Taiwaneser söker samarbete

ÖVERTORNEÅ: Representanter för Taipei Mission in Sweden besökte i tisdags Övertorneå. Anledningen till besöket är eventuell framtida samverkan inom turism och andra näringar.

– Om man vill lyckas med affärer med Kina och övriga Asien så är Taiwan den bästa samarbetspartnern. Vi har samverkansavtal med Kina sedan långt tillbaka och kan utgöra en bro för svenska företag till den kinesiska marknaden, säger chefen för affärsutveckling vid Taipei Mission in Sweden, C Y Ling, bland annat.

Näringslivschefen Stig Kerttu som håller i kontakterna säger:

– Min uppfattning är att det finns stora möjligheter även för oss och vi är faktiskt den första kommunen som aktivt tagit kontakt med dem och organiserat ett event som de är nöjda med.

Under den tid Haparandabladet träffade besökarna diskuterades en rad möjligheter till utbyte som båda parter kan ha nytta av.

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
12 kommentarer om “Taiwaneser söker samarbete
 1. Stig Aspholme skriver:

  Vem skall representera Övertorneå kommun? Kommer en turist till Övertorneå, så tror ortsborna att denne har kört vilse och dem tillrätta, bort från kommunen.

 2. Sixten Johansson skriver:

  Taiwan är en superintressant partner både i sig och som inkörsport till Kina. Jag är förvånad över att näringslivschefen Stig Kerttu lyckats få en så stor fisk på kroken, om än löst. Ska bli spännande att följa fortsättningen. En långsiktig satsning på ryssarna skulle också löna sig.
  Alla i Övertorneå är definitivt inte insnöade. Det finns många duktiga och framsynta entreprenörer. Om fler småföretagare kunde lockas att flytta in skulle andan påverkas drastiskt.

 3. Enok Nitti skriver:

  Kan det stämma att Taiwan och Kina har samarbetsavtal? Dom är ju fiender! Kina önskar inget hellre än att införliva Taiwan med Kina.

 4. Sixten Johansson skriver:

  Mycket har hänt i världen de senaste två decennierna. Taiwan och Kina har massor av kontakter på alla plan, trots att de politiska ställningarna officiellt har varit ganska nedfrysta i flera år nu. Huvudstaden Taipei lär ha 600 dagliga flygförbindelser till olika orter i Kina, men ännu inte många till Europa.
  Taiwan är högteknologiskt och har en mycket ung, välutbildad befolkning, 23 miljoner. Väl värt att läsa mer om. Synd att kinesiska är supersvårt att lära sig!

 5. Enok Nitti skriver:

  Att Fu Ling från Taiwan kan fixa kinakontakter till Övertorneå är lika troligt som att SD fixar äldreomsorgen om dom får röster i Övertorneå.

 6. gunhild stensmyt skriver:

  Spännande. Så fint besök, tur vi har HB så man kan hänga med:) kommer de tillbaka? Är de kvar kanske? Guidning? Vad visade ni?

 7. Enok Nitti skriver:

  Kommunen får pusha för Risudden Gunhild!

 8. Sixten Johansson skriver:

  Kineserna nyårsfirar nu, reser mycket. De vill helst se Norden och Europa i samma veva, inte sitta och uggla länge på samma ställe, men uppskattar nya upplevelser, både i konsten och i naturen.
  Alla som kan och vill erbjuda boende för mindre grupper i förening med personligt omhändertagande har ett guldläge året runt, om de inriktar sig på sådana som vill bo t ex en vecka och få genuina upplevelser. Samarbete med någon som kan gästernas språk och behov är viktigt + vänligt intresse från ortsbor!

 9. Stig Aspholme skriver:

  Sixten vad erbjuder du dessa gäster idet kulturella U-landet/Tornedalen på för upplevelser? Du har ju dömty ut både kulturen och dess bärare.

 10. Sixten Johansson skriver:

  Stig, jag har närmast bara kritiserat den naiva tron att blandsvenskan här och myterna kring den skulle vara vår viktigaste kultur. Bärarna av de myterna får gärna bygga sina museer och visa upp dem för turister, sådant lockar också folk.
  Kultur är allt det som vi tänker och gör tillsammans. Om vi tänker nytt och gör konstruktiva saker, så förändras ju samtidigt kulturen. Då börjar en stagnerad anda förändras och våra besökare får fina upplevelser. Men fler nytänkare skulle vi behöva locka hit.

 11. Stig Aspholme skriver:

  Är det de som är unikt, att göra Tornedalen helsvenskt?

 12. Sixten Johansson skriver:

  Folk väljer ju själva vilka språk de vill behålla för egen del och för sina barn!
  Jag tror inte att Tornedalen kommer att bli helsvenskt på länge, därför att vi sannolikt hela tiden får ett tillflöde av finsktalande finnar och sverigefinnar. Många av de vuxna kommer då att fortsätta att tala finska / meänkieli, eftersom det fungerar som en tillhörighetsmarkör.
  Däremot kommer sannolikt de yngsta att nöja sig med svengelskan, vilket förstås är sorgligt.
  Men kultur är mycket mer än språk!