Asplöven föll i skandalmatch

En Simon Olsson på spelhumör öppnar kvällens målkran. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: AHC förlorade med 3-6 (1-1, 2-0, 0-5) mot Västerås efter en mardrömslik tredjeperiod, där domaren tyvärr gick in och avgjorde matchen i Hockeyallsvenskan under torsdagskvällen.

Hemmalaget Batmansvart och gästerna lakansvita. Redan dags för

FÖRSTA PERIODEN: Fore!

0.31: en incident vid sargen, en bortaspelare ligger på isen. Hårt virke: han är uppe igen. Halvminuten senare trycker AHC fast gästerna i egen zon och Simon Olsson kan forcera in 1-0 efter 1.04, framspelad av Scott Macaulay och Colin Long.

Jättechans för Asplöven i minut två – men man drar på sig en lite onödig offensiv tvåa efter 1.51. Västerås har bra pucktempo och ser tunga ut, men hemmakrigarna spelar fin box och dödar strafftiden.

Full satsning under första fem – kan bli en het kväll, detta. Matchen böljar i minuterna sex och sju. Domaren tillåter tuff spel, något som hittills gynnat gästerna mest. Två monsterparader av Quemener omkring nio blankt.

Hård kamp över hela isen, med 8-6 i skott vid första power-break efter 10.35. Hemmalaget sejfar förtjänstfullt under tryck. 12.30: ramträff för AHC. Teveplock av gästernas keeper efter 13.10. Tyvärr kan Västerås kvittera turligt efter 13.28 – pucken ändrar riktning på en gubbe och ställer Quemener.

Föga rättvist i det läget, men hej, det är ju världens snabbaste spel. 15.04: bortalaget har samlat ihop till sin första utvisning. Västerås avväpnar Asplöven ganska enkelt, frånsett den sista halvminuten då AHC låter pucken göra jobbet.

Dramatisk minut följer strafftiden, med tre fina räddningar av hette Quemener. Med en knapp halvminut kvar av perioden proppar en av gästernas spelare en motståndare i offensiv zon och ska vara glad att han slipper undan med två minuter.

17-11 i skott under en mycket bra hockeyperiod, särskilt från hemmalagets sida.

Colin Long (svart gubbe) prickskjuter 3-1 i andra. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Asplöven inleder i femfyra.

Efter ett ganska hafsigt spel, får hemmalaget vända spelet från egen zon och centern Jonas Berglund skrinnar igenom hela mittzonen, åker mellan backarna och sätter en handledskanon högt till 2-1 efter 1.34, med passpoäng till kedjekompisarna Lars Bryggman och Sebastian Dyk.

Optimism i Asplöven, med full fart framåt i minut tre. 3.34: nytt pp för AHC. Halvdassigt igen, men gästerna drabbas av ytterligare utvisning efter 5.37. Visar sig vara en dubbeltvåa. Quemener i hemmakassen sträcker ut och räddar snyggt vid stolproten omkring sex blankt.

Mest Asplöven i fyra mot fyra, men ett hårresande felpass skänker Västerås ett friläge efter sju och en halv. Dags igen: en bortaspelare på botbänk efter 8.44. Bra hemmasprut inledningsvis, men man gör det för svårt för sig och en bortaspelare kan sånär åka sig fri strax innan lagen blir fulltaliga.

Hela 11-2 i skott vid andra power-break efter 10.58. Gästerna spelar ovårdat, för att inte säga fult och verkar frustrerade med sju kvar av mellanakten. En Västeråsspelare helt fri rakt framifrån i minut fjorton, men hemmakeepern stöter pucken över sin bur.

Våldsam kubbning längs blålinjerna med fyra minuter till paussignal. Ny tvåa för gästerna efter 16.28. Ett fokuserat hemmalag tar tek och i en andravåg kan Colin Long placera pucken mellan benen på målvakten till 3-1 efter 16.47, med välförtjänta passpoäng till herrar Olsson och Macaulay.

Ett oerhört viktigt och framför allt välförtjänt mål.

18.17: Quemener plockar och får stopp i spelet när Västerås trycker på. Gästerna framme igen vid nitton blankt. 19.16: Asplöven tar en inte helt nödvändig tvåa. Men man kan gå i periodvila i tvåmålsledning.

15-7 i skott under en riktigt bra period av hemmalaget. Gästerna fortsatt griniga och får de fortsätta på inslagen linje är skaderisken stor.

Jonas Berglund millimeter från att sätta 4-1 i en period som lär förfölja AHC i maror en tid framöver. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: En knapp minut återstår i box för AHC.

Dramatik: farligt nära reducering redan efter 17 sekunder. Sedan vänder hemmalaget och en gubbe åker sig fri. Han blir neddragen av gästerna och två minuter back känns billigt efter 51 sekunder. Asplöven lite omständliga i pp och inte i närheten av att näta.

3.39: ny utvisning för AHC, som lever farligt. Västerås pressar mycket riktigt på våldsamt och efter att hemmalaget misslyckas med att få ut pucken ur egen zon flera gånger, kan gästerna reducera till 3-2 efter 4.58. Tänker hemmalaget rämna? Ny tvåa efter 5.34.

Västerås fortsätter belägringen och kan styra in 3-3 efter 7.13 i ett skärrat hemmaförsvar. Tungt bakslag. Asplöven drar ned tempot i ett försök att återvinna mark mitt i perioden.

5-5 i skott vid sista power-break efter 10.38. Domherren vill gå in och avgöra matchen – skickar mycket tveksamt ut en hemmagubbe efter 12.04. Blir fem mot tre efter 12.53, olustigt efter gästernas stundvis fula spel. 13.21: Quemener får stopp i spelet och AHC kan byta. Men man orkar inte stå emot: Västerås hänger 3-4 efter 13.53.

Matchen utvecklar sig till en skandal – 14.13: ny hemmautvisning, 2+2 dessutom.

3-5 ramlar in efter 14.48 i ett uppgivet hemmaförsvar. Har aldrig sett något liknande – det går utanpå det mesta HBwebben har upplevt i hallen. 15.22: domherren kompenserar och skickar ut en Västeråsspelare.

Minuterna rinner undan. 19.13: ytterligare en bortautvisning, så dags. Hemmalaget tar time-out och pressar på, men via en dubbeltvåa kan gästerna sätta 3-6 i tom kasse.

9-14 i skott i tredje perioden, av akademiskt intresse. Asplöven gör ingen bra period, men svängningen i bedömningsnivå får inte förekomma på denna nivå.

Domarkritik doftar dålig förlorare. Men efter matchen är representanter för bägge lagen överens om att det är bättre i fall spelarna får avgöra på isen. I två perioder ligger nivån väldigt högt och i sista blåses för minsta beröring.

Robin Lindqvist i Asplövens ledartrio är samlad.

– I två perioder gör vi en perfekt match. Sedan några felbeslut med dåliga utvisningar och det håller inte mot seriens bästa power-play, konstaterar han.

Lindqvist är också frustrerad över det jordskred tvåor som sedan följer, men ser en trend.

– Vi spelar väldigt bra just nu, men kan inte omsätta det i poäng. Mot AIK skulle vi haft någon pinne med oss och mot Mora borde vi vunnit på ordinarie tid.

Individuell spelarkritik känns menlös efter matchen.

– Det faktum att vi får spela så mycket i box sliter hårt på några gubbar. Och heta spelare som Simon Olsson och Colin Long får sitta mycket, suckar Lindqvist.

Men solen lär gå upp också under fredagen och om lördag väntar Leksand hemma.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
14 kommentarer om “Asplöven föll i skandalmatch
 1. Justdet skriver:

  Sundsvall eller Timrå kommer förbi och förpassar detta sop gäng till div I, där hör ni hemma i mellan registret

 2. Kea skriver:

  Återigen en fullständigt katastrofalt dålig insats av asparna. Sämre kan det inte bli.

 3. Håkan Larsson skriver:

  Fult spel? Kanske innebandy skulle passa? Råmodell för dålig förlorare!

 4. Publik skriver:

  Lagen hade lika utvisningsminuter. Målvakt o backar usla i hemalag är sämst i serien. Domare gjorde sitt Job.

 5. Skandalmatch? skriver:

  Båda lagen lika många utv min? Riktigt konstigt referat. Håller inte alls med.

  ViK såg ut som ett riktigt hockeylag.

 6. Knapsu skriver:

  Ni här ovan som kommenterar verkar inte ha sett matchen.
  Sedan hoppas jag verkligen att sign. Justdet inte hör hemma i Tornedalen. Eller Norrbotten för den delen.

 7. Umeå skriver:

  Matchen hade Asplöven under kontroll så under periodpausen 2-3. Under perioden 3 så haglar det utvisningar mot ett lag som spelar mestadelen av perioden med en man minst utvisad, som bäst har VIK överläge med 5-3 man. Dommarn såg verkligen till att förstöra matchen som annars varit bra spel från båda lagen till skott mot ett mål och en visselpipa som bara hittade Asplöven spelare gång på gång på gång till utvisningsbåset…helt horribelt.

 8. Viggo skriver:

  Har legoknektarna slutat leverera? Det är väl bara att göra som Asplöven alltid gör inför varje säsong, hyr in nya spelare.

 9. Viimeinen värsy skriver:

  Soon poka varma että Uppe ja Hansin viimeinen värsy alakannut.

 10. Jocke skriver:

  Som sagt, domaren riktigt petig i första o andra mot vik, och samma mot asplöven i sista. Totalt sett jämnt med utvisningarna, vik hade fubbelt så mycket efter första två

 11. Privatsponsor skriver:

  Trist att se domarinsatsen men Asplöven är fortfarande Happis stolthet. Trollet Vänster-Viggo kämpar som vanligt på och smutskastar unga hockeygrabbar som kommer till stan för att skapa sig en framtid genom att spela för Asplöven. I tidigare inlägg har Viggo vurmat för pengabidrag till föreningar som tar emot unga migranter som söker sig till Haparanda för att skapa sig en framtid, VÅRA ungdomar sa du väl? men det avser kanske inte unga män från Piteå, Malmö, Torneå eller Kärrbäck?

 12. Realist skriver:

  Vad har hänt med hockeyn i Norrbotten? Asplöven och Luleå ??

  Gör något åt detta nu!!

 13. vänster-partist skriver:

  de är typiskt för elitlagen i norrb,- när man förlorar då skyller man på domarna och de gäller främst boden och damhandbollen,,,men de är i boden en regel vid förlust är de domarnas fel,,,,man är helt oförstående till att motståndarna är bättre och har kanske en bättre taktik som gör att man förlorar…nä mer respekt för domarna oavsett vilket idrott de gäller,,för utan domare….inga matcher….

 14. vänster-partist skriver:

  de skulle vara synd om inte asplöven skulle klara nytt kontrakt, tänker på den nya multiarenan som osynliga falander lovat bygga!!!!????? är falander som jag börjar tro en person som har ett bra munväder men som inte tänker före vad han lovar……??