Svevia åtalas för miljöbrott

ÖVERTORNEÅ: Svevia ab står åtalat för miljöbrott som skett i Hiirivaara. Förhandlingar sker tisdagen den 28 januari vid Haparanda tingsrätt.

Det handlar om det miljöfarliga avfall som bolaget förvarade och eldade upp. Att så hade skett uppdagades den 17 november 2012.

Under förhandlingarna kommer förhör att hållas med tre av Svevias personal, arbetsledare, arbetschef och företagets miljöchef.

Vittnesförhör kommer att hållas med miljö- och hälsoskyddsinspektör Per Lundbäck, samt specialisten vid Statens kriminaltekniska laboratorium Nils Hydén, SKL. Skriftlig bevisning från polis, Övertorneå kommun, Svevia, samt Riskenheten för miljö – och arbetsmiljömål tillkommer.

Förhandlingen beräknas ta en heldag med en inledande sakframställan på 30 minuter, skriver Haparandabladet.

 

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
9 kommentarer om “Svevia åtalas för miljöbrott
 1. Stig Aspholme skriver:

  Så här tjänar företagena sina pengar, kan dom inte dumpa avfallet inom landet, så exporterar dom den. Allt utan ansvar, men till fullt pris! Så sätt åt bovarna ordentligt.

 2. Mad Max skriver:

  Svaret från Svevia kommer säkert att bli: Vi gör allt för att detta inte ska upprepas. Ett typiskt svar av företag och myndigheter som ertappas med fingrarna i någons syltburk.

 3. Rackarunge skriver:

  Sådan är staten. Svevia är statligt ägt.

 4. Blåsten skriver:

  Stig A: Förmodligen blåste det hård västlig vind då avfallet eldades upp. Annars hade export till annat land inte skett med detta avfall.

 5. Arbetare skriver:

  Ursäkta min dumhet, men vad är ”Svevia”?

 6. Dumskallen skriver:

  Svevia = Statliga Vägvärket

 7. Arbetare skriver:

  ”Vägvärket”

 8. Dumskallen skriver:

  Arpetare: Jäss, kårrekt.

 9. Arbetare skriver:

  Om Tornedalingar skulle lära sig bättre svenska, skulle man ha större förtroende för dom. Det finns undantag.