Tärendö skola får respit

PAJALA: Under dagens kommunstyrelsemöte i Pajala återremitterades beslutat att lägga ner Tärendö skola. Evgeny Krakov, ordförande i Kultur- och utbildningsutskottet, argumenterade för nedläggning.– Med tanke på stundande val var det här ett populistiskt beslut. Politiker måste även våga ta svåra och tuffa beslut under ett valår, säger Evgeny Krakov.
Frågan om Tärendö skolas vara eller inte vara, återremitterades till tjänstemännen som nu ska hitta 3,5 miljoner kronor att skära bort i någon annan verksamhet.
– Det här beslutet har nu låtit vänta på sig i så många år och jag argumenterade för nedläggning och att man skulle våga visa politiskt mod att ta det beslutet. Det här innebär nu att vi måste hitta andra besparingar inom kommunen, säger Evgeny Krakov.
Enligt Evgeny Krakov vågar eller vill inte de som styr i kommunen ta det tuffa men nödvändiga beslutet att lägga ner skolan i Tärendö. I stället lägger man frågan i långbänk och begraver det till efter valet.
– Vi ser inga betydande förändringar i elevantalet på sikt. Det är alldeles för få elever i Tärendö och de hade fått en fullgod utbildning i Pajala eller i Korpilombolo.
Annat som hamnat i långbänk är enligt Evgeny Krakov beslut om taxorna för vatten och avlopp samt bidrag till enskilda vägar, som alla återremitterats.
– Väljarna tjänar politiker som vågar ta tuffa beslut även under ett valår, säger Evgeny Krakov.

Publicerad i Pajala Taggar:
8 kommentarer om “Tärendö skola får respit
 1. Sann demokrat skriver:

  Vi som härjar i sådana här spalter ger alltför sällan eloge till våra politiker, nu äntligen är det dags och berömma hela kommunstyrelsen för Er positiva framtidssyn.
  Tack även till Kaunis Iron som är grogrund till framtidstron.

 2. AnnBritth skriver:

  Ja, jag vet inte vad man ska tycka om detta. En konstgjord andning kanske. En dyr sådan. 3,4 miljoner ska sparas på något annat. Var ska ni hitta dessa pengar? Skulle vara intressant för oss kommunbor att få veta. Pengarna måste ju hittas någonstans. Det verkar råda stor oenighet i vår kommun. Det är ju valår. Skulle vara bra om ni som bestämmer i kommunen visade mod. Skolan kommer inte att bli kvar i längden. Det vet alla. Ta obekväma beslut….trots valtider. Med ärlighet kommer man längst.

 3. (M) - det riktiga arbetarpartiet skriver:

  Valtaktik från många håll 😀

 4. Sann demokrat skriver:

  Det var bara KS ordf. Jan Larsson som röstade för nedläggning, han är inte med i nya partiet, men avsatt som KS ordf. av Pajala AK.
  Maria Törmä-Lindmark och Laila Mäki, som är ordinarie KS ledamöter och medlemmar i nya partiet, tycks ha röstat emot nedläggning.
  Har de hoppat av redan, eller har de haft otrogna ersättare?
  Men Veronika Andersson (som är folkvald av Johny Lantto) är nya och gamla partiet trogen.
  Alla nämnda namn sägs tillhöra Pajalas politikerelit.
  Eloge ändå till dem, majoriteten av dem inser numera att även Tärendös barn får kosta.
  Nyårsrevymakarna har det lätt i år.

 5. AnnBritth skriver:

  Sann demokrat…inte vet jag om vi direkt härjar i spalterna. Vi skriver våra åsikter. Är vi missnöjda skriver vi det. Är vi nöjda skriver vi det också.Det är väl så det fungerar.

 6. Forcca skriver:

  Lysande! Många ungar på G där. Pajala har annars alltid varit för obetydligt för TDÖ, en ständigt tärande faktor. Bättre om Gällivares gräns flyttas ett par mil österut istället.

 7. Källkritiker skriver:

  Jag hoppas att inte folk går och tror att man sparer 3,4 Mkr på att stänga i Tärendö. Det är ett uttalande av s.k. ”erfarna politiker” och avser hela skolans underskott i kommunen. Tjänstemännens egen kalkyl visar på en maximal besparing på 1,6 Mkr exkl nödvändig ombyggnad av värmesystemet. Detta är ett måste om inte hela fastigheten inklusive sporthall ska kallställas. Vidare tillkommer extra skolskjutsar. Vad blir besparingen? I absolut bästa fall 500Tkr. Jag skulle då hellre se ett par kombinerade chefstjänster i kommunhuset istället. Samma besparing och mindre påverkan.

 8. Sågen starta friskola skriver:

  Kan inte Tärendö:s stolthet som arbetsgivare sågen starta en stiftelse i sågens och ägarens anda och kalla den friskola för entreprenörer ?
  Med sågens ägare som rektor för skolan. Sågen vill ju sponsra driften och kapital finns varför tar inte ägaren över sågen hela skolan. Driver skolan i sin egen anda och formar framtidens bygd och entreprenörer så vi en gång för alla sparkar ut det historiska kommunist oket som vilar över Tärendö