Talkoarbetare bygger mötesstad

TORNEÅ: Kring 200 ”talkoarbetare” samlades i byn Liakka i Torneå för att bygga upp en tillfällig stad inför sommarens väckelsemöte, som lär locka 70.000 besökare.
Stormötet som genomförs den 1–4 juli är Nordens största kyrkliga, och årligen återkommande, sommarfest för den gammellaestadianska väckelserörelsen.

Till vårens första uppgifter hör tillverkning av promenadbroar, röjningen av promenadvägar, dragningen av el- och vattenlinjer, installationen av högtalare, uppsättning av 10-20 kilometer skyddsstängsel, med mera. Målet är att mötesfältet med alla byggnaderna ska vara färdigt före midsommar.

− Stämningen på lördagen kan jämföras med dagen då bonden, efter en lång vinter, släpper ut korna på sommarbete, säger fältmästaren Juha Leppälä i ett pressmeddelande.

”Talkoarbetare” är ett uttryck som härstammar från finskan och syftar till en grupp frivilligarbetare som samlas för gemensamma krafttag.

Publicerad i Svenska
En kommentar om “Talkoarbetare bygger mötesstad
  1. Talko skriver:

    På Cape East skulle det säkert finnas många frivilliga talko arbetare som skulle kunna hjälpa till och göra stan snygg. Dagarna blir nog långa för dom då dom skulle nog känna sig mer delaktiga om dom skulle få hjälpa till med något.