Stort beslag av olagliga fiskenät

KALIX: Under pingsthelgen tog Länsstyrelsens fisketillsyn ett stort antal olagliga nät i beslag. Näten fanns utplacerade på fyra olika platser i Kalix skärgård och är ett av de största beslag som gjorts av olagliga fiskeredskap i länet. 

Sammanlagt omfattade beslaget 36 nät med totalt 1.200 meters nätlängd. Näten var olagligt utlagda innanför sjökortets 3-meterslinje och vissa saknade giltig märkning. Omkring hälften av näten var utlagda inom Kalix älvs fredningsområde.

Majoriteten av näten hade lagts ut nyligen och innehöll inte någon fisk, men i några av näten fanns sik, öring, harr, abborre och gädda.

 

 

Publicerad i Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , ,
8 kommentarer om “Stort beslag av olagliga fiskenät
 1. rex skriver:

  Stöld kan man kalla detta!

 2. Snusaren skriver:

  Är inte sik, öring, harr, abborre och gädda fiskar?

 3. Umebo skriver:

  Vore kul att få läsa en ledarkommentar om Länsstyrelsens fruktansvärda tilltag.

 4. ll skriver:

  Min positiva kommentar om beslagen, varför kom inte den med?

 5. Nicke skriver:

  De gäller att följa lagarna för fiskarna som alla andar personer. Inget konstigt med det.

 6. Fritidsfiskaren skriver:

  Rex: Jag antar att du syftar på att upptagandet av näten är stöld. Eller menar du att det olagliga fisket är stöld?

 7. Mörten skriver:

  Man skall hålla i minnet att de fel fiskarna gjort är att lägga näten på för grunt vatten. Var och en får fiska med 360 m nät och dobbar som utmärker näten märkta med namn osv.
  Denna regel har tillkommit för att skydda laxöringen och det har pågått sedan 1950-talet alltså i 70 år och vad har vi för resultat av det.
  Inget nämnvärt för oss skärgårdsbor som fiskar till husbehov vågar jag påstå utan de som drar nytta av förbudet är Länsstyrelsens tjänstemän som klurar på förbud och sälen som får ett skrovmål.
  Kvalificerad dumhet likt skyddandet av sälen som det tidigare var skottpengar på.

 8. slutentankägare och betalare skriver:

  Hur är det med hälsan för laxarna i Torneälven? och även de övriga ätbara som finns kvar, Älven har ju inte blivit renare på grund av latrin tömningarna som pågår från hushållen direkt i älven ,man ser ju båtarna smutsas och blir efter en sommars användning. Haparanda kommun har ju kontrollerat utsläppen tillsammans med Samhällsbyggnadsnämden ,vad är resultaten? Boende ska väl böja med den stora saneringen och kostnaden att rena och göra om sina avloppsutsläpp.Kommunen har ju redan börjat skicka räkningar även till dem som har sluten avloppstank för latrin,troligen för att finansiera detta?