Tecken tyder på laxrik sommar

I Matkakoski står fiskare på rad och många får lax. Foto: Marianne Berglund

I Matkakoski står fiskare på rad och många får lax. Foto: Marianne Berglund

TORNEDALEN: Fram till den 7 juni har så många som 14.978 laxar passerat ekolodsutrustningen i Kattilakoski. Det är långt mycket mer än som registrerades så här tidigt under de fyra senaste åren.Lax har för tillfället hunnit så långt upp som till Lappea och Kengis, kan forskaren Atso Romakkaniemi vid finska Luke berätta.
Att lax fångas i stor skala vid Matkakoski i Korpikylä är också klart. När Haparandabladet var på plats häromkvällen drogs ett antal sju till åtta kilos laxar upp. Även större laxar på 19 och 20 kilo har fångats sedan laxfiskesäsongen startade.
Meterlånga laxar
– I datorn från ekolodet i Kattilakoski kan vi inte se så tydligt, men vi bedömer att många väger sex till åtta kilo. Några som har passerat har varit på en meter, det vill säga cirka 20 kilo. Vi har till och med sett en som var en meter och 40 centimeter lång, säger Romakkaniemi.
Med tanke på sjukdom eller annan skada som drabbade laxen tidigare år, menar han att det är trevligt att se att reproduktionen är så god i år.
Det totala antalet registrerade laxar under fjolåret var 58.400 och år 2014, det vill säga rekordåret, var antalet 100.200 laxar.
Nu ställer sig forskarna frågan vad som väntar med den rekordstart som antalet visar redan nu. Piken brukar vanligtvis ske sista veckan i juni och första veckan i juli.
God fångst
Vad kommer den tidiga uppgången att betyda för sportfisket? kan man fråga sig. Kommer Matkakoski fiskeförening att dra ännu större skaror med främst finska laxfiskare till den laxrika forsen?
Efter att ha följt laxfisket i Matkakoski under många år kan konstateras att det stora antal fiskare som fick fångst häromkvällen aldrig tidigare har skådats. De flesta laxarna var på sju till åtta kilo, men 19-20 laxar har fångats. Totalt omkring 220 laxar fanns registrerade i pärmen över fångster.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
2 kommentarer om “Tecken tyder på laxrik sommar
  1. Sportfiskare skriver:

    Jaha då är ryckfisket i Matkakoski igång igen som vanligt !

  2. AnnBritth skriver:

    Finns det någon etik på laxfiske i Matkakoski?