Testgruvan behöver starthjälp

PAJALA: Förutsättningarna för testverksamhet i Kaunisvaaragruvan är goda, men statligt stöd behövs för verksamhetens fem första år.

Det framgick när förstudien kring gruvlig testverksamhet presenterades på Folkets hus under tisdagen. Enligt beräkningar skulle 100 miljoner kronor i statligt stöd behövas för att kickstarta verksamheten.

– Det behövs en starthjälp, så är det. Ska du kunna erbjuda en bra testmiljö måste du kunna ha ett visst erbjudande redan från början, du måste investera innan du får din första kund och där behövs en hjälpande hand på vägen, säger Per-Erik Lindvall från Brexia Business, en av författarna av förstudien.

I kalkylen beräknas projektering och detaljprojektering kosta ungefär 10 miljoner kronor. Sedan behövs runt 50 miljoner kronor för att investera i ett pilotanrikningsverk och IT-miljö som håller världsklass. De resterande 40 miljonerna behövs för att stötta basorganisationens första fem år.

Från LTU:s sida säger Pär Weihed, professor i malmgeologi, att Norrbotten överlag har enastående geologisk potential med många olika metaller utöver järnmalm. Utmaningen ligger i att skala upp processerna.

– När vi går från labbskala till skarpt läge i en aktiv gruvmiljö så är det ett gap där som är ganska kostsamt, och där kan Kaunisvaara vara skillnaden. Nu sitter vi på en unik möjlighet att faktiskt ha en testbädd eller pilotanläggning, säger Weihed.

Kommunalrådet Anna Kumpula-Kostet (V) ser detta som en positiv satsning.

– Vi har möjligheten att erbjuda dem att stärka sig internationellt inom forskning och innovation, och det går även hand i handske landsbygdssatningen som pågår. Det kan inte bli fel, det är så vi ser det, säger Kumpula-Kostet till HB och fortsätter:

– LTU är ett starkt universitet inom just gruvindustrin och teknik. Självklart borde de vara huvudägare, de har huvudrollen på något sätt.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
9 kommentarer om “Testgruvan behöver starthjälp
 1. Gruvlig skriver:

  Luleålobbyisterna håller återigen på och kamma hem jackpott på andras bekostnad.
  Till periferin ger detta statsbidrag bara fler sålda laxsmörgåsar och till Pajala endast sådant som många gruvar sig mot, nämligen mer toalettstädning.
  Tanka skulle dessa kostsamma bidragstagare göra i Luleå.
  Akta er i Pajala, satsa inte en krona på det här.
  Vid nästa lågkonjunktur tvingas Staten prioritera annat viktigare.

 2. Simulerad verklighet, vad ger den för resultat ?? skriver:

  Att enbart bedriva test utan verklig drift i verkligheten sk simulerad test kan inte ge fullgoda mätvärden.
  Hur vet man att man får korrekta resultat utan verklig belastning av utrustningen i tex kyla ??
  Dessutom finns det gruvor i verklig drift i LKAB som inte behöver simulera tester, verkar inte 100% hållfast ?
  Tja men vissa lyckliga släktingar kanske får jobb ??

 3. Fd-Bybo skriver:

  Luktar felsatsning igen. Varför inte lägga dessa 100 miljoner på en ordentlig turistsatsning istället? Men det behövs också en ordentlig uppluckring av diverse regelverk, skatter och avgifter. Annars är allt förgäves. Återstår bara att släcka det sista lyset.

 4. Gruvfogden skriver:

  50 miljoner för ett pilotverk….
  Oj oj oj oj oj ….. Jag ids inte ens kommentera dessa luftslottskalkyler.

 5. klurifax skriver:

  Lägg ner gruvan och ge Pajalaborna medborgarlön som ett försök i Sverige.

 6. solidaritet skriver:

  ang allt svammel ni skriver….seriösa arb giv anställer den personal dom behöver till kollektivavtalslöner…dom behöver inga rabatter…kom ihåg vad jag sa.seriösa arb giv..de är fakta,

 7. snickarn skriver:

  Vem behöver bidrag? Är det säkert att dom får bedriva testverksamhet på gruvområdet när Abcde köper hela gruvanläggningen. Som i sin tur kommer att säljas till någon annan och nedmonteras. Så var inte så generösa med att satsa till detta projekt. Jag vill att Pajala kommun ligger och avvaktar detta svammel.

 8. Oseriöst skriver:

  Rent historiskt har aldrig frälsare utifrån gynnat Pajala. Så var det sist även med Northland och utöver detta kan ca 30 snacksaliga sörlänningar räknas in i skaran. Förmodligen kan det bli 31 nu, verkar för osannolikt att de denna gång är seriösa.
  De som drivit Pajala framåt är de lokala entreprenörerna och folk som är rotade på orten. Grundfelet NR gjorde var att inte satsa på lokal kompetens bortsett från de med fina släktband. Var inte lyckat rent kompetensmässigt, lär bli en repris även denna gång.

 9. Ja men ?? skriver:

  solidaritet!
  Avtalsenliga löner kanske men entreprenad lösningar kräver den billigaste och det borde alla veta vad det leder till. Konkurrens och en marknad för oseriösa, mkt vanligt se på PEAB och UG på Tv hur gick det där och empower luleå mfl.