Talman Norlén testar nytt grepp

NORRBOTTEN: Idag, tisdag den 30 oktober, träffar talman Andreas Norlén partierna gruppvis.

Ingen av de två huvudkandidaterna till statsministerposten, Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S), lyckades med sonderingsuppdraget att få tillräckligt stöd för att bilda regering.

Därför går Norlén vidare och testar ett nytt grepp. Nu ska han hålla möte med ”möjliga regeringskonstellationer” som partierna själva har pekat ut.

– Ett syfte med samtalen är för mig att se vilka regeringsalternativ som kan föras av från dagordningen och vilka som förtjänar mer uppmärksamhet, säger talmannen i ett pressmeddelande.

Klockan  09.00  S, M, C, KD, L, MP
Klockan  10.00  S, C, L, MP
Klockan  11.00   M, C, KD, L, MP
Klockan  13.00   M, C, KD, L

Andreas Norlén uppger vidare att han även kommer att samtala med de riksdagspartier som inte ”särskilt omnämnts av andra partier som koalitionspartner”. Det vill säga (V) och (SD).

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
54 kommentarer om “Talman Norlén testar nytt grepp
 1. Observer skriver:

  Cirkusen från Alliansen och Sd fortsätter tråkigt nog. På valkvällen stod man upp kaxigt och förkunnande att nu skulle minsann Stefan Löfven och hans regering fällas,vilket man också gjorde.
  Men utan att ha en plan för fortsättningen och det får mig att tänka på småbarn som sitter i en sandlåda,eller ett flygplan utan tillräckligt med bränsle för att nå målet.
  Fruktansvärt
  arrogant,småaktigt,barnsligt,ansvarslöst,omoget,tråkigt,korkat etc etc.
  Är det verkligen i enlighet med de röstande på framförallt C,Fp och kanske Kd,lokalt verkar det ändå finnas klokhet hos partierna.

 2. Verkkosurfaren skriver:

  Observer, vad är din plan då? Hjälp Löven, han hade visst ingen plan? Han kan knappast heller fråga SSU i Skåne, för deras värdegrund är ju mer problematisk än SD:s numera. Inte för att jag sörjer att ungsossar slutat sjunga Internationalen, men jag kan knappast glädjas åt röda kampsånger på arabiska på ungsossarnas kongress heller! Är detta sant eller ”fake news”? Tyvärr ni rödgröngoda, googla på ”ssu, skåne, islamism” mm och läs själva. Om ni inte tror mig, kolla även på Expressen och SR P1 mm. ”Värdegrund”, ”järnrör”, jo minsann, vad sägs i SSU i Skåne om judar och homosexuella? Fy skäms!

 3. Observer skriver:

  Mycket Rappakalja men för att ha den röda tråden angående avsättandet av statsminister Stefan Löfven så är det så att den gamla regeringen var bereddd att fortsätta men fick inte möjlighet om du råkat missa det. Så det var Löfvens plan för att förtydliga!

 4. Futurum Casus skriver:

  observer: Sett på nyheterna häromdagen? De informerade om svensk tillväxt dvs. BNP per capita. Sveriges tillväxt är sämst i hela EU. Det är bra att se på nyheterna i bland, man lär sig mycket.

 5. Futurum casus skriver:

  Observer: Lövet hade inte fått igenom en enda budget, SD hade stoppat alla försök. Vad är det för idé att sitta som statsminister om man inte vill sammmarbeta med alla partier i riksdagen?

 6. Ekonomen skriver:

  Det finns ju ingenting i potten, lägg dit sparade pensionsfonderna, det väcker pragmatikerna. De med klöver behöver bidrag.

 7. Holmeros skriver:

  Bevara konungen och fosterlandet från alla dessa sossar och miljöpartister

 8. Observer skriver:

  Futurum Casus: Du har ff inte lärt dig skillnad mellan tillväxt och läge?
  Löfven regerade i 4 år med åtskilliga bra reformer som gick igenom i Riksdagen och tack vare blocköverskridande icke prestigefyllda alliansare som röstade på förslagen.
  Varför inte fortsätta på den vägen då valresultatet inte förändrade situationen i Riksdagen?
  Nä man var tvungen att på valnatten likt testosteronstinna ungdomar vråla ut sitt mantra till halvfulla skränande sympatisörer ” Nu skulle Löfvens regering bort”.
  Värst av alla med minst stöd Kd:s partiledare,tragiskt agerande!

 9. Futurum casus skriver:

  Observer: Det var bra att lövet blev sparkas. Jag vrålade högst av all när riksdagen demokratiskt sparkade lövet regering. Du har fortfarande inte förstått Sveriges usla tillväxt som är sämst i hela EU.

 10. vänster-partist-nu f.d. skriver:

  jag fattar ännu inte varför alliansen inte bildar regering. dom har ju en majoritet. (SD). de är ju bara och köra eller hur majoren och smilfinken. brutna löften är väl glömde om 4 år. fattar inget>! och buschen verkar tro att dom redan regerar landet med sina knappa 6 %. fy fan vad beklämmande de är. och de jag är främst rädd för att lillemannen skulle bli vår landsfader. han är ju milt sagt ett s-skott.

 11. vänster-partist-nu f.d. skriver:

  och 144 är mer än 143 fast lillemannen inte erkänner de. vilken loser han är. nä låt s. mp och med stöd av v fortsätta sitt styre av landet främst för oss svaga i samhället och för arbetsrörelsens arbete för systa villkor på arbetsmarknaden. för centern är ju den mest arbetarfientliga partiet med sd på nästan delad första plats i riksdagen.

 12. vänster-partist-nu f.d. skriver:

  till futurum. Sveriges tillväxt är den bästa i hela eu. läser du trumps nox.news=??

 13. vänster-partist-nu f.d. skriver:

  eller åkessons plixlat från Sölvesborg. eller nån nazi tidskrift som ges ut varje halvår? vakna upp och se att demokratin är i fara med dina åsikter. se på orban, erdogan som exempel på vad dom sysslar med.

 14. vänster-partist-nu f.d. skriver:

  till observer: vi har i allt samma kommit fram till samma slutsats.

 15. vänster-partist-nu f.d. skriver:

  men mitt tips för dagen är att alliansen kommer och bilda regering med stöd av rasisterna. ok låt dom styra i ett eller två år med regeringskris därefter. eller så blir de taktiken 3.2.1 i hockeyn 3 målvakter 2 backar och en forvard och i fotbollen saknas 6 takstika tränar upplägg för lillemannen. måste nästan skratta…

 16. från holmen skriver:

  Appropå Tillväxt som nämns i tråden….hur kan Sverige ha så låg tillväxt när tx Finansministern pratade om hög BP samt ekonomin liknades vid en Tesla…Det har ju varit känt i många år detta med BNP/capita men ingen har liksom pratat om den…nu antar jag att insikten har ökat och att problemet kommer upp i dagen…

 17. Observer skriver:

  Futurum Casus: Ska debattera med dig när du håller dig till verkligheten och försöker ta reda på fakta. Att vråla högt när en socialdemokratisk statsminister avsätts säger mycket om dig och det är inte positivt ska du veta.

 18. Holmeros skriver:

  Vänsterpartisten du kan ju alltid flytta till Ryssland så får ju ditt förlovade land. Det var ju en massa malmfältare som försökte under trettitalet och det gick väl inte så lysande. För mig är det fortfarande en gåta hur man kan rösta på sossarna eller kommunisterna i dessa tider. Man belastar de egna medborgarna med världesn högsta skattetryck för att kunna föda andra människor som söker ekonomisk trygghet utan att behöva göra rätt för sig

 19. Ekonomen skriver:

  Futurum casus: Din dator? Fixa ljudfelet. Nyheterna förklarade ju orsaken till låga stapeln, det är därför M:s kompanjon SD briljerar, M:s valslogan ”öppna våra hjärtan” hade slagit fullt ut här, i Skåne låg dom under broar med kartongpapper över sig. Länder i EU som hade ”stängt sina hjärtan” låg bäst till. M:s hycklar politik är märklig, öppna våra hjärtan limmade ihop MSD helt. Nu behövs det tredubbla staplade ölbackar för och föra ut samma hyckleri.

 20. Futurum casus skriver:

  Ser inte vänstermänniskor på nyheterna? De hade i Rapport om tillväxten i Sverige för några dagar sedan. Sluta lyssna på Sveavägen 68. Skaffa er egna kunskaper.

 21. Futurum casus skriver:

  Observer: Jag kommer aldrig bli socialdemokrat, det är en anledning. Jag röstar på det jag tror på och det är inte socialdemokratisk ”verklighet.

 22. Futurum casus skriver:

  Observer: Hur var det med lägsta arbetslöshetsmålet i EU 2020? Flertalet länder har lägre än Sverige på den fronten.

 23. Ekonomen skriver:

  Majoriteten av oss genblandade Svear är varken för eller emot invandrare, Hycklarpartiet M bör helgardera, även med ett X, alla skall vara med tycker Sveavägen 68.

 24. Futurum Casus skriver:

  Ekonomen?: Alla som är sossar ska vara med. Befolkningen är inte ens inkluderade, i synnerhet funktionshindrade. Jag tror befolkningen insett det.

 25. Verkkosurfaren skriver:

  Oj vad de rödgrönrosa nättrollen kämpar i motvinden! Observer (med rappakaljan) Ekonomen,och den förvirrade ”ej vänsterpartist numera sdorban egenföretagare icander” mfl…Ekonomen, du ber Futurum fixa ljudet på sin dator, jag tycker du ska skaffa glasögon, och Observer och Ekononem, ni kanske kan berätta lite om hur det går för SSU i Skåne och dess plan för övertagande av moderpartiet, är (s) kamprop ännu utbytt från ”upp till kamp emot kvalen” till ”jihad mot alliansen”, eller hur har ni det med era slagord? Vi väljare noterar dock att Sverige sjunker i Europas sysselsättningsstatistik..

 26. Ekonomen skriver:

  Futurum casus: På Sveavägen 68 är det inte ålder, öde och gener som avgör individens skattesats och hem, där har alla mänskliga gener samma värde.
  Högerns nyinförda kriterier har mänskligheten begravt i en bunker på 40-talet.

 27. Futurum Casus skriver:

  Ekonomen?: Det har det inte, i så fall hade funktionshindrade haft det bättre i Sverige. Sverige har tappat hela det humana kapital där vi ska ta hand om fattiga och sjuka i samhället, istället räddar vi omvärlden. Det kommer inte att gå i längden.

 28. Laitahyökkäjä skriver:

  Halsstarrig som få fortsätter Verkko klamra sig fast vid det enda han har: SSU Skåne. I brist på andra argument, mässar han vidare om påga-haveriet i insändare efter insändare – som vore det ett världsomvälvande stridsrop. Således blottläggs en oförmåga (eller är det bara barnsligt trots?) att skilja på isolerade härvor och långlivade strukturer i vårt samhälle. Hur som, alla ni här som tycker att Sverige suger, varför inte laga er i väg till det förlovade landet kring Balatonsjön i stället? Street-fighter Ekerot tar befälet och leder uttåget…God tur.

 29. Ekonomen skriver:

  Futurum casus: Du svamlar, jag och min son har varit halvsidesförlamade och båda har fått en fantastisk vård och rehab från samhället, vi kan nu ta oss fram utan käppar, sonen hade dessutom en elakartad hjärntumör. Dottern är också nu helt frisk från sin dödshotande anorexi tack vare vår fantastiska sjukvård. Vi har även stöttats ekonomiskt av samhället. Om jag skulle återge allt annat som svensk sjuk- och handikappvård gett oss skulle det upptaga HB:s alla sidor. Förra regeringens införda straffskatt ger lite i återbäring. Återigen, du svamlar.

 30. Futurum casus skriver:

  Ekonomen: Då är det bara att gratulera, du har fått hjälp. Man ska vara frisk för att få hjälp i samhället i dagens läge. Hur kan två stycken i samma familj vara halvsidesförlamade samtidigt och i olika åldrar. Det var unikt.

 31. Futurum casus skriver:

  Laitahyökkäjä: Landet är ljuvligt när det är borgerligt styrt.

 32. Verkkosurfaren skriver:

  Halsstarrig, jo tack, det kom också från rätt person. Om Laitta tycker att partiets problem i Skåne är det enda problemet i Sverige så förstår jag din världsbild. Enligt din statsministerkandidat hotar en konservativ regering sammanhållningen i Sverige, då får vi väl hoppas de rödgröna får fortsätta då, så enade som vi svenskar är nu?

 33. Futurum casus skriver:

  Ekonomen?: Jag pratar om den arbetslöshet som drabbar funktionshindrade. Alla funktionshindrade behöver inte livslång vård. De vill ha ett jobb att gå till.

 34. Laitahyökkäjä skriver:

  Verkko, du kan ju byta ämne, grattis! Ja, problem finns och kommer alltid att finnas, oavsett vem som styr. Men det är ju det som SD-röstarna inte begriper. Jag har skrivit om det 100 ggr här, det blir inget lyckorike med de bruna. Allt kommer inte att lösas med dem eller de ”ljuvliga” borgerliga heller. TV 4 news hade i går ett inslag fr kolgruvedistriktet i USA om hur folk nu argt ångrar sina Trump-röster, då det inte blev fler jobb. Surprise, surprise. I en demokrati får alla bara snällt söka bedöma vad de tror gör den största samhällsnyttan för folkflertalet – och rösta därefter!

 35. Ekonomen skriver:

  Futurum casus: Jag hjärnstroke_71 år, sonen hjärntumör_18 år, 30 år mellan. Vi har sett att våra skattepengar hamnar helt rätt och inte i gömda konton i skatteparadis. Sonen har fått anpassade handikapputbildningar från vårt ansvarmedvetna samhälle, rasera inte det vi har byggt upp, vi känner stolthet över det. På andra sidan av landsgränsen är man inte det, där har borgarväldet härskat i evighet, deras funktionshindrade finner sitt jobb och sin framtid här.

 36. Futurum Casus skriver:

  Ekonomen: Alliansen raserar ingenting. Men jag tycker ändå inte att man ska ha rätt att missbruka systemet om man i övrigt är frisk.Jag har flertalet bekanta som fått förtidspension med livränta i unga år. De har uppnått den riktiga pensionsåldern nu men de har följt löneindex genom livet vilket gör att de fick bättre ”pension” än de som hade jobbat hela livet. Visst, man kanske har ont i ryggen men huvudet är det inget fel på. Jag tycker inte det är fel att kräva att människor omskolar sig när de är i 30-50 års åldern. Det är helt i linje med alliansen politik och det tror jag på.

 37. Verkkosurfaren skriver:

  Jadu Laittahyökkäjä, du är i alla fall konsekvent. Fortsätt brunsmeta alla som är höger om sossarna, det kvittar. Du har samma taktik som Trump- upprepa lögner tills de uppfattas som sanning. Dina, de rödgrönas (+ C och L) envisa nasseanklagelser har för övrigt urvattnat alla begrepp, dina förolämpningar är ej vatten värda. Nån annan gång får vi diskutera situationen för gruvarbetare i Appalacherna, och hur amerikanska väljare tänker, men inte nu.

 38. Verkkosurfaren skriver:

  Förresten Laitta, om vi troll nu ska prata utrikespolitik på hbwebbens klotterplank… du kopplar ihop diskussionen med Trump, men mina amerikanska favoritpresidenter var utan tvekan JFK, Clinton och Obama, tyvärr fick vi inte se republikanen John McCain på den posten också. Vilka är dina utrikespolitiska förebilder? (av artighetsskäl ska jag ej gissa på Lenin, Stalin, Honecker, Pol Pot- eller möjligen nån mulla med tanke på det som sker i S i Skåne).

 39. Ekonomen skriver:

  Futurum casus: Det första Alliansen gjorde för 12 år sedan var och strypa Statens satsning på digitalisering av kommunens miljökartor, massor av Statligt specialutbildade funktionshindrade miste därmed sin framtid i ett huj, bl.a. min son. Det han fick istället var nya avgifter orsakade av Högerns systemomställning, de handikappade sket Alliansen fullständigt i. Deras Hövding stammade dagligen ut slogan ”det viktigaste är”, vadå? Fy f.n!

 40. Laitahyökkäjä skriver:

  Troll får stå för dig. Ett ultrakapitalistiskt land som USA styrs i grunden av grisigt rika företagare som lämnar kampanjmedel till lämplig ”representant”. Har inga favoriter – politik är svårare än så. Men ok, dom du nämner tillhör väl de minst dåliga för USA(+ Lincoln, Hillary å Bernie Sanders). I övrigt: Nelson Mandela var det svårt att tycka illa om. Palme, Gorbatjov, Trudeau Jr hade/har väl också sina goda sidor. Men alla ledare tappar oftast lite av sin glans när realiteterna småningom tränger på…

 41. Laitahyökkäjä skriver:

  PS. Läs inte mina texter som fan läser bibeln. Har aldrig ”brunsmetat” L, C, M eller KD. SD däremot, är en helt annan femma. Har du överhuvud ingen koll på deras rötter fr 90-talet? Känner du inte till Vit Makt och BSS? Jag blir förvånad eftersom du t o m har koll på hillbillie-landet Applacherna!

 42. Ekonomen skriver:

  Futurum casus: Nu efter 4 år av sanerande finns det jobb även till dig, besök AF.

 43. Verkkosurfaren skriver:

  Laitta, självklart känner jag till det du beskriver, du vet väl att ”www” på meänkieli kan läsas som ”worldwidewerkkosurfaren”! Om Vit Makt och BSS etc så borde du inse att SD (förutom möjligen namnet) idag inte är vad det var för 25 år sedan, lika lite som S idag håller på med rasbiologi och V ordnar läger i Gulag. Var mogen och erkänn att de ca 20% röstar på SD i regel är som folk i gemen (med vissa trista undantag som rensas bort efterhand), alltså demokrater och människovänner, men med fokus på att prioritera Sverige och oss som redan bor i Sverige.

 44. Verkkosurfaren skriver:

  Hej igen Laitta, tänkte runda av vår diskussion. Intressant att du tycker att JFK, Clinton och Obama var för långt till höger. Då är du nog inte sosse utan kommunist, precis som jag anat. Men det är din fulla rätt, tycker jag som sann demokrat. Men din männisoskosyn får du putsa på.
  Elakt att nedvärdera hårt kämpande arbetarklass i gruvdistrikten i USA och att kalla dem ”Hillbillys” som du gör. Men det kanske du tycker är okej för att dom är vita och ättlingar från Europa och inte nån färgad minoritet? Bra ändå att du inte tog med Arafat som en av dina politiska idoler, ha det bra o ”salam”!

 45. Futurum Casus skriver:

  Ekonomen: Behöver inte AF! Men jag vurmar för funktionshindrade i samhället.

 46. Futurum Casus skriver:

  Laitahyökkäjä: 90-talet! Hur länge ska man köra samma skåpmat. SD är kvar för att stanna i riksdagen hur illa du än tycker att det är. SD kommer med säkerhet ligga på runt 25% i valet 2022.

 47. Futurum Casus skriver:

  Ekonomen: Det finns massor av tillfällen då sossar dragit in pengar för utveckling, då hörs det sällan några protester. Hur kommer det sig? Det måste finnas behov för att samhällstjänster ska tillföras eller utvecklas.

 48. Ekonomen skriver:

  Futurum casus: Onsd. kl. 09. Aldrig fanns en med SD.

 49. Laitahyökkäjä skriver:

  Verkko, har jag sagt att Obama och co är för långt till höger? Nu läser fan bibeln igen…Skrev att de var ju relativt bra presidenter liksom de 3 jag la till. När har V skickat någon till Gulag? Jag antar att du såg det med egna ögon hur Jonas Sjöstedt klappade loket innan godsvagnarna drogs iväg. En stor nyhet i så fall som PK-media missade(med flit förstås).

 50. Laitahyökkäjä skriver:

  Fu C, 25 % för Sd i nästa val? Ok, då vet vi…jag gratulerar dig redan nu! Verkko, SD ca 20 procent (?), du rundar gärna av uppåt ser jag. Korrekt siffra är dock 17,53 %, vilket för övr var en besvikelse för många SDare som innan snackade om 20-25 % – och en position som näst största eller rent av, största parti.
  Och de där dina ”20%” är som ”folk i gemen”? Ok, men när det stora antalet knäppskallar är bortrensade (som du säger ska ske) kanske partiet backar i stället. Vem vet…?

 51. Futurum casus skriver:

  Laitahyökkäjä: SD backar säkert så fort de måste ta ansvar för politik i kommun och riksdag. Men Tyvärr så tror jag inte att SD får förtroende och då fortsätter de att växa.

 52. Futurum casus skriver:

  Ekonomen: ”Aldrig fanns en med SD.” Vad betyder detta?

 53. Niin se on skriver:

  Nytt grepp från talmannen; ta fram någon som belyser och förklarar hur vanliga, arbetande människor, ofta LO-anslutna, kan rösta borgerligt? Viktigt att lyfta fram och analysera hur hjärntvätten fungerar. Högerns bedrifter(därmed också alliansens) kan Googlas; ”så har moderaterna röstat – det nya arbetarpartiet”. Hur kan vanligt folk rösta på något som sparkat vanligt folk i huvudet i mer än 100 år? Massiv media-dominans, penningvälde och långsiktig fördumning, pga bland annat ihärdigt mobilhanterande hos befolkningen i stort, är en del av förklaringen? Och avgudande av VÄST? Men även fobier?

 54. Ekonomen skriver:

  Futurum casus: Alliansen med SD?