Strikta regler gäller för fyrverkerier

NORRBOTTEN: Strikta regler gäller för fyrverkerier – även under nyårsaftonen.

Många tror fortfarande att det är fritt fram att avfyra fyrverkerier lite hur man vill under nyårsaftonen, bara för att raketer säljs lite här och var. Men så är det förstås inte.

Polisen informerar: När fyrverkerier ska avfyras utomhus kan du behöva tillstånd. Tillstånd krävs om avfyrandet med hänsyn till tidpunkten, platsen och övriga omständigheter skulle kunna innebära en risk för skada eller annan olägenhet för person eller egendom (3 kap 7 § Ordningslagen).

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år.

För att skjuta raketer med styrpinne krävs alltid tillstånd från kommunen, samt en utbildning av en MSB godkänd utbildare.

Smällare får inte användas utan tillstånd i Sverige, även om de kan köpas utan tillstånd i flera EU-länder.

Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras. Därför är det viktigt att kontrollera kommunens lokala ordningsföreskrifter för att få reda på om det överhuvudtaget är tillåtet och om tillstånd behövs eller inte på den tilltänkta platsen vid den tidpunkt som avskjutningen planeras. Om tillstånd behövs ska det sökas hos polisen på orten.

I Tornedalen gäller följande:

I Haparanda krävs tillstånd av polismyndigheten för att använda pyrotekniska varor på vissa platser, som är specificerade i lokala ordningsstadgan.

Polistillstånd krävs dock inte på nyårsafton kl 17.00-00.00, nyårsdagen kl 00.00-01.00. Men all användning av pyrotekniska varor måste ske i enlighet med 3 kap 7 § Ordningslagen.

Under all tid är pyrotekniska varor förbjudet att användas i Haparanda närmare än 150 meter i från kyrkor, kulturminnesmärkta byggnader eller vårdinrättningar, eller där det kan komma att störa boende eller verksamhet på sådana inrättningar. Det är ej heller under någon tid tillåtet att använda pyroteknik på ställen eller på ett sådant sätt att det är uppenbart att boskap i jordbruk eller husdjur kan stressas eller skadas.

I Pajala är det enligt de lokala ordningsföreskrifterna förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från; Pajala sjukhem och vårdcentral, Ängsbackens servicehus och ålderdomshem, Gruppbostäderna; Lyckan, Björkkullen, Åkerbärsgränd, Garvaregården i Pajala.Gruppboendet Asphemmet i Junosuando, Rönngården i Tärendö och Tallgården i Korpilombolo.

I Övertorneå krävs det enligt de lokala ordningsföreskrifterna tillstånd av polismyndighet för att använda pyrotekniska varor inom detaljplanelagda områden samt i detaljplanelagda områdens omedelbara närhet.
Det är vidare förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 50 meter från Övertorneå vårdcentral, Särkivaaragården, Björkebygården, Älvgården i Pello samt vid kommunens samtliga kyrkor.

Den som är osäker på om det krävs tillstånd uppmanas att ta kontakt med kommun eller polisen.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, informerar att aktsamhetskraven i lagen om brandfarliga och explosiva varor gäller även om användningen inte är tillståndspliktig.

Publicerad i Svenska Taggar: , ,
13 kommentarer om “Strikta regler gäller för fyrverkerier
 1. Jim taavo skriver:

  Tillståndet tycks inte gälla för de idiotiska ungdomarna som beskjuter polis o övrig blåljus personal. De saknas mycket mellan öronen för dessa ungdomar. En farlig samhällsutveckling. ”Laglydig”.

 2. Blåljus skriver:

  jahaja får se och höra hur det låter efter kl 0100 nyårsdagen.

 3. Ungdom skriver:

  Onödigt skapa nya lagar som stadsmakten inte kan upprätthålla, i södra Sverige skjuts raketer varje dag mot blåljus personal och absolut ingenting händer, kanske buset blir bjuden på Oboj och bullar

 4. Egenföretagare skriver:

  Det skjuts för fullt redan, tandlös lag som även gäller snöskoter när man tagit hjälm på huvudet och hjärnan får inte plats.

 5. Verkkosurfaren skriver:

  Blåljus, tyvärr behöver du inte vänta till nyårsdan innan du ser hur förbudet funkar. I Happis blir det säkert hyfsat städat, vilket det nog blivit ändå utan nya regler men läs i riksmedia (och alternativmedia om du inte är ”alkergisk”) så ser du hur det går i Skåne och senast Örebro…men så är Sverige idag och tyvärr blir det troligen inte bättre nästa år.

 6. Tråkigt, farligt, kriminellt skriver:

  Förhoppningsvis så blir det inte som i södra Sverige, bland annat i Örebro, där ett ungdomsgäng skjöt hejvilt med raketer och smällare. Polisen fick kalla in extra förstärkning. Brandmän som blev attackerade när dom ryckte ut pga en skolbrand blev attackerade och avspärrade, det enda dom kunde göra var att vänta på polisen. Det verkar hända varje nyår i södra Sverige. Förhoppningsvis så händer det inte här uppe. Tragiskt att det ens ska behöva hända. Inga påföljder får dom heller.

 7. ll skriver:

  Jim taavo, ungdomar är oftast ”ungdomar”.

 8. Paradisluffaren skriver:

  Angivarsamhället

 9. A skriver:

  Det är en föräldrafråga. Har man uppfostrat sina barn så sköter ungdomarna sig. Vad man sår får man skörda…Föräldrar titta i spegeln och fråga er om ni gjort allt ni kunnat eller har mobilen varit viktigare?

  Gott nytt år!

 10. statsmannen (s) skriver:

  tänk efter ni ej anställningsbara och sluta favorisera ett razi/nazi parti. tänk på er framtid med jämlikhet och solidaritet. Tänk på en politik åt mer vänster. Alla ska med. se på jimmies Sölvesborg där dom fattiga erbjuds och flytta till Stockholm där razi råder. dom lite färgade måste fly samhället pga jimmies fruns politik. man blir faktiskt lite rädd. tänk efter ni som inte vet nått om samhällsutvecklingen och rösta rött annars blir ni bruna.

 11. från holmen skriver:

  med tanke på gångna nattens raket och pyrotekniks användande så utgår jag från att Polisen säljer dessa tillstånd!

 12. AnnBritth Olofsson skriver:

  Statsmannen(s)…Det gällde väl fyrverkerier. Du drar in SD åter igen. Vad i hela friden har Jimmie Åkesson och hans sambo med detta att göra. Du är så långt bort från verkligheten så man saknar ord. För en gångs skull…håll dig till ämnet…

 13. Enok Nitti skriver:

  Det kanske måste förtydligas att det gäller från kl. 17:00 svensk tid i Haparanda utanför mig börjar det smälla före den tiden.