Sverige blir först med drivmedelsinformation vid tankning

TORNEDALEN: Regeringen har under torsdagen den nionde augusti beslutat att alla drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump från och med år 2019. Sverige kommer att bli det första landet att införa en sådan lag för konsumentinformation.

Dekalerna ska informera om klimatpåverkan, råvaror och ursprungsländer. Troligen kommer dekalerna att komma ut på mackarna senare under kommande år. Detta ska leda till att konsumenter blir mer medvetna om varornas klimatpåverkan, och väljer att tänka efter under deras drivmedelsköp. Per Östborn, drivmedelsansvarig på Gröna Bilister, menar dock att allt ansvar inte kan tillämpas till konsumenterna.

– Vi måste också ha ekonomiska styrmedel som gynnar de bästa drivmedlen och regleringar som motar bort de sämsta, säger Per Östborn.
Mer detaljerad miljöinformation ska finnas tillgängliga på leverantörens hemsida. Undantag från krav på miljödeklaration vid pump ges för små säljställen med en försäljningsvolym som understiger 1 500 m3 flytande drivmedel eller 1 000 000 m3 gasformigt drivmedel.

Publicerad i Svenska Taggar: ,
6 kommentarer om “Sverige blir först med drivmedelsinformation vid tankning
 1. Torkel skriver:

  Sverige som alltså har minst utsläpp av alla länder i hela världen ska få lida som vanligt och straffas för det. Förjävligt!

 2. Laitahyökkäjä skriver:

  Någonstans måste man börja – varför inte med sig själv? Visst, det verkar hopplöst och man misströstar emellanåt. Men kampen kräver många år och vi kan ju inte ge upp och lägga oss ner å dö. Som en klok man en gång uttryckte det: bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret…

 3. Fakta skriver:

  Ang. den upprörda debatten när bensinpriset var 16,26 kr för 95 oktan. Finlands motsvarande pris var 1,599 eu, motsvarar väl samma som i Sverige i Skr. Var i Norge Oslo den 10 juli, där 95:an kosta 16,80 Nkr! I dessa länder styr borgarna med Centerpartiet i spetsen i Finland med Högern och motsvarande SD i Norge. Hur kan detta vara möjligt?

 4. Kisumisu skriver:

  Ja undra vad det här kalaset kostar oss konsumenter och skattebetalare?

  För det är ju vi som får betala.

  Bara för att göra vårat samvete dåligt.
  Lägg istället dom här pengarna på annat.

  Om man nu vill att få människor välja t ex elbil. Var är alla laddstolpar?

  Sponsra istället att mackar får laddstolpar och att göra elbilen möjlig för vanliga konsumenter dvs att sänka inköpspriset till vettig nivå.

  Dock är ju inte bilismen den största miljöboven och regeringen borde förstå att människor behöver bilen.

 5. från holmen skriver:

  ang bensinpriset..min åsikt är MP och Centern har drivit på..men man får ju fråga vart går alla dessa skattepengar..knappast till vägunderhåll..

 6. Laitahyökkääjä skriver:

  Tja, 43 skattemiljarder kr från staten Sverige försvinner till skatteflykt varje år, t ex. Lite bättre vägunderhåll m m skulle det nog bli med dom pengarna – till att börja med…