Strukturerar om i skolan

PAJALA: Vikande elevunderlag och bristen på legitimerade lärare tvingar Pajala kommun se över skolstrukturen igen. Det skriver kultur- och utbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

– Vi har fått allt svårare att säkerställa den pedagogiska kvalitén när vi inte får tag på utbildad personal. Samtidigt har vi extremt små elevgrupper på de minsta skolorna i kommunen; 19 elever i Tärendö och 15 elever i Junosuando, säger Kultur- och utbildningsnämndens ordförande Evgeny Krakov (S) och fortsätter:

– Därför håller vi på att arbeta med ett antal förslag för att kunna på ett bättre sätt nyttja den personal vi har så att fler elever kan få undervisning av behöriga lärare.

Enligt vice ordförande Linda Jonsson (V) är ambitionen är skolorna i Pajala kommun ”ska vara i framkanten när det gäller hög personalkompetens, ändamålsenliga skollokaler som är tillgängliga för alla och en trygg och trivsam miljö där våra elever får en skola som ger dem den bästa tänkbara grund i sitt fortsatta lärande”.

– Pajala har generellt sett små skolklasser, med närhet till lärare och de fördelar en mindre skola kan ge elever i undervisningen och social utveckling. Men där de riktigt små enheterna riskerar att begränsa elevernas rätt till lärande i samspel med andra, säger hon.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , ,
53 kommentarer om “Strukturerar om i skolan
 1. Pajalabo skriver:

  Hoppsan! Vad har det tagit åt KUN i Pajala.
  Kalla det för framkant, Om en pedagog ser att barn får ”jätte” långa skoldagar, eftersom inga extra skolskjutsar får ordna; då förnedrar och kränker man pedagogen. Man skrämmer iväg skickliga pedagoger och ersätter med helt obehöriga lärare. Man struntar fullständigt i behörighet och kompetens. Rensa först upp problemen i Pajala innan ni försöker trycka dit fler elever.
  Ta tag i drogproblemen.

 2. Bojkotta. skriver:

  Kommunisterna söndag kommunen.

 3. Bojkotta. skriver:

  Fel söndrar ska de va

 4. Futurum Casus skriver:

  Inför lärarledd undervisning via Internet.

 5. Skär ned och Bort ! skriver:

  Där det finns stora marginaler är tekniska enheten. Mycket övertaligt folk som inte vet annat än att dryga fikaraster titt som tätt och dricka kaffe hela dagen. Skär ned sätt ut det mesta på entreprenörer. Vi har inte råd att sponsra via dyra skatter 100pers med fikaraster hela dagen, med entreprenörer får vi sprutt och bort med dyra kostnader och ineffektivitet. Gamlingarna får inte en syltklick men kaffedrickande kommunalarbetare har vi minsann råd med till hög lön !!!

 6. Snyltar inte skriver:

  Ta först och omstrukturera centralortens kostsamma vuxen lekar.
  Dessa skall inte bekostas med kommunala skattemedel.
  Låt medlemsavgifter och biljettintäkter stå för allt.
  Om det inte räcker så lägger man ner verksamheten.
  Vård, skola och omsorg innefattar inte vuxendagis.

 7. en som kämpar för demokrati skriver:

  Här åker skolchefen runt i kommunen med Pajala Bostäders VD o kommer med förslag o lägga ner hela skolor. Tänk om ni istället rannsakar Er själva o avgår …Solåsen 12,7 milj…flytten av årsklasseran 6-9 minus 4-6 milj. Eran kompetens måste ifrågasättas. Kommunfullmäktigeledamöterna som har röstat för nedläggning kanske borde ha gått grundskolan i Tärendö el Junosuando o lärt sig matematik o vad demokrati betyder. Verkar vara dåligt med dessa kunskaper.

 8. Fd Tärendö bo skriver:

  Som ett brev på posten kommer nästa nedskärning, återigen på fel ställe. En infantil inställning om de tror att någon av dessa barn kommer att gå i Pajala som de hoppades på vid förra nedskärningen gällande klass 6-9.

 9. WWF skriver:

  Nu har boende i centralorten och norra kommundelarna sponsrat junis och Tärendö länge nog. Skolorna har gått på övertid i ett årtionde där. Kraftsamla det vi har kvar till Pajala och Korpis (och Kangos), mer behövs inte för de få barn vi har.

 10. Ingrid skriver:

  Nu tycker jag att Pajala kommuns ledning har blivit ett eländigt styrd kommun. Det går inte att spara bara på byarnas bekostnad.
  Dags att rikta sparandet till Pajala by.

 11. Sponsor skriver:

  Av den skattepeng som betalas till kommunkassan av centrala och västra kommundelarna(där större delan av industrin finns) så är kvar över 30 milj för kommunen att nyttja när kostnader för vård, omsorg, skola och infrastruktur för dessa kommundelarna dras bort. Vem sponsrar vem WWF?

 12. Pajalabo skriver:

  Vilken skola kommer Tärendöborna skicka barnen till?
  Knappast Pajala och vad kommer det kosta?

 13. Pajalabo skriver:

  Det spelar, egentligen inte någon roll om man sparar, för det är inte det som är syftet. Syftet är att stänga. Den lilla självutnämnda grupp, som styr har inte kunskap / mod att spara där det finns någonting att spara. Nya skolfloppar är snart ett faktum.

 14. Bojkotta. skriver:

  Wwf de är väll inte möjligtvis så att du är en av kommunalråden i pajalakommun? Jag tänkte bara du verkar ha noll koll på läget.

 15. Ulkokylälainen skriver:

  Väntat. Dessutom, de personer som gjorde det ”smarta” draget att se till att deras skattepengar tillfaller en annan kommun bidrar till att den totala nedläggningen av t ex vår skola i Junosuando snabbas på. Men det förstår dom tyvärr inte. Karma är ett begrepp som ligger nära till hands att använda

 16. Futurum casus skriver:

  Det finns många fördelar med internetbaserad undervisning. T.ex. elever som är kraftigt förkylda och inte kan delta i undervisningen i skolan kan göra det via datorn hemma. En annan fördel är om eleven vill läsa kinesiska och läraren sitter på en skola i Stockholm osv. Men det ställer krav på eleven att delta i undervisningen och det ställer krav på internetuppkopplingen. Nu börjar fiber byggas ut även i norrbotten så med tiden byggs hindret för fri uppkoppling bort.

 17. Mattesnillet skriver:

  Skulle vara intressant att höra var smärtgränsen för antalet elever ligger, detta från berörda byar. Kan man ha en skola med få elever?

 18. Varför belöna ? skriver:

  Till Ulkokylälainen:
  Varför belöna denna kommun som inte ens har en omtyckt skola och med en kommunledning full av nepotism som sopas under mattan?
  Eftersom ej statlig förvaltning genomförs är det lika och lämna skiten.

 19. p-bo skriver:

  Krakow, Ingergärd Mäki och Jan Larsson har ju enorm erfarenhet om barns sätt och vad barn vill.

 20. Grogrund skriver:

  Vilken sund förälder vill utsätta sina barn för den mobb och HBTQ -kultur som genomsyrar hela Pajala?

 21. Emiliano Santos skriver:

  Alltid lika underhållande att läsa varje gång det handlar om mitt kära Pajala. Hit flockas de som har ett problem för varje lösning…

 22. Mattesnillet skriver:

  Nepotism förekommer inte i kommunhuset, annars skulle jag också vara där 🙂

 23. Futurum casus skriver:

  Mattesnillet: Det går givetvis inte att driva en skola med allt för få elever. Men vad är alternativet när inte elever vill bussas timtals för att komma till skolan. Då finns bara ett alternativ och det är att bedriva distans utbildning av grundskolan. Vuxna elevassistenter finns säkert att tillgå i byarna som ser efter barnen samt ser till att de har det bra och sköter sig.

 24. Futurum casus skriver:

  Emiliano Santos: Pajala är ett konstant problembarn.

 25. Gömmer skriver:

  till Futurum casus !
  Håller med Pajala är ett riktigt problem barn som man inte gör något åt utan fortsätter genom generationer att sopa problemen under mattan. Sätt igång och rensa ut rejält kostar bara skattepengar och göder vissa släkter, ingen skillnad ännu heller !

 26. Ulkokylälainen skriver:

  Håller absolut med om att det finns mycket att spara då det gäller Tekniska Enheten. T ex bort med hjullastare, sopbil och slamtömning och lägg ut det på entreprenad. Kan dock bli svårt med den vänsterorienterade ledningen och i synnerhet med de två kommunalråden som definitivt kommer att motsätta sig det. De är ju vänsterpartister och för sådana är företagare och entreprenörer bara kapitalister och giriga utsugare. Tyvärr ser det mörkt ut för kommunens företagsklimat hädanefter. Det är företagare som skapar arbeten och välstånd men sånt vägrar vänsterpartister inse.

 27. Miss Secret Agent skriver:

  Jag som lärare vore helnöjd om man exempelvis flyttar ettorna från Smedskolan till antingen Tärendö eller Junosuando. På så sätt så blir det mer utrymmen i den annars så trånga Smedskolan samtidigt som eleverna skulle få tillgång till mycket bättre inomhusluft.

 28. edelweiss skriver:

  Det verkar som om vårdagjämringen har inträffat i Pajala.

 29. Fundersam skriver:

  Tråkigt att läsa allt som händer i Pajala är det inte dags för Pajala kommun att begära sig själv i konkurs och som man säger ”Börja om från början börja om på nytt” så kanske det blir ordning och reda för nu verkar det vara rena sörjan….

 30. Snyltar inte skriver:

  – Om det skall bli i Pajala då skall Aareavaara ha det också!
  Sade en H politiker i fullmäktige med mörk och bestämd tonfall.
  Då gällde det badhuset.
  Undrar hur hans tonfall skulle varit nu angående skolfrågan.

 31. Revision var görs den inte ?? skriver:

  Till Fundersam !
  Kanske inte KK men en statlig oberoende revision är enda möjligheten man undrar varför de inte gör så, är de rädda för något döljer de något skumt när de fortsätter i samma resultatlösa spår är efter år som bara sopar saker under mattan dammbulan bara växer under mattan snart snubblar man ??

 32. Poeten skriver:

  Oj vilka konspirationsteorier det finns här på webben. Låt nu Janne och Anna jobba i lugn och ro en tid så får vi utvärdera deras jobb. Det kan ju inte rimligtvis bli sämre än vad det två föregående råden har lyckats med, eller hur?

 33. Pajalabo skriver:

  Anna och Janne har ju varit med och medverkat även under tidigare kommunalråd. Det är kanske tack vare dem som vi har det som vi har.

 34. p-bo skriver:

  De är dom som sitter där nu som satt oss i den här situationen.
  De förra k-råden hade nog inget att säga till om , ska bli spännande att se om en så maktfullkomlig filur som Janne kommer att lämna över klubban till Anna , tror inte det.
  Kom ihåg vart ni läste det först.

 35. pello-bo skriver:

  Pajalabor se sanningen i vitögat- besparingar måste till på alla fronter, som skolnedläggningar m.m, det värsta som skulle inträffa efter valet är om kd med allians med flertalet partier på nått sätt skulle få en majoritet i kf ja då skulle de först vara dödsstöten för er kommun. kd litar främst på ”högre” makter.

 36. Roger Vilhelmsson skriver:

  Begåvningreserven i Pajala som anonymt tror sig veta i föregående inlägg hur det har varit, hur det är och hur det ska lösas.
  Håller med Emilios tidigare inlägg.
  Det är åtminstone roligt att läsa era vansinniga inlägg;)

 37. Korruptionen göder vidare kråkorna skriver:

  Lär inte bli någon som helst förändring med dessa kommunalråd och de är av gamla gardet som har sin intressen att gynna inom kommunen.
  Lär bli samma som sist massa tomma ord och lite verkstad, många skattemiljoner lär fortsättningsvis eldas åt kråkorna.
  Övertaliga 100 pers sitter och dricker kaffe.

 38. Världens bästa by? skriver:

  Det är märkligt att det alltid är barn och gamla som ska spara fast det är klart, de beslutande behöver ju inte möta de drabbade i korridoren och det underlättar väl..

  Tänk vad bra om kommunalråden skulle låna en säng på ett äldreboende ett dygn och vara helt beroende av personalen på samma sätt som som våra gamla är för exempelvis toalettbesök. Eller vara med i skolan. Skulle det vara lika viktigt att spara på de svagaste då?

  Skulle vara uppfriskande med en rejäl rensning i det stora huset i centralorten och då inte bara bland de som faktiskt vågar ifrågasätta och ha en egen åsikt.

 39. Futurum casus skriver:

  Roger(V): Tittar man på vänsterns politik i Pajala så lär inte begåvningsreserven sitta på sin plats där heller. Mycket är det väl så som i många kommuner i Norrbotten så borde samtliga politiska partierna sparka ut det gamla gardet och ta in nya kandidater som kanske har högre utbildningsnivå osv. Gärna ekonomer eller dylikt. Att spika lockpanel, maskera före målning eller svetsa en stålbit är inte en kunskap som bygger en budget i en kommun. Det ger inte heller nya infallsvinklar över hur man ska skapa nya näringar i en döende kommun där ungdomen flyttar söderut.

 40. 100 pers överflödiga skriver:

  Det är fortfarande 100 pers överflödiga inom Kommunen. Där man spara mest är på byråkrater inom kommunalhuset och inom tekniska.
  Har ännu inte sett i ett enda förslag att de nya kommunalråden ens börjat att tänka i dessa banor. Verkar mest spara som sist på skolan och inom äldreboendet, samma tomma dravel och tomt snack hela tiden. Spara där det finns marginaler att minska bort personal nu!
  Börjar först att effektivisera där innan skolorna ryker och pensionärerna får det sämre. Folk med vanlig lön kan söka annat jobb, behöver inte slösa bort tiden inom kommunen.

 41. Nästa val.......då jäklar skriver:

  Besparingar besparingar..
  Ja det finns besparingar att göra, om det är i skolan eller barnomsorgen skriker föräldrarna. Är det i äldrevården skriker barnen är det i politiken skriker de förtroendevalda och är det på golvet skriker kollektivet och slutligen är det i ledningen skriker tjänstemännen.
  Alltid skriker någon! aldrig passar det alla. Men spara måste man. Om ALLA ser med nyktra ögon var man kan spara så kanske vi får ihop små delar som kanske inte gör lika ont.
  Kaffe är en stor post i kommunen. Kanske dags med kaffekassa.
  Varför köra bort snö från byn nu på våren?

 42. Nästa val.......då jäklar skriver:

  Klarar inte dagvattenbrunnarna smältvattnet?
  Varför har kommunen ett eget åkeri? köp timmar på ramavtal.
  Varför har vi ett Café i badhuset öppet till 21.30?
  Varför har Pajala både sporthallen och Rian? Motsvarande kommuner har inte denna arenatillgång. Varför har vi smedskolan och centralskolan? Är det inte billigare att göra sammanslagningar i centralorten där man slipper bussandet av barn? Politiker pratar om Pajala som tätort, samhälle osv. Det är en by som alla andra. ANPASSA kostymen till en by även i Pajala!!!

 43. Nästa val ingen skillnad skriver:

  Att tro att nästa val skulle innebära förändring är en ren utopi.
  Folk lär rösta som de alltid gjort och folk inom kommunen är måna om sina jobb, traditionella mutkorven vid valet vid konsum faller man alltid för ty den är god. Ser man på alternativen som M,C eller KD är de rena hycklerierna och inget att hänga i julgranen. Finns många C-företagare som alltid levt på bidrag och egentligen borde tillhöra S men hyckla kan man ju i Radio och TV, lever på samma kassa ändå som S-sympatier.

 44. Knickers skriver:

  Typiskt byasnack från ovanstående. Pajala är ingen by –
  det är en CentralOrt. Byar det är Junosuando, Tärendö och Korpilombolo. Alla de sistnämnda ligger på 400 invånare eller färre. C-orten har över tvåtusen (2000. Om det är nån som ska anpassa sig till kortbyxor så är det byarna. Ha en bra dag!

 45. Nästa val.......då jäklar skriver:

  Knickers!!
  på med långbyxorna
  Junosuando är en tätort i Junosuando distrikt i Pajala kommun i Norrbottens län, belägen vid Torne älv omkring tio kilometer norr om Lovikka. Junosuando är också kyrkorten i Junosuando socken
  Korpilombolo är en tätort i Korpilombolo distrikt i Pajala kommun i Norrbottens län med 529 invånare (2010).[1] Korpilombolo är även kyrkorten i Korpilombolo socken
  Tärendö (finska: Täräntö/Tärentö, samiska: Deargget) är en småort i Tärendö distrikt i Pajala kommun och kyrkort i Tärendö socken i Norrbotten.

 46. Nästa val.......då jäklar skriver:

  Kangos är en tätort i Junosuando distrikt (Junosuando socken)
  Pajala är en tätort och centralort i Pajala kommun i Norrbotten. Pajala är även kyrkorten i Pajala socken.

  Knickers!!. Centralort är Pajala, där knappt en tredjedel (31,3 %) av kommunens befolkning bor.
  Så ANPASSA kostymen!
  Nästa val blir det skillnad! det är på väg in helt nya drivande inflyttare.

 47. Hjälp skriver:

  Har hört pratas att om det sker satsningar i västra kommundelen, så kommer det att ske i Kangos istället för junis. Anledningen är att det är närmast två jämstora byar och att Kangos anses ha så mycket bättre framtidsutsikter. Och det är väl helt rätt! Kangos som by har ju i alla fall om man jämför med junis helt andra förutsättningar!

 48. vojvoj skriver:

  Ja man vet inte om man ska skratta eller gråta åt alla inlägg ett svammel utan saklighet

 49. Blåblus skriver:

  Ha, ha …du som tror att socken fortfarande existerar, vakna upp från din slummer i byn. Allt är numera PAJALA församling när det gäller kyrkor. Att tro att socken finns kvar är ungefär lika blåögt som att tro att Junosuando kommer att växa. Vakna!

 50. Emiliano Santos skriver:

  Fråga till ”Nästa val…….då jäklar”: Alltså kaffe är en stor post i kommunen? hur mycket uppskattar du?

 51. Sara Ljunggren skriver:

  Jag som kommuninvånare önskar tydliga förslag från politiker, som därefter har behandlats och presenterats av tjänstemän. Dessa bör innehålla en ekonomisk analys, riskanalys och förväntat resultat. Då kan jag med gott samvete bilda mig en uppfattning utifrån kommunens bästa. Jag hoppas att vi alla är måna om att ha en fungerande kommun som garanterar den service som behövs för att kunna leva på landsbygden.

 52. Finns ingen kompetens för sådant ?? skriver:

  Till Sara Ljunggren !
  Riskanalys förväntat resultat glömd det det finns ingen med sådan kompetens inom kommunhuset, tillsatta enbart via parti och släktband. Hoppas HB lägger ut på webben om fifflet med Pajalas budget hur man lagligt fifflat bort 10-tals miljoner. Stjäl du en banan på jobbet blir det avsked men miljoner inom kommunen blir ingen påföljd ???

 53. Blåklocka skriver:

  – ”lagligt fifflat bort 10-tals miljoner”, skriver föregående skribent. Vad är det då att tjafsa om? Om det är lagligt? Dom har säkert gjort det i gott syfte för oss alla kommunbor.