Stort intresse bli operationssjuksköterska

NORRBOTTEN: Alla platser till LTU:s specialistutbildning till operationssjuksköterska är fyllda.

Och tack vare det stora intresset för utbildningen har Luleå tekniska universitet satt in några extra platser, som också har fyllts. 21 av de 24 antagna studenterna kommer från Norrbotten.

Operationssjuksköterskor uppges vara en av de yrkesgrupper där Region Norrbotten idag är som mest beroende av inhyrd personal. Med fler operationssjuksköterskor i länet ökar tillgängligheten för de norrbottningar som behöver opereras.

– Vi har ett stort behov av utbildade operationssjuksköterskor och en viktig faktor i att kunna rekrytera fler är att utbildningen nu finns i Norrbotten igen. Det här är en vinst för både oss och studenterna, alla har inte möjlighet åka till andra orter för att studera, säger Jeanette Viklund, vårdchef på anestesi, operation och intensivvård på Sunderby sjukhus.

I utbildningen ingår att studenterna ska göra verksamhetsförlagd utbildning på en operationsenhet. Inom Region Norrbotten har man säkerställt att 17 personer kan få göra sin verksamhetsförlagda utbildning i länet.

Vidare uppges att på en operationsenhet jobbar man i team med fokus på en patient i taget. Operationssjuksköterskan är arbetsledare i operationssalen och ansvarar för hygien och sterilitet.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,