Talartätt vid blåsig första maj

Svårt att veta åt vilket håll den politiska vinden blåser just nu. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA/TORNEÅ: I ett tidevarv där förändringen är norm, kommer traditioner lätt på mellanhand. Demonstrationstågen under första maj har blivit kortare, men rörelsens kärna består.

De socialdemokratiska lokalföreningarna i Haparanda och Torneå gör numera gemensam sak på Victoriatorget. Tillströmningen är sådär i den elaka vinden under fredagsförmiddagen, men känslan av högtid kvarstår.

Under det senaste decenniet har den ideologiska diskussionen fått stå tillbaka i ett politiskt landskap med trängsel i mitten och fokus på frågor som lockar marginalväljare.

Ung är dock fortfarande lika med radikal, i varje fall i relativa termer.  Så uppehåller sig Janne Olsen från Torneå vid faran i att som parti kompromissa för mycket och riskera att förlora sin identitet. Från svenskt håll talar Ambjörn Joki om betydelsen av jämlikhet och samma möjligheter för alla, oaktat tjockleken på plånboken.

Marléne Haara från Haparanda bidrar med ett kvinnligt perspektiv och försvarar aborträtten, ”kvinnan har rätt till sin egen kropp”. Hon konstaterar också att män på arbetsmarknaden aldrig behöver fundera över frågan om heltidsarbete.

Svenske riksdagsmannen Fredrik Lundh Sammeli uppehåller sig vid arbetarrörelsens historia och konstaterar att det är en internationell rörelse, där solidaritet över nationsgränser är en naturlig ingrediens. Han gläder sig också över att den sittande svenska regeringen äntligen kan presentera en egen budget och menar att förändringsarbetet kan börja där.

– Landet ska inte styras från Stockholm, Stockholm ska styras från landet, sammanfattar han.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
6 kommentarer om “Talartätt vid blåsig första maj
 1. Enok Nitti skriver:

  Haara förnekar sig inte, jag vet många män som funderar på om dom får ett arbete överhuvudtaget.

 2. 4X=2Y skriver:

  Vad skönt, talarna stämplade inte allt och alla som ifrågasätter svensk inrikespolitik med flitigt upprepade epitet av diverse slag. Jag har förvisso inte varit och lyssnat på talarna, det räcker med att läsa om dem.

 3. Verkkosurfaren skriver:

  Första maj är nog numera en dag för minoriteten av politiskt intresserade, men vissa ljuspunkter i dagens floskler kan dock anas, bra ide att riksdagsmän jobbar hemifrån och avstår Stockholmstraktamente, för det var väl det riksdagsman Sammeli menade med ”Stockholm ska styras från landet” för det kan väl inte vara så att han menade att riksdagen tar över kommunalt självstyre eller att kommunfullmäktige i Haparanda ska bestämma över avgift för sophämtning i Farsta eller kostnad för boendeparkering på gatan i Älvsjö (vilket för övrigt är gratis i mångs andra städer utom Stockholm).

 4. Emma skriver:

  Vart tog visionärerna Gunnel Simu och Fahlander vägen? Dom två borde ha varit med under helgen för att ingjuta framtidstro åt vilsna kommunmedborgare eller?

 5. Enok Nitti skriver:

  Förr var det trevligt att fira 1:a Maj på torget men inte nu, ett blåsigt torg bredvid en lergrop lockar bara förtroendevalda och deras anhöriga. Hur går det med Gropen förresten?

 6. Arbetare skriver:

  Jag har varit socialdemokrat hela mitt liv. Har blivit tilldelad ”Brantingmedaljen”, men nu har jag slutat att rösta på socialdemokrater. När jag var aktiv inom soc.gruvfacket, kallade en maoist mig för arbetarrörelsens förrädare. Maoisten blev sedemera den högsta hönsen inom soc-partiet, d.v.s. partisekreterare, minister av olika valörer och numera EU-pamp. Det finns två journalister till inom NSD som har varit anledning till mitt utträde från socialdemokraterna. Partiet är numera borgerligt.