Straffbart att behålla felaktig swish-betalning

BROTT: Av misstag överförde en kvinna 900 kronor till en 15-årig flicka via betalningsappen swish. Kvinnan hade råkat trycka en siffra fel i telefonnumret men noterade omedelbart detta. Hon ringde till numret som hon råkade skicka pengarna till, men mottagaren vägrade att betala tillbaka.

Kvinnan varskodde den 15-åriga flickan att hon avsåg polisanmäla händelsen om hon inte fick tillbaka pengarna. Inga pengar kom, flickan polisanmäldes och ställdes inför rätta.

Vid domstolsförhandlingarna uppgav flickan att hon trodde att det rörde sig om ett bedrägeri och att hon inte förstått att pengarna hade inbetalts på hennes konto.

Åklagaren hävdade dock att flickan skulle dömas för brottet olovligt förfogande eftersom åklagaren ansåg att det stod klart att flickan var medveten om misstagsbetalningen, men ändå vägrade att betala tillbaka pengarna.

Hovrätten för Övre Norrland fastställer nu Luleå tingsrätts dom. Domstolen anser att flickan måste ha insett att hon fått pengarna av misstag, och att hon gjort sig skyldig till brottet olovligt förfogande eftersom hon vägrat föra tillbaka pengarna till kvinnan. Flickan döms till 30 dagsböter, vilket är det lägsta antalet dagsböter, med hänsyn till att hon endast var 15 år vid tiden för händelsen.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala