Styrman vill ha ledigt från fängelset för skogsauktion

KOLMÅRDEN/LULEÅ: Mikael Styrman begär två dagars permission från sitt ettåriga fängelsestraff i Kolmården. Detta för att kunna delta i kronofogdens nya auktion på hans skogsfastigheter torsdag den 29 mars i Luleå.

Han hävdar i sin permissionsansökan att hans personliga närvaro är viktig eftersom ett deltagande per telefon – vilket är tekniskt och juridiskt möjligt – ger honom sämre förutsättningar. Telefonförbindelser kan nämligen brytas utan att auktionsförfarandet bryts.

Så här säger kronokommissarie Roger Lindbäck, som genomför auktionen:

– Det finns inga lagliga hinder för genomförande av auktionen på grund av att ägaren inte kan vara närvarande, vare sig fysiskt eller telefonledes. Kronofogdemyndigheten har alltså inga skyldigheter i denna fråga gentemot ägaren av det som säljs.

Styrman har vid tidigare exekutiva auktioner ropat in sina fastigheter, betalat handpenningen och därefter inte betalat resterande 90 procent. Det återstår att se om samma procedur upprepas på torsdag.

– Kronofogdens uppdrag är att få så bra betalt som möjligt. En auktion ger normalt högre pris, och därför väljer jag auktion även denna gång. Skulle samma sak inträffa som förra gången, så kommer jag att överväga vilken säljmetod som ska tillämpas nästa gång, säger Roger Lindbäck till Haparandabladet.

Den säljmetod som då kan komma i fråga är att begära in anbud. Vid anbudsförfarande går erbjudandet till näst högste anbudsgivare ifall anbudsvinnaren inte fullföljer affären.

Förutom att Mikael Styrman dömdes till ett års fängelse för grovt skattebrott har han också näringsförbud. Han har dock undantag för att som enskild näringsidkare, bedriva skogsbruk.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
7 kommentarer om “Styrman vill ha ledigt från fängelset för skogsauktion
 1. Trippel J skriver:

  Har han inte näringsförbud???

 2. Örjan Pekka skriver:

  Hej Trippel J,
  Jag har med anledning av din fråga kompletterat artikeln med ett par rader om näringsförbudet.
  Mvh
  Örjan Pekka
  HBwebben.se/Haparandabladet

 3. Jan Björnfot skriver:

  Behöver han värkligen permis? Han har ju bulvaner, som kan utföra jobbet.Eller?

 4. ankeborg skriver:

  Följetongen fortsätter

 5. renne skriver:

  ja såklart han behöver permis, från sin semester stället, så han ser sina medbrottslingar,menar alla som är vid auktionen

 6. anders w skriver:

  Väldigt effektivt att staten först sätter en person i fängelse för att sen rea ut alla hans tillgångar på auktion så denne inte ska kunna försvara sig. Det låter och luktar lite väl illa om den här historien. Inte i en diktatur, men i Sverige 2012.

 7. anders w skriver:

  Väldigt effektivt att staten först sätter en person i fängelse för att sen rea ut alla hans tillgångar på auktion så denne inte ska kunna försvara sig. Det låter och luktar lite väl illa om den här historien. Inte i en diktatur, men i Sverige 2012.