Tärendö- och Junoelever säger nej till Pajala centralskola

Kangos friskola har en kultur- och ekologiprofil. Nu mer än fördubblas elevantalet. Foto: Eva Kuru Stenevad

Kangos friskola har en kultur- och ekologiprofil. Nu mer än fördubblas elevantalet. Foto: Eva Kuru Stenevad

KANGOS: En stor majoritet av skolbarnen i klasserna 6-9 från Tärendö och Junos­uando nobbar Pajala centralskola och väljer Kangos Kultur- och Ekologiskola.

Som HB berättar många gånger tidigare läggs klasserna 6-9 ner i Tärendö och Junosuando. Kommunen ville bussa barnen till Pajala centralskola, vilket skapat stora strider där bland annat föräldrarna genom en demokratisk kupp tog makten i Pajalas Socialdemokratiska Arbetarekommun.

Nu är det klart att minst 22 barn i stället väljer att gå på friskolan Kangos Kultur- och Ekologiskola. Och det kan bli fler.

– Från Tärendö har 14-15 barn redan bestämt sig för Kangos – och det kan bli fler. Exempelvis vår son väljer Kangos, även om han tyckte att det vore intressant att gå nian på en större skola. Men eftersom han får minst 1,5 timmars kortare skoldag i Kangos och mindre klass så valde han ändå Kangos, berättar Erling Fredriksson, förälder i Tärendö.

Skolan i Kangos har själva ordnat skolskjutsar för Tärendö- och Junos­uandoeleverna.

Rektorn i Kangos, Hillevi Wiss Kullebjörk är glad över att Kangosskolan nu kan utöka sitt elevantal från 18 till minst 40 elever.

Kangos­skolan startar nu på måndag.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
22 kommentarer om “Tärendö- och Junoelever säger nej till Pajala centralskola
 1. Sosse(S)vek skriver:

  Ser man på! Först protester, sedan hotar Herr Ranta att avgå. Vad händer? Alla ställer in sig ledet folk är rädda att en man med mycket mycket hög kompetens avgår?
  Nu smygprotester igen, hur skall ni ha det protesterande föräldrar egentligen. Först protester och när chansen finns till förändring backar man i sista stund?
  Er protester ter sig åtlöjets skimmer.

 2. kommunmdborgare än så länge skriver:

  Vad blir då kostnaden / elev i Pajala?
  Räkna också med kostnader för RIAN, isladan, badhuset, biblioteket och snöröjningen, som man gör i Junosuando och Tärendö.

 3. Byakraft skriver:

  Vad roligt för skolan i Kangos att de får fler elever!

 4. Förälder skriver:

  Jag förstår inte riktigt sosse (S)veks kommentar…?för mig som förälder var bemötandet från Kangos avgörande. 1,5 till 2 timmars kortare skoldag…det säger rätt mycket! Allt beröm till Kangos!!

 5. Bybo skriver:

  S svek har inte förstått- protestens innebörd. Skoldagens längd
  är av avgörande betydelse. Nog vore det väl konstigt om s skulle föreslå friskola – de har ju motarbetat i alla år. Det som däremot är löjets skimmer – man var så övertygad om som a alla kommer till Pajala att man där har sytt en alldeles för stor kostym. Men å andra sidan i Pajala har man för stora kostymer överlag – så det var ingen nyhet. blir det spännande hur man skall försöka förklara det.Däremot

 6. Hyklare skriver:

  Rornedalningar har alltid varit hycklare.
  De får det de förtjänar, såsom politiker och övrig kompetens.

 7. Bekymrad.. skriver:

  Det är väl så här det blir då myndighetspersoner utövar sin MAKT utan att lyssna på berörda personer. Detta var framfört till Pajala Kommun att de flesta skulle inte välja Pajala C som förstaval… Å se vad som hände!!! Kangos har lyssnat på föräldrarna och varit öppna för samarbete och diskussion. Inte som Pajalas företrädare som bara berättat HUR det ska bli, ingen samarbetsvilja eller lyhördhet!!!
  Sosse(S)vek: Vilken chans till förändring??? Den verkar jag och många andra ha missat???? Smygprotester??? Tycker du pratar i nattmössan…

 8. Jomppa skriver:

  Intressant, nu får de väl spara in på kulturskolan på centralorten i allafall.

  Det är väl även en friskola på G i Tärendö.

 9. P-bo skriver:

  Sosse (S)vek är du med i matchen eller? När har Ranta hotat med att avgå? Och kompetens var hittar du den? Och ingen har ställt sig in i något led. Chans till förändring, det var sossar i KF gick emot sina medlemmar och styrelse. Med detta drog dom ner lärarbehörigheten i kommunen med många procent, ska bli skoj och höra Krakows och Mäkis bortförklaringar.

 10. Mycket Välförtjänt kompetens skriver:

  Turerna kring Pajalas skolor visar bara på vilket sosse-styre som styr i Pajala. Jag hade förut barn i Pajalas centralskola, på 90-talet, och jag vet ingen lärare som hade sämre kompetens än som var bördig från orten dit man nu skickar sina elever. Lärarkompetens och ledarkompetens inom Pajala kommun är det si och så med?? Verkar mest vara parti och släktskap som styr tillsättningarna och det ger jag inte mycket för när det gäller kvaliteten.

 11. Boikotta pajala. skriver:

  Få se vad kommunen sparar? Hur har de gått med lärarrekryteringen i Pajala. Verkar vara svårt. Har ett bra förslag: Anställ flyktingar, de har ju säkert kompetensen.

 12. Gruvfogden skriver:

  Helt rätt av barnen att välja en kortare skoldag och kortare pendlingsavstånd helt i linje med miljötänket idag. Undra om Rantakyrö och co tvingats åka till Markusvinsa på KF varit så nöjd med en 12 timmars KF + resa.

 13. Stapelholmen skriver:

  Bra att det finns alternativ som ser till barnens bästa, bra val av föräldrar och elever. Förhoppningsvis inser Politiker i utbildningsnämnden med fl. att de extremt långa skoldagarna för de som bor i byarna och har sina barn i Pajalaskolan är kränkande. Det är fullt möjligt att schemalägga skoldagen så barnen slipper 9-12 timmars skoldagar. Tragiskt att höra att barn måste sitta i Pajala och vänta på buss upp till 1,5 tim. p.g.a att Politiker i berörd nämnd inte ger direktiv till Rektorn om att Schemalägga så barnen inte behöver bli utsatta för denna kränkning. Det är ingen kostnadsfråga!

 14. skriver:

  Boikotta Pajala: det är intressant att när det gäller junis ökning av barn så räknar du med flyktingar samtidigt som du vill ha ut dom från landet.

 15. Fyrkanten skriver:

  Är nog dax att döpa om sig till trekanten.

 16. Skulle inte gynna..... skriver:

  …..släkten och partiet om man skulle korta ned skoltiden med 1,5timmar förstår du Stapelholmen.
  Sysselsättningen koncentreras till centralorten där alla fina släkter styr.
  Fall inte för Mutkorven igen vid Konsum under nästa val 2018 hur välkryddad den än må vara och smaka GOTT. Den Göder bara korruptionen och ingen annan !

 17. Futurum Casus skriver:

  Ni får de politiker ni som väljare röstar in. Många av dem är livstidspolitiker och har inte gjort mycket annat i sitt liv än politik. Varför gnälla? Var egoister när ni röstar och rösta på partier eller politiker som skulle gynna just er eller er familj. Sluta traditions- eller generationsrösta.

 18. bojkotta pajala skriver:

  Kå förstår inte vad du pratar om? Vadå ut dom ur landet när har jag sagt de?

 19. bojkotta pajala skriver:

  Kå de är ju Pajalas politiker som inte räknar flykting barnen eller jo när dom är i Pajala så räknas dom men de vet vi ju att ni har svårt med att räkna i Pajala.

 20. bojkotta pajala skriver:

  vad är de som händer i Pajala har politikerna börjat fly de sjunkande skeppet? ha ha ha ha ihaaaa

 21. Smilfinkar finns det gott om ! skriver:

  Inom Pajala kommun finns det gott om Smilfinkar på posterna som gillar och mobba och utöva sin usla ledarmakt.
  Hamnar man på de lägre nivåerna lär man se många präktiga flin under dagen och maktutövning på primitiva nivåer. När upphör smilet, kanske när de dukade överfulla guldfaten tar slut för pensionen ??
  Då är det dax för mig och flina istället vilket jag ser framemot.

 22. Raspotin skriver:

  Vill ni låta era barn slippa långa skoldagar? Flytta till pajala då så var den saken löst.