fbpx

SVA efterlyser fynd av tajgafästingar

TORNEDALEN: Tajgafästingen ökar i utbredning, främst längs kusterna i norra Sverige och Finland, rapporterar Statens veterinärmedicinska anstalt. Nu vill myndigheten få in fynd av fästingen från allmänheten för att kunna klarlägga betydelsen av att fästingar sprids norrut och sambandet med en eventuell ökning av fästingburna sjukdomar.

Tajgafästingen har invandrat österifrån och kan bära med sig en farligare typ av TBE-virus, fästingburen hjärnhinneinflammation, än den som finns i landet. Tajgafästingen kan också bära på traditionella smittsamma bakterier som borrelia och anaplasma.
Inget nytt
Sommaren 2015 publicerade HB en artikel där biologen Thomas Jaenson och naturvetaren Kaj Rundgren fann fästingar i Haparanda skärgård. Sommaren 2016 uppmärksammade flera medier att Tajgafästingen har hittats i skärgården. Fästingarna hittades på öar och halvöar i Haparanda och Kalix skärgårdar.
I fjol genomfördes ytterligare en inventering av tajgafästingarna och ett 20-tal hittades, vissa i nya områden i norra delen av landet.
Nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt åter igen ha hjälp från allmänheten med att samla in fästingar och vädjar till allmänheten i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län.
Frys och förpacka väl
Om du hittar en fästing och vill skicka in den till SVA så ska den förpackas i dubbla välförslutna plastpåsar. Är fästingen vid liv så ska den läggas in i frysen omkring en timme innan den skickas och om den är blodfylld så lägg papper eller bomull runt om den så den inte får sönder under transporten, flera exemplar får skickas in.
Dock måste man fylla i ett formulär på SVA:s hemsida innan man skickar fästingen och förpackningen ska märkas med avsändarens för- och efternamn samt mobilnummer. Insamlingen startar 2 maj 2019 och pågår till 31 oktober 2019.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.