Sven-Erik önskas efter Sven-Erik

Landsbygdsministern besöker Pajala kommande tisdag. Foto: Lisette Olsson

Ska landsbygdsministern Sven-Erik Bucht bli landshövding? Foto: Lisette Olsson-Höghäll

NORRBOTTEN: Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) utnämns som het kandidat till landshövdingsposten i länet.

I en röstning av Norrbottens Kuriren och NSD, om vem som ska efterträda Sven-Erik Österberg som landshövding i Norrbotten, har 22 procent av läsarna valt Bucht.

I ett sms till Norrbottens media skriver Sven-Erik Bucht att han är väldigt hedrad. Han vill dock inte svara på om han har blivit tillfrågad som efterträdare, eller om han är intresserad.

Den som har fått näst flest röster (20 procent) i läsarundersökningen är Kristina Zakrisson, Kirunas avgående kommunalråd. Medan trean Tomas Östros har fått 15 procent av rösterna.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
58 kommentarer om “Sven-Erik önskas efter Sven-Erik
 1. AnnBritth skriver:

  Ja, vad ska man säga? Är han mest lämplig tycker ni? Språkmässigt kanske han är det. Nu har han ju även lärt sig engelska för dyra pengar. Nej, jag tycker en kvinna ska släppas fram. Det är på tiden….

 2. Futurum casus skriver:

  Varför måste det vara en lågutbildad gråsosse? Det finns mängder med mediatränade företagsledare som säkerligen skulle göra ett bättre arbete som landshövding. Vi måste hitta tillbaka till mottot ”utbildning lönar sig”.

 3. klurifax skriver:

  Det är som sagt inte så noga vem som är hövding i Norrbotten mera så säg mig varför denna post ens finns kvar anno 2018???

 4. Mad Max skriver:

  Om han mot förmodan blir utvald till landshövding så har han ju chansen att tala Engelska med Norrbottningarna. Efter att ha gått en väldigt dyr utbildning i det språket. Kanske det gått så långt att han har ett behov av tolk i sitt ämbete? Ja min skapare…

 5. Bomsy skriver:

  Ifrågasätt den orättvisa fordons- och bränslebeskattningen för oss i Norrbotten och min röst är din.

 6. Tuomas skriver:

  Han har tagit lektioner i engelska för en miljon sammanlagt. Finska kan han inte heller, det är meänkieli han pratar, och det ”språket” förstår inte finnarna.
  När han gick på gymnasiet var det redan obligatoriskt med engelskan. Men det har väl gått och går LITE segt med språkstudierna. Vad kan det bero på?
  Det ska vara Zackrisson; en klok och högutbildad kvinna.
  Gå och se(och hör) när Bucht pratar engelska, efter all utbildning i ämnet, på Aftonbladet. Han har (förmodligen) förhandlat om många avtal under dessa tre åren, men ordet avtal är inte med i hans ordförråd i engelskan.

 7. Laura skriver:

  Nej, nej, inte Bucht. Det finns många som är mycket mer kvalificerade än Bucht. Mitt förslag är Johan Antti. Johan har redan erfarenhet av uppdraget och är väl insatt i Norrbottens historia och hur länet kan utvecklas tillsammans med andra aktörer. Ett extra plus är att Johan Antti bedöms som en seriös person. Det kan väl inte vara så att antalet röster i valet är avgörande för tillsättningen av en landshövding eller??

 8. Lothar skriver:

  He, he, he. Javisst blir Sven Erik landshövding. Får inte fortsatt förtroende i den socialdemokratiska toppen.

 9. Bosse skriver:

  Min kandidat är Lars-Eric Aaro, tidigare VD på LKAB. Han var också under en period VD på bruket i Karlsborg och blev en omtyckt chef som pratade och lyssnade med folket ”på golvet”

 10. från holmen skriver:

  ser att en del skribenter åberopar inkvotering av en kvinna…Vill därför föreslå nån hitrest utomeuropee…på tiden att dom får förtroendet..

 11. Kotten skriver:

  Nä fan nu räcker det med vene-rikkar!Det säger finnarna när dom ska säga Sven-Erik. Vene Rikki. Rakt översatt:Båten trasig.Visserligen har han ju varit och dragit på sig lite erfarenhet,lärt sig ett främmande språk,hur man undviker löneavdrag genom att inte anmäla sjukdom fast man legat i ett prekärt läge på stora plåsterhuset!Säkert mycke andra fräna konster,som säkert kommer fram med tiden.Det finns en överlägsen kandidat:Lotta Gröning. Ej mittän hööpinöjdä ennä.

 12. Peter skriver:

  Varför inte Gunnel Simu? Där har vi en kvinna med visioner!

 13. Peter skriver:

  Vad är det för FEL på er, kan ni inte glädjas eller vara stolta över nånting från/i Haparanda. Det spelar fan ingen roll vad saken gäller så söker man det negativa. Lyssna på er själva!

  Tror ni på riktigt att Svenka hade godkänt språkkursen om det hade varit upp till honom. Det är nog så att regeringen har ett Avtal med konsulten i fråga.
  Eller frågar ni folk som kommer och utför arbeten på er arbetsplats, hur mycket kostar det här då?
  Ni kanske litar på att er arbetsgivare har förhandlat fram ett bra pris?
  Eller så skiter ni bara i det för det inte är ert ansvarsområde.

 14. Verkkosurfaren skriver:

  Nå niin, säkert kommer regeringen på nåt bra, man hittar väl nån bra..hur säger man….överenskommelse…sopimus..agreement?

 15. Peter skriver:

  Nä Sven-Erik fortsätt att jobba för glesbygden och framförallt tornedalen, såsom du gjort hittills så har du min röst.
  Ni andra får inte glömma att han har gått från att vara
  Karungibo, vaktmästare till minister.
  Charmade en av världens mest framgångsrika affärsman att satsa på Haparanda.
  Oavsett partibok så lyfter jag på hatten.
  Och gubben är inte klar än…
  Vad gör ni andra för att förbättra för er själva och andra?
  Mvh/ En Stolt Torndedaling!

 16. Häh skriver:

  Till Käpy: Oftast räcker det med att sätta i efter hurri-ord för och översätta det till infödingsspråket meän kieli.
  En äkta finne kan dock inte säga Sven-Eriki, hens tunga slår knut då.
  Det förklarar varför Sverige blir Ruotsi på finska.
  Det blir problem även med Vene Rikki som hövding.
  Att reda ut meän kieli mixen blir kostsamt.

 17. Laura skriver:

  Bra Peter att du framhåller goda egenskaper hos Bucht men Bucht är inte ensam här i världen. När det gäller Ikeas etablering i Haparanda får jag påminna Peter att Christina Lugnet var den som jobbade mycket med etableringen plus flera andra tjänstemän på kommunen. Bucht fick äran och får suga på den karamellen än idag.
  Vad karamellen kostade skattebetalarna har jag ingen aning om.

 18. Tänkvärt skriver:

  Oj herre jessus han kan ju inte något språk på riktigt och vad har han gjort i riksdagen för norrbotten, men nu ska han ju börja jaga katter som ingen verkar äga runt riksdagen.Nä nog finns det väl bättre förmågor och ta till, egentligen behövs inte någon på den stolen bara just för att höja sin egen pension. Han kan ju bli kommunalråd i happis istället för där gör han inget heller så det går på ett ut.

 19. Nickname skriver:

  Sven-Erik är bra och skulle säkert göra ett bra jobb, men jag vill nog denna gång ha en kvinna bara för att bryta dominansen av män som varit landshövding. Sven-Erik behövs i regeringen, han gör där ett mycket bra jobb och vi behöver ha någon från länet/Tornedalen i regeringen.

 20. pjoddus skriver:

  Kan någon beskriva för oss oinitierade vad det är Sven-Erik, som minister, har gjort som är bra för oss i Norrbotten. Han åker omkring och återger vad glesbygdsutredningen föreslår. Den utredningen har inte S-E gjort! S följer med Mp och höjer energiskatterna och fördyrar transporterna för landsbygden. Skogsägarnas skog konfiskeras av staten allt eftersom utan marknadsmässig ekonomisk ersättning. Standskyddsreglerna gör han inget åt. De reglerna är till nackdel för oss i norr som har stränder att exploatera till max. De reglerna försvårar ekonomisk tillväxt. Vad gör Sven-Erik som är så bra??

 21. pjoddus skriver:

  …men däremot är Sven-Erik en suverän marknadsförare och bäst är han på att marknadsföra sin egen person. Han har redan startat sin krysskampanj inför höstens val. Han går dagligen ut på Facebook med nya publika inspel och obestritt, tycker även jag, att han är en mycket trevlig och folklig person…men räcker det?
  Ida Karkiainen har förstått att ta efter den metoden. Lycka till!

 22. Häh skriver:

  Till pjoddus: Nuvarande regering är på god väg att återställa allt det vad förra regeringen förskingrade och förstörde.
  Återigen börjar vi skönja den åtråvärda ”svenska modellen”.
  Det erfordras dock en mandatperiod till innan allt är avbetalat och återställt.
  Mest nöjda är våra matproducenter och det gläder oss, även Vene Rikki.

 23. Aldrig sosse skriver:

  Tuomas, Zackrisson må eventuellt vara klok, men högutbildad? Hon har själv kommenterat sin brist på högre utbildning i sitt eget husorgan NSD och hon förde fram tankar om att hon klarat sig bra ändå, vilket inte är olikt övriga sossepotentater, som Bucht.

 24. My skriver:

  Tuomas!
  Vilken tur att landshövdingen inte behöver kunna finska då.

 25. Oralvighet lönar sig skriver:

  S-V kandiderar på posten mycket väl som kattjägare. Haparandas stadskärna har han undvikit att snygga upp, medan stadskärnan är förflyttad till Torneå åker ministern taxi för dyra pengar.
  Det är inget nämnvärt Haparandabon har åstadkommit positivt för länet, en munvig person är han och det betalar sig med statligt ersatta språkturer.

 26. Viktigpetter skriver:

  Det är bra att Bladet lyfter på stenarna ibland så att vi får se vad som kryper fram.

 27. crillesme. skriver:

  Lotta Gröning hade passats bäst hon ser hur vi har de här i norr.

 28. Likaföralla skriver:

  Han borde väl kunna se till att bönderna får billigare bränsle till traktorerna, precis som yrkesfiskarna får med sitt bränsle, eller så ta bort det från det sistnämnda

 29. Tuomas skriver:

  Är inte Zackrisson läkare? Alltså en riktigt hög utbildning.
  My: Jag kommentera om finskan för det språket har lyfts upp för att kompensera bristen på annan språkkompetens.Och all kompetens!

 30. Futurum Casus skriver:

  Häh: Förra regeringen behövde inte låna stora summor pengar – de klarade ekonomin ända trots lågkonjunktur. Rösta blått nästa val så får vi ordning på Sverige.

 31. ej lärare skriver:

  blåhögern/dom bruna- raljerar över vår duktiga minister Bucht som på 3 år hunnit mer med landsbygds frågorna än högerns minister gjorde under 8 bortskattade år. och ang skattehöjning på drivmedel så höjde högern skatten mer än nuvarande regering. kolla fakta ni bruna.

 32. från holmen skriver:

  om jag inte minns fel så fick S-E Bucht väljarna att kryssa in honom i Riksdagen, hade han väntat på den plats valberedningen i sin kvoteringsiver tilldelade honom …ja då hade han inte kommit med alls…Vill han ha Hövdingsjobbet så kan han nog inte lita på Sossarnas planering…

 33. läs på skriver:

  Är det ingen måtta på vansinnet?!!
  Nej, vi vill inte ha Skatteslösar-Bucht!

 34. enkel matematik skriver:

  Är de inte dags å tänka utan för boxen ska vi alltid ha en som lyder under partipiskan som bugar å bockar för Stockholm.
  Nä nu får de vara nog vi behöver en som sätter ned foten å pekar med hela handen

 35. My skriver:

  Tänk om man skulle kommentera uppsatta tjänstemäns/politikers brist på svensk språkkunskap i Haparanda kommun, vilket liv det skulle bli…

 36. Halvspråkig! skriver:

  My Du har alldeles rätt! Granska samtidigt lärarnas förmåga att uttrycka sig på svenska i tal och skrift. Eleverna behöver inte lära sig svenska i låg och mellanstadiet. Innan de går ut nian har de halkat efter och klarar inta av att bli behöriga till fortsatta gymnasiestudier. Deras språkkunskaper visar på att de varken kan svenska eller finska som om det vore deras modersmål.

 37. Häh skriver:

  Futurum Casus: Förra regeringen gav 300 miljoner av lånade medel till utländsk IT-serverbolagsägare om denna etablerade sig i Sverige.
  Som tack undviker IT-bolaget svenska arbetsmarknadsavtal och skatter, t.o.m. vägrar förhandla på svensk mark.
  För och släta ut affären så betalar ägaren 1 miljon per år till vissa Lulebarn såsom goodwill.
  Det tar således 300 år innan förskingringen är återbetald.
  Alltså 75 mandatperioder.

  I Tärendö etablerar ett Svenskt företag en likadan server.
  Det företaget följer svenska avtal och skatter och äskar bara byggnadslov.
  Som tack får barnen där skolnedläggning.

 38. Aldrig sosse skriver:

  Tuomas, denna Zackrisson har arbetat som kontorist innan hon gav sig in i politiken, inte som läkare. Googla på namnet. Inte många läkare har dessutom så dåligt omdöme att de blir politiker.

 39. Pjoddus skriver:

  Inte en enda kan visa på vad det
  är S-E gjort som är så fantastiskt. Förstår ni hur falsk denna debatt och publika uttryck det här blir på fb. Upprepas en osanning tillräckligt ofta så blir den en sanning

 40. De svagas vän skriver:

  Futurum Casus tordönsvrål ”Utbildning måste löna sig” går med jämna mellanrum, oavsett ämne, att ta del av på HBs tyck till sidor. Tänk om Casus istället skulle ägna sin dyra tid till att ge sig ut i Tornedalen med det ädla syftet att höja bildningsnivån hos den efterblivna befolkningen. Kanske möten utanför Bolaget eller vid något av byarnas Läroverk! Allmänbildningsnivån verkar ju som bekant ha sjunkit både i slott och koja!

  En rejäl insats för att höja bildningen hos oss mindre vetande! Kanske vi då tillslut förstår att föreslå Casus till ny hövding!

  Amen!

 41. Futurum casus skriver:

  Häh: Är Företaget registrerat i annat land så gäller det landets arbetslagstiftning. Det är EU lagar som reglerar det – har tyvärr ingenting med regeringen att göra. Skolnedläggning i Pajala/Tärendö har med dålig ekonomi att gör. Kommuner har självbestämmanderätt och beslut om nedläggningar av skolor sker inte på regeringsnivå.

 42. Futurum casus skriver:

  Tuomas: Tyvärr så är utbildningsbakgrund dålig för många av länets politiker. Jag vågar påstå att det skadar utvecklingen av vår region. Samma individer sitter i nämnder samt fullmäktige och beslutar i årtionden. Många är släkt och vänner med varandra. Jag mailade och frågade vad nya kommunalrådet i Luleå har för utbildning men jag fick inget svar.

 43. Häh skriver:

  Futurum Casus: Hon som färdigdrejade 300 miljoners krukan och tillkännagav affären på röd matta med stort checkplakat var bara en lakej, den riktiga makaren hade innan drejat en 60 miljarders jättebalja åt Nuon som krasade strax efter leveransen till Holland.
  Orsaken till konstruktionsfelet håller hon för sig själv.
  Vad är det för KU Riksdagen har?
  Förlusten i den affären måste anges i mandatsekler av nedläggningar av allt inom vård, skola och omsorg.

 44. Futurum casus skriver:

  Häh=ekonomen: Du skriver så mycket strunt. Jag hade inte heller ställt upp på en utfrågning i KU. Ett köp i miljardklassen är inte ett enmansjobb. Det är många som är involverad i sådant. Det är helt självklart att vid stora investeringar på regionalnivå så går staten in med stöd.

 45. Futurum casus skriver:

  De svagas vän: Jag behöver inte resa runt i tornedalen och proklamera mitt kunnande. Det räcker med att finnas till på hbwebben – jag är tillräckligt känd för mina obstinata alster. Att jag upprepar är av välmening – allting fastnar tillslut hos läsarna. Obs! Läs detta inlägg med en viss mängd ironi. 🙂

 46. Ministern från länet tiger still skriver:

  Ingen ironiskt snarare satiriskt med en landsända i periferin som är sig själv nog, med egna värderingar och med eget språk. Allt annat som kunskap och insikt om mänskliga rättigheter anses vara överkurs. Det är inlandets glesbygd upprätthållen av släktskap och av lojal nepotism. Fördomsfulla värderingar sätter ribban för acklimatiseringen. Ingenting vad gäller utveckling går framåt och den prisade författaren tillåts säga som det är, alla bråken religion, politiska och motståndet mot bygdens befintliga minoritets befolkning urbefolkningen fråntas sina mänskliga rättigheter. –

 47. Ministern från länet tiger still skriver:

  Fördomsfulla värderingar sätter ribban för assimileringen. Ska det stå rätt.

 48. Lika värde men inte för alla skriver:

  Fördomsfulla värderingar sätter ribban för assilimeringen, urbefolkningen betecknas än i dag som lägre stående och mindre vetande.

 49. Pjoddus skriver:

  Ingen kommentar ännu om vad det är S-E gjort, som minister, som är så fantastisk. Visa mig det!

 50. Lika värde men inte för alla skriver:

  Assimilering, vilket svårt ord för en tvåspråkig,- bara en så´n sak.

 51. Majlis skriver:

  Måste det vara en sosse till landshövding ? S-V får tydligen bara förhandla för 250 t, så engelskan måste statsministern ha godkänt, eller så har S-V gått över sina befogenheter. Vad vet vi. Det skulle vara kul att läsa om vad alla Landshövdingar har gjort för bra för sin lön.

 52. Haparanda är en del av länet bara skriver:

  Länets väljare röstar fram sin kandidat att representera länet i riksdagen. Ingenting hörs som visar vad han försöker åstadkomma. Kattjakt, räknas inte det måste finnas något avgörande för väljarna som länsborna frågar efter. Billigare infrastruktur mellan landsändorna t ex. Gör Sverige Rundare som ändå är där på plats. Haparanda är inte hela länet. likt en filmstjärna med personlig assistent lever politikern sina dagar glidande omkring, med länets bristande visioner på behörigt avstånd.

 53. Landshövdingarnas uppdrag skriver:

  Har genom ålder skaffat överblick över landshövdingar i länet. Frågar precis samma efter några decennier, undrar vad landshövdingar har åstadkommit som är minnesvärt för medborgarna. Kommer ihåg när bygdens landshövding bedrev gröna vågen idén på en generös grundad plattform.
  Från olika håll i länet med en viss anknytning till bygden fick ekonomiska möjligheter till start av odlingar. En dag äntrade stora lastbilar med många släp till byn. Lastbilds ekipage till bristningsgränsen lastade med jordbruksredskap. Gröna vågen ideologin

 54. Birkarlarnas tid skriver:

  ….med vinbärsodlingar till fruktbärande älvdalen skulle bli norrbottens motsvarighet på Italiens vinodlingar.Maskinparken var inget fel på kunde användas till snösvängen m.m. Inget blev av, odlingarna torkade för att intresset för odlingar fattades. En annan Landshövding i en senare del av raden, såg till att ändra i lagen att urbefolkningen berövades legitimitet enligt SF. En tredje Landshövding lurade folk på Telia aktien samt såg till att synas i media som sin främsta uppgift.
  Den senaste av dem, är Österberg gjorde minst uppmärksamhet kring sin person, och minst skada.

 55. Alberto skriver:

  Futurum casus skriver Vi måste hitta tillbaka till mottot ”utbildning lönar sig”.Haparandas kommunalråd är utbildat men möjligen inte till/som kommunalråd därför tror jag att han insåg att han har satsat sin utbildning på fel häst, se nu till att det blir en hövding med kraft att få denna landsända på fötter ”inga avdankade politiker” Tack

 56. Ida skriver:

  Jag har nya förslag till Sveriges regering gällande svenska karlals sexköp utomlands. Regeringen måste stifta nya lagar att svenska män inte kan resa till länder där finns risk att man har möjligheter att köpa sexuella tjänster. Regeringen bör noggrant granska vilka länder kan räknas vara som trygga för svenska karlar.

 57. Futurum casus skriver:

  Ida:Tanken är god men knappast möjlig att genomföra utan rucka på EU-konventioner osv. Hur ska man då göra med kvinnor som utnyttjar fattiga män i t.ex. Gambia? Räknas kvinnors sexköp som ”kärlek”.

 58. ej lärare skriver:

  ni i högern vill väl ha skattekillarna som styr kommunen fuskarna som typ falander och kanske oki toernberg de är kanske´bra politik av de,, nån ordning ska de väl då bli då med kommunens finanser eller hur pekka??? haha,,,