UPPDATERAD: Man avled efter trafikolycka på E4 i Haparanda

En person har skadats svårt vid en olycka längs E4 i Haparanda. Foto: Örjan Pekka

En person har avlidit efter en olycka längs E4 i centrala Haparanda. Foto: Örjan Pekka

HAPARANDA: En person blev strax efter 11.30-tiden under torsdagen påkörd av en bil på E4 mellan Ikea och Coop i Haparanda.

Olyckan skedde intill den gångstig som skapats, när gångtrafikanter och cyklister genar över E4. Det är oklart om den påkörda personen korsade E4 eller färdades längs E4.

Enligt polisen är den olycksdrabbade en äldre man. Kollisionen var kraftig och mannen ska ha avlidit direkt, i samband med sammanstötningen. Bilens front demolerades och vindrutan krossades. Även föraren av bilen togs omhand.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar:
56 kommentarer om “UPPDATERAD: Man avled efter trafikolycka på E4 i Haparanda
 1. Alibaba skriver:

  Var ju bara en tidsfråga när detta skulle ske.hoppas den skadade klarar sej.

 2. Enok Nitti skriver:

  det där är inte E4 det är Övertorneåvägen

 3. Enok Nitti skriver:

  Ursäkta fel av mig

 4. Judlaw skriver:

  Väldigt tråkigt! Om det var så att personen korsade E4an så har det varit problem där i flera år. Kommunen måsta sätta upp kravall staket så det inte sker igen. Även stort problem mellan 99an Norrgående vid cirkulations platsen OKQ8, det är inget övergångs ställe där, men fotgängare och cyklister bara springer över i hopp om att bilar ska stanna. I vintras skrek och viftade en man i 50års åldern, klev ut och frågade om han är helt väck och ovetande om trafikregler. Han skämdes

 5. Trafikant skriver:

  Beklagligt,men måste skylla på de som gjort trafikplanering just vid Ikea, gångtunneln ligger fel placerad, ingen riktig gångväg till busstationen som även är malplacerad, rondellerna konstigt placerade mm

 6. KL skriver:

  Den här olyckan har man ju tyvärr bara väntat på. Går det inte att bygga en övergång där. Alltså någon typ av bro. Människor är lata och tar den korta vägen över.

 7. Futurum casus skriver:

  Det cyklade och gick människor över vägen medan polisen stod vid olycksplatsen.

 8. Hpda har inga pengar skriver:

  Precis som alla andra skriver, så var det väntat och lär hända fler gånger. Om inget görs

 9. Karl-Göran Bäckström skriver:

  Var planerat vad jag förstått att göra planfri korsning där men blir säkert inte nu när inte det blir nått av med bygget på gränsen då skulle väl hela gränsövergångarna göras om.

 10. Petter-Niklas skriver:

  Judlaw, TrV äger vägen och kommunen får egentligen inte göra något i väg rådet. Vad gäller rondellen vid ok är där en passage – bilarna har företräde men fotgängare och cyklister ska passera där.

 11. veken skriver:

  ”Trafikant”… jo visst är det så som du beskriver. Med tanke på allt konstigt i Haparanda beror ju ytterst på den socialdemokratiska ledningen i Haparanda kommun. Man kan ju fråga sig om den politiska ledningen i Haparanda har alla hästar hemma?

  Titta bara på ”gropen”, de dåliga vägarna, den dåliga sjukvården, stöket och skränet i parken dag som natt av knarkare och annat slödder.

  Detta var bara ett axplock…

 12. Nu är det nog skriver:

  Katastrof att någonting måste hända innan man agerar. Precis som föregående skriver har detta varit en tidsfråga. NU är det dags att göra säkra övergångar mellan alla områden. Kosta vad det kosta vill.

 13. ll skriver:

  Precis. Med alla som korsar vägen där så var det väntat.

 14. Elvira skriver:

  Alltså hur bygger Haparanda kommun cykel och gångvägar? Jo, dom bygger så att man måste gå runt hela staden för att komma till stället som ligger mitt framför näsan på en. Vägen över E4:an mellan Ikea och Coop används flitigt oavsett årstid. MEN det har ännu inte slagit en tanke på att göra en gångväg under marken så att barn och vuxna kan passera denna trafikerade väg säkert. Skäms på er. Att det måste ske en olycka innan något sker i denna stad.

 15. Bro över till "andra sidan" skriver:

  Tråkigt att det ska hända något innan det blir någon seriös disskution…
  En gångbro över vägen skulle vara bra…finns med tak och vägg samt belysning.
  Finns vissa som inte vågar gå i tunnlar nattetid av förståeliga skäl.och särskilt höga transporter kan ordnas via Shellkorsning i värsta fall,så det ska inte vara ett hinder.
  Vi bilister Kan inte klandra fotgängare vi är inte så ofta föredömen i trafiken heller.
  Hoppas på en lösning innan det händer fler olyckor.

 16. Haparandabo skriver:

  Det var väntat….fruktansvärt att inget görs före olyckan är framme. Flytta viltbron från Harrioja till platsen. Där gör den nytta och skulle användas.

 17. Leffe skriver:

  …..sorgligt,men det var väntat……synd att inte Kommunen o IKEA o Trafikverket kan samverka i detta……det var (inte)tvunget att hända en olycka…….o nu är det faen på tiden att något händer…..!

 18. Mamma skriver:

  Visst är det så som ”veken” säger att allt konstigt i Haparanda beror på den socialdemokratiska ledningen.

 19. lilla my skriver:

  Korsar man en väg måste man själv kolla att kusten är klar INNAN man korsar. Springer man ut mitt på E4 t ex så kan man inte skylla på andra om man blir överkörd. Ikea är för övrigt felplacerad, men det är ju försent att ändra på nu. Däremog inte försent att rösta bort det vansinnigt inkompetenta sossestyret

 20. farmor o farfar skriver:

  flytta renövergången i harrioja till stan,bättre nytta säkert ett säkrare sätt att korsa vägen till ikea.

 21. Tanten skriver:

  Gångtunnel till det stället och en vid OK på väg 99. Innan det händer fler olyckor. Men det tragiska är att nån måste mista livet innan det görs åtgärder.

 22. Erik skriver:

  Det är tragiskt när olyckor inträffar men man undrar vad dom har innanför mössan som gör politik av tragik.Tänk efter innan ni skriver ner all dynga!!

 23. Surtant skriver:

  Fruktansvärt att de skulle hända men nu kanske det sker något. Det är inte bara där det är farligt även vägen som går mellan ”vallen” och rusta hoppar folk ut i trafiken titt som tätt och vad jag vet finns ingen övergång där. Tunnlar och broar till folket, annars blir detta inte sista gången någon omkommer eller skadas på dessa vägar.

 24. Liverpoolaren skriver:

  Olyckor kommer alltid att ske då folk tar felaktiga och dumdristiga beslut.

 25. Pappa skriver:

  Hör du Erik,,det är så mycket som är politikernas fel och extra mycket i Haparanda. Så är det.

 26. F.d. elev i Haparanda skriver:

  Tragiskt som detta är, så var det bara en tidsfråga innan någonting händer. Jag har själv tagit den genvägen många gånger under min skolgång (ville du ha lunch på Ikea under håltimmen så hann du inte gå runt), och jag har under alla de åren sagt att det behövs en tunnel dit (samt en bättre väg till busstationen). Det är en lång omväg om du ska från Coop till Ikea, det är inte konstigt att folk väljer att gå över vägen där. Om inte en säkrare övergång byggs är det bara en tidsfråga innan det händer igen.

 27. Solisten skriver:

  Tidsfråga innan det händer något vid passagen till OKQ8. Otäckt när bilister stannar och släpper fram fotgängare där det inte är ett övergångsställe intill rondellen. Bilister i den andra körfilen har då svårt att uppfatta att det dyker upp fotgängare i körbanan. Som det nu är utformat är inte heller flödet anpassat till de handelsområden som finns runt omkring. Huvudsaken var att IKEA kom, sedan släppte man allt annat.

 28. Blåljus skriver:

  Rätt Erik.
  Det är ju valtider, då blir folk…slödder…aktiva.

 29. lantis skriver:

  Haparanda är en stad helt i förfall, detta på grund av en totalt inkompetent sosseledning.

 30. Eva Eliasson skriver:

  De som ska kontaktas är Trafikverket. De ansvarar och tar beslut om vägar som tillhör dem. Viktigt att vi håller isär Trafikverkets åtaganden från kommunens. Förstår reaktionerna och har nog tänkt mer än en gång att de lever farligt de som tar beslutet att ta den genvägen.

 31. Pool skriver:

  Sorglig olycka gångtunnel eller bro ett måste.
  Äntligen efter alla tiotals år finns campingplats i centr Haparanda, men var finns möjlighet för turister och allmänhet att bada? Rent skamligt, har inte funnits senaste 40 ären. Varför inte solcellsdriven uppvärmd bassäng för stora och små, som t ex Råneås anläggning. Älvens olika vattenlägen och strömmar inte att lita på.
  Bassängen på gränsen borde göras om till ”riktig” pool när den nu lika finns där.

 32. kjell g skriver:

  Tråkigt , men är det inte vägverket som är ansvarig för E4?

 33. Ara skriver:

  Vem är ansvarig för vägarna i Haparanda?

 34. rex skriver:

  Oseriöst att blanda in politik i en trafikolycka för olyckor händer även i kommuner med högerpolitik!

 35. tireb skriver:

  jag tror inte alla är IKEA kunder en del kanske ska till bankomaten så en till sådan borde finnas på/vid COOP, så kanske man räddar liv

 36. Bro över till "andra sidan" skriver:

  Hoppas ni styrande i kommunen läser dessa desperata kommentarer,det är ni som företräder oss,och det är ni som kan ta kontakt med trafik/vägverket om detta problem…och kanske det inte kostar kommunen något i detta fall,när det gäller Europaväg ?
  Ta en rejäl diskussion över partigränserna.
  Iallafall 3 övergångar behövs här i Haparanda…vilka de är finns i tidigare kommentarer.
  Och …givetvis är det ju på eget ansvar när går över en trafikerad väg…
  Sen kan man ta den billigaste varianten,trafikljus,med övergångsställe.
  Med resultat att rondellerna blir igenkorkade vid rödljus.

 37. rex skriver:

  Helt rätt Kjell G det är vägverket! Men det är upp till de som ska använda gatorna/vägarna som ska ta ansvar i trafiken. Så är det i alla städer i vårt land.

 38. Kalle Kula skriver:

  Tragiskt.
  Det är Trafikverket som ansvarar för E4 och ev gångbro eller gångtunnel i dess anslutning.
  Jag minns diskussionen efter Ikeas etablering då TV sa sig sakna pengar och kommunen inte tyckte det var deras sak.
  Pinsamt då TV har en nollvision som mål på vägarna och borde känt till detta problem.
  Men kommunen är inte heller utan ansvar, man har haft 12 år på sig att lobba till sig en lösning…
  Vem som styrt skutan dessa år känner alla till.

 39. Petter-Niklas skriver:

  Kommunen påpekar varje år att det finns farliga övergångar osv, TrV ska ”utreda”. Mer kan inte kommunen göra.

 40. veken skriver:

  Det behövs övergångar över de livsfarliga vägarna där folk kör som galna i höga hastigheter:

  1. Coop/Max – IKEA
  2. Rusta
  3. Shell

  Ja det finns säkert fler ställen där det skulle behövas övergångar. Det Socialdemokratiska vanstyret i Haparanda utsätter Haparandas medborgare för livsfara genom att kommunledningen inte satsar pengar på trafiksäkerheten och vägarna.

  Anm. det är mycket märkligt att kommunledningen minsann kan satsa pengar på löjliga och olagliga trafikskyltar för övergångställe ”som ett roligt kultur jippo” – på skattebetalarnas bekostnad.

 41. lilla my skriver:

  En gångbro vore livsfarlig inte minst för alla trafikanter som skulle passera under och alla ligister som slänger saker ner på vägar!! Behövs ingen gångbro, men däremot sunt förnuft då man rör sig i trafiken. Inga övergångsställen i världen hjälper om man springer ut i trafiken. Haparandas sossar har ansvaret över dåliga stadsplaneringen.
  Jag vara mkt nära att bli överkörd av en epatraktor vars förare uppenbarligen inte hade någon aning om trafikreglerna el bara struntade i dem. Avskaffa epa för dem som saknar körkort!!

 42. BiraBocken skriver:

  Sorgligt. Men du Veken – är det sossarnas fel att ”slöddret” skränar i parken dag som natt? Voi, voi…men Jimmie kommer å dyka upp i höst och rensa stan och göra alla människor till glada, goda och nöjda medborgare. Samtliga problem puts väck!

 43. veken skriver:

  Hmmm… på Haparandabladet verkar man sova mycket efter sina kaffe raster. Dags att vakna nu och lägga upp folkets kommentarer.

 44. Allt kostar skriver:

  I hela Sverige pågår ett nedrustande av övergångsställen. Överallt där vägar byggs om tas tidigare övergångsställen bort.
  För utan övergångsställe så minskar ansvaret på den som ska tillse säkerheten längst vägen och om ansvaret minskar så minskar även kostnaderna. Billigt och bra!?

  Högsta hönsen maskerar besluten med att det handlar om att ”minska övertron på säkerhet på övergångsställen” och att överlåta ansvaret på gångtrafikanterna istället.
  Men det är bara pengarna som räknas, som vanligt!

 45. veken skriver:

  BiraBocken… sossarna har mycket skuld till mycket i Haparanda, t ex så har sossarna monterat ner polisverksamheten i Haparanda. Polishuset är endast öppet kontorstid på dagen. Kvällar och nätter finns ingen polis i Haparanda.

  På nätter och kvällar ökar stöket och bråket, polisen lyser med sin frånvaro. Detta är den Socialdemokratiska ledningen i Haparanda orsak till genom att de inte prioriterar säkerhet och trygghet för medborgarna. Haparanda är en kommun i degenererande förfall… 🙁

 46. Ik skriver:

  Bra skrivet veken!

 47. BiraBocken skriver:

  Ja, det är sorgligt att polisen inte finns på plats om nätterna i en stad som Haparanda. Men är det verkligen det s-märkta kommunalrådet som bestämt att det ska vara så? Och vem kommer att återbesätta polisnärvaron?

 48. Jens skriver:

  Veken måste vara ett troll eller en normalbegåvad Jimmieanhängare om han tror att haparandas socialdemokrater organiserar polisens arbete.

 49. veken skriver:

  Jens… du måste ju vara en underbegåvad Socialdemokrat om du inte ens begriper att socialdemokraterna är de som beslutar om vart prioriteringar skall göras ekonomiskt. Fattar du inte att polisen får mindre pengar pga att sossarna inte prioriterat polisen?

 50. Affe skriver:

  TIPS PÅ LÖSNING.
  * Montera mitträcke från shellrondellen till E4/99-rondellen och sedan vidare mot OKQ8.
  * Bygg gång/cykeltunnel i fyra riktningar i E4/99-rondellen så man man i samma rondell gå mot ICA Maxi, IKEA, Rusta och vallen.

 51. Bro över till "andra sidan" skriver:

  Hej Jens !…upplys de som är mindre vetande i stället för dumma påhopp.
  Finns säkert någon som vet om saken.
  Jag tror inte socialdemokraterna har 100% mandat i Haparanda.
  Så Allt kan inte vara deras fel.

 52. Jens skriver:

  Men snälla Veken, fattar du inte att Haparandas sossar inte styr hur många poliser som finns i Haparanda eftersom det är en statlig myndighet. Vet du vad en statlig myndighet är?

 53. Bro över till "andra sidan" skriver:

  Troligtvis bästa lösning Affe !

 54. veken skriver:

  Jens… Begriper du inte att regeringen med socialdemokraterna i spetsen bestämmer vart pengarna i Sverige skall gå? De beslutar om anslag till t ex polis, försvar, vård, omsorg osv… att du inte tycks begripa detta enkla faktum är ju löjeväckande. Ja se ni sossar… 😀

 55. Jens skriver:

  Bra Veken att du har googlat på skillnaden mellan kommunal och statlig verksamhet.. Låt mig påminna dig om att det är Haparandas sossar du ondgjort dig över konsekvent i tråden. Skönt att du lärt dig saker i vuxen (?) ålder

 56. Mr skriver:

  Eftersom det alltid gnälls på sossarna..Helt sjukt hur man kan som människa vara så blåögd(rödögd) så kommer jag lägga min röst i Sep på S….Ingen barnomsorgavgift och har en politik som ser/gör att vi har ett skydd för människor som behöver det. Är livsavgörande för vissa. Tack S för ert arbete i Haparanda…..