Talmannen ger partierna 48 timmar

NORRBOTTEN: Vid en presskonferens uppger talmannen att han gör en viss justering av tidsplanen. Han ger partierna 48 timmar att lösa problemen.

Talmannen Andreas Norlén har träffat partiledarna under måndagens förmiddag, enligt tidsplanen. Tanken var enligt honom att lägga fram en statsministerkandidat under onsdagen. Men så blir det inte.

Vid eftermiddagens presskonferens, som startade kl 15, konstaterade han att det finns en uppgörelse mellan (S), (C), (MP) och (L). Men för att Stefan Löfven (S) ska kunna bli vald till statsminister förutsätts att han tolereras av (V), vilket de inte är beredd att göra idag.

Jonas Sjöstedt (V) uppges ha pekat på vissa problem, samtidigt som han vill kunna trycka gult.

Norlén stod därmed inför två alternativ, att stå fast vid tidsplanen eller ge ytterligare tid, vilket (S) och (V) har önskat. Och Norlén valde det senare.

Han kallar till en ny talmansrunda på onsdag, vilket innebär att tidsplanen förskjuts med två dygn. Sedan blir det en ny statsministeromröstning på fredag.

– Berörda får 48 timmar att lösa problemen, sa talmannen och tillade att han inte vill att en lösning ska stupa bara för att han inte ger ger några extra timmar.

Jonas Sjöstedt förklarade tidigare vod en presskonferens att de inte är nöjd med uppgörelsen som (S), (C), (MP) och (L) enats om, då det i skrivelsen står att (V) inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska