Strukturerar om i skolan

PAJALA: Vikande elevunderlag och bristen på legitimerade lärare tvingar Pajala kommun se över skolstrukturen igen. Det skriver kultur- och utbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

– Vi har fått allt svårare att säkerställa den pedagogiska kvalitén när vi inte får tag på utbildad personal. Samtidigt har vi extremt små elevgrupper på de minsta skolorna i kommunen; 19 elever i Tärendö och 15 elever i Junosuando, säger Kultur- och utbildningsnämndens ordförande Evgeny Krakov (S) och fortsätter:

– Därför håller vi på att arbeta med ett antal förslag för att kunna på ett bättre sätt nyttja den personal vi har så att fler elever kan få undervisning av behöriga lärare.

Enligt vice ordförande Linda Jonsson (V) är ambitionen är skolorna i Pajala kommun ”ska vara i framkanten när det gäller hög personalkompetens, ändamålsenliga skollokaler som är tillgängliga för alla och en trygg och trivsam miljö där våra elever får en skola som ger dem den bästa tänkbara grund i sitt fortsatta lärande”.

– Pajala har generellt sett små skolklasser, med närhet till lärare och de fördelar en mindre skola kan ge elever i undervisningen och social utveckling. Men där de riktigt små enheterna riskerar att begränsa elevernas rätt till lärande i samspel med andra, säger hon.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , ,
28 kommentarer om “Strukturerar om i skolan
 1. Pajalabo skriver:

  Hoppsan! Vad har det tagit åt KUN i Pajala.
  Kalla det för framkant, Om en pedagog ser att barn får ”jätte” långa skoldagar, eftersom inga extra skolskjutsar får ordna; då förnedrar och kränker man pedagogen. Man skrämmer iväg skickliga pedagoger och ersätter med helt obehöriga lärare. Man struntar fullständigt i behörighet och kompetens. Rensa först upp problemen i Pajala innan ni försöker trycka dit fler elever.
  Ta tag i drogproblemen.

 2. Bojkotta. skriver:

  Kommunisterna söndag kommunen.

 3. Bojkotta. skriver:

  Fel söndrar ska de va

 4. Futurum Casus skriver:

  Inför lärarledd undervisning via Internet.

 5. Skär ned och Bort ! skriver:

  Där det finns stora marginaler är tekniska enheten. Mycket övertaligt folk som inte vet annat än att dryga fikaraster titt som tätt och dricka kaffe hela dagen. Skär ned sätt ut det mesta på entreprenörer. Vi har inte råd att sponsra via dyra skatter 100pers med fikaraster hela dagen, med entreprenörer får vi sprutt och bort med dyra kostnader och ineffektivitet. Gamlingarna får inte en syltklick men kaffedrickande kommunalarbetare har vi minsann råd med till hög lön !!!

 6. Snyltar inte skriver:

  Ta först och omstrukturera centralortens kostsamma vuxen lekar.
  Dessa skall inte bekostas med kommunala skattemedel.
  Låt medlemsavgifter och biljettintäkter stå för allt.
  Om det inte räcker så lägger man ner verksamheten.
  Vård, skola och omsorg innefattar inte vuxendagis.

 7. en som kämpar för demokrati skriver:

  Här åker skolchefen runt i kommunen med Pajala Bostäders VD o kommer med förslag o lägga ner hela skolor. Tänk om ni istället rannsakar Er själva o avgår …Solåsen 12,7 milj…flytten av årsklasseran 6-9 minus 4-6 milj. Eran kompetens måste ifrågasättas. Kommunfullmäktigeledamöterna som har röstat för nedläggning kanske borde ha gått grundskolan i Tärendö el Junosuando o lärt sig matematik o vad demokrati betyder. Verkar vara dåligt med dessa kunskaper.

 8. Fd Tärendö bo skriver:

  Som ett brev på posten kommer nästa nedskärning, återigen på fel ställe. En infantil inställning om de tror att någon av dessa barn kommer att gå i Pajala som de hoppades på vid förra nedskärningen gällande klass 6-9.

 9. WWF skriver:

  Nu har boende i centralorten och norra kommundelarna sponsrat junis och Tärendö länge nog. Skolorna har gått på övertid i ett årtionde där. Kraftsamla det vi har kvar till Pajala och Korpis (och Kangos), mer behövs inte för de få barn vi har.

 10. Ingrid skriver:

  Nu tycker jag att Pajala kommuns ledning har blivit ett eländigt styrd kommun. Det går inte att spara bara på byarnas bekostnad.
  Dags att rikta sparandet till Pajala by.

 11. Sponsor skriver:

  Av den skattepeng som betalas till kommunkassan av centrala och västra kommundelarna(där större delan av industrin finns) så är kvar över 30 milj för kommunen att nyttja när kostnader för vård, omsorg, skola och infrastruktur för dessa kommundelarna dras bort. Vem sponsrar vem WWF?

 12. Pajalabo skriver:

  Vilken skola kommer Tärendöborna skicka barnen till?
  Knappast Pajala och vad kommer det kosta?

 13. Pajalabo skriver:

  Det spelar, egentligen inte någon roll om man sparar, för det är inte det som är syftet. Syftet är att stänga. Den lilla självutnämnda grupp, som styr har inte kunskap / mod att spara där det finns någonting att spara. Nya skolfloppar är snart ett faktum.

 14. Bojkotta. skriver:

  Wwf de är väll inte möjligtvis så att du är en av kommunalråden i pajalakommun? Jag tänkte bara du verkar ha noll koll på läget.

 15. Ulkokylälainen skriver:

  Väntat. Dessutom, de personer som gjorde det ”smarta” draget att se till att deras skattepengar tillfaller en annan kommun bidrar till att den totala nedläggningen av t ex vår skola i Junosuando snabbas på. Men det förstår dom tyvärr inte. Karma är ett begrepp som ligger nära till hands att använda

 16. Futurum casus skriver:

  Det finns många fördelar med internetbaserad undervisning. T.ex. elever som är kraftigt förkylda och inte kan delta i undervisningen i skolan kan göra det via datorn hemma. En annan fördel är om eleven vill läsa kinesiska och läraren sitter på en skola i Stockholm osv. Men det ställer krav på eleven att delta i undervisningen och det ställer krav på internetuppkopplingen. Nu börjar fiber byggas ut även i norrbotten så med tiden byggs hindret för fri uppkoppling bort.

 17. Mattesnillet skriver:

  Skulle vara intressant att höra var smärtgränsen för antalet elever ligger, detta från berörda byar. Kan man ha en skola med få elever?

 18. Varför belöna ? skriver:

  Till Ulkokylälainen:
  Varför belöna denna kommun som inte ens har en omtyckt skola och med en kommunledning full av nepotism som sopas under mattan?
  Eftersom ej statlig förvaltning genomförs är det lika och lämna skiten.

 19. p-bo skriver:

  Krakow, Ingergärd Mäki och Jan Larsson har ju enorm erfarenhet om barns sätt och vad barn vill.

 20. Grogrund skriver:

  Vilken sund förälder vill utsätta sina barn för den mobb och HBTQ -kultur som genomsyrar hela Pajala?

 21. Emiliano Santos skriver:

  Alltid lika underhållande att läsa varje gång det handlar om mitt kära Pajala. Hit flockas de som har ett problem för varje lösning…

 22. Mattesnillet skriver:

  Nepotism förekommer inte i kommunhuset, annars skulle jag också vara där 🙂

 23. Futurum casus skriver:

  Mattesnillet: Det går givetvis inte att driva en skola med allt för få elever. Men vad är alternativet när inte elever vill bussas timtals för att komma till skolan. Då finns bara ett alternativ och det är att bedriva distans utbildning av grundskolan. Vuxna elevassistenter finns säkert att tillgå i byarna som ser efter barnen samt ser till att de har det bra och sköter sig.

 24. Futurum casus skriver:

  Emiliano Santos: Pajala är ett konstant problembarn.

 25. Gömmer skriver:

  till Futurum casus !
  Håller med Pajala är ett riktigt problem barn som man inte gör något åt utan fortsätter genom generationer att sopa problemen under mattan. Sätt igång och rensa ut rejält kostar bara skattepengar och göder vissa släkter, ingen skillnad ännu heller !

 26. Ulkokylälainen skriver:

  Håller absolut med om att det finns mycket att spara då det gäller Tekniska Enheten. T ex bort med hjullastare, sopbil och slamtömning och lägg ut det på entreprenad. Kan dock bli svårt med den vänsterorienterade ledningen och i synnerhet med de två kommunalråden som definitivt kommer att motsätta sig det. De är ju vänsterpartister och för sådana är företagare och entreprenörer bara kapitalister och giriga utsugare. Tyvärr ser det mörkt ut för kommunens företagsklimat hädanefter. Det är företagare som skapar arbeten och välstånd men sånt vägrar vänsterpartister inse.

 27. Miss Secret Agent skriver:

  Jag som lärare vore helnöjd om man exempelvis flyttar ettorna från Smedskolan till antingen Tärendö eller Junosuando. På så sätt så blir det mer utrymmen i den annars så trånga Smedskolan samtidigt som eleverna skulle få tillgång till mycket bättre inomhusluft.

 28. edelweiss skriver:

  Det verkar som om vårdagjämringen har inträffat i Pajala.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.