Stridsvagnen flydde och körde över tält

ÖVERKALIX: En spaningspluton hade flytt från motståndare strax innan den tragiska dödsolyckan under militärövningen Northern Wind.

Försvarsmakten går nu ut med en första beskrivning av händelseförloppet då en kvinnlig soldat natten mot måndag blev överkörd av en stridsvagn i Överkalix och avled på plats.

Det var en spaningspluton ur en ”mekaniserad bataljon” vid Norrbottens regemente, I 19 i Boden, som ryckte fram väster om E 10 vid Överkalix för att släppa av spaningsgrupper. Plutonen hamnade då i en sammandrabbning med motståndare, varpå de började backa ur situationen, en sträcka på en kilometer längs vägen.

Vidare uppges att plutonchefen i det läget bestämde att de ska ta sig till en sambandsplats, varpå de körde sakta upp mot en talldunge ungefär 80-100 meter norr om vägen.

”Strax innan plutonen nådde fram till talldungen öppnade de luckorna på stridsfordonet för att se bättre och körde långsamt in i talldungen. I dungen fanns en underrättelsegrupp från hemvärnet som hade upprättat en mycket väl dold observationsplats för att spana på motståndaren. När spaningsplutonen från den mekaniserade bataljonen kom in i dungen hörde de rop från en soldat som fanns i observationsplatsen. Det var då som plutonen insåg att något hade hänt. De upptäckte att stridsfordonet stod över ett tält och när läget klarnade larmade de omedelbart SOS Alarm och egna sjukvårdsresurser”.

Olyckan kommer att utredas av polisen och Försvarsmakten. Även Statens haverikommission överväger att utreda händelsen.

Publicerad i Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , ,
3 kommentarer om “Stridsvagnen flydde och körde över tält
  1. Marita skriver:

    Så kan det gå när man leker krig !

  2. Fritidsfiskaren skriver:

    Den mest smaklösa kommentar på länge på HB-webben. ”Marita” måste vara en fullständigt empatilös person. Dum rent utav.

  3. Verkkosurfaren skriver:

    Fritidsfiskaren, håller med, Maritas idiotiska inlägg lär inte få medalj i den svenska litteraturhistorien, lika smaklöst som att skriva att de som dog på Drottninggatan får skylla sig själva då dom var och shoppade..eller att en våldtagen kvinna får skylla sig själv då hon var ute i kjol! Bör påpekas att hbwebbens och chefredaktörens uppdrag är att rensa bland, på ren svenska, all skit som skrivs. Anta att den avlidnes vänner och anhöriga läser Maritas inlägg, lindrar det sorgen? Hb-webben, om Marita har jag inga högre tankar, men ska hbwebben förtjäna mig som prenumerant får ni skärpa er!