Sveriges strandlinje är uppdaterad

NORRBOTTEN: Sedan år 2005 har en kartläggning av landets kust pågått, och nu är den klar.

Det är Sjöfartsverket och Lantmäteriet som har utfört arbetet med att samla in data om den 4.800 mil långa strandlinjen längs med hela Sveriges kust. Resultatet kommer ut i form av nya kartor och tjänster från de aktuella myndigheterna.

– Vi har fått en mycket bättre bild av strandlinjen, inte bara den naturliga utan även där människan har tillverkat kajer, hamnar och bryggor med mera. Den nya informationen är mycket mer exakt, eftersom tidigare mätningar kan vara gjorda för upp till hundra år sedan. Det kan skilja 30-40 meter på vissa öar. Det blir en enorm kvalitetshöjning av alla digitaliserade sjökort med ytterligare höjd sjösäkerhet som följd, säger Magnus Wallhagen, produktionschef hos Sjöfartsverket, på dess hemsida.

Nationell strandlinje uppges vara ett samlingsnamn för de objektklasser som rör strandlinjen (strandlinje, bränning, kaj, brygga, avbärare, ledverk, vågbrytare, dykdalb och bom). Nu har det tagits fram en gemensam specifikation, samt metoder och rutiner för hur data om dessa ska lagras och uppdateras.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Svenska Taggar:
En kommentar om “Sveriges strandlinje är uppdaterad
  1. Giffen skriver:

    Eva när kommer den nya kartan i pappersform över bottenviken att kunna köpas..? Mvh