattebetalare motsvarande vad en polisman kostar i lön per år.

 20. Judlaw skriver:

  Futurum casus: instämmer helt med att människor är alldeles för dåligt rustade, speciellt när dem ska på fjället. Ringer efter fjällräddning för minsta oväder! Gräv en grop och täck ner sig å vänta på bättre väder. Samma gäller skoterföraren som virrat sig och tänker inte efter innan hen beger sig ut.

 21. Atarum Cesus skriver:

  Jag misstänker att den här Lennart är antingen killen som artikeln handlar om, eller så är han pappan till den ouppfostrade ungen. Hur som helst, så verkar han inte ha mycket vett inför pannbenet.

 22. EW skriver:

  Sluta o gnäll var glad att han lever.Det finns väl värre saker som händer för den kommunen.Vi betalar ju skatt för varje månad.Folk har för lite o göra bara gnälla.

 23. Futurum casus skriver:

  EW:Det är upp till var och en att ta ansvar för sitt fritidsnöje. Man ska har bra kläder och utrustning när man ger sig ut i naturen. Man kan inte alltid vänta sig hjälp så fort man råkar illa ut.