Asplöven förlorade matchen i första

Back blåser Bryggman. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Asplöven kom ut som får i första och föll mot Oskarshamn med 3-5 (0-3, 2-1, 1-1) i en underhållande match under torsdagskvällen.

Alea iacta est, tärningen är kastad.

FÖRSTA PERIODEN: Vassa rör och hypersnabba puckar.

Hetsig första halvminut, med en chans vid varje målbur. 1.08: gästerna kommer i en snabb vändning och fixar 0-1 på ett långskott, som nog Ward borde tagit. Och AHC tar sin första tvåa efter 1.53. Belägring: Ward får stopp i spelet efter 3.08. Men efter 3.17 ringer det igen, 0-2 på retur efter skott från blå.

Oskarshamn följer upp, 0-3 efter 4.44. På volley. Time-out för Asplöven och målvaktsbyte. Ett mönster som känns igen. 5.10: pp för hemmalaget. Fin fart på pucken och två jättechanser, men tyvärr inget mål. Lite bättre fart på de svarta nu, med bättre sortering i försvaret.

Asplöven bränner friläge efter 11.03. Power-break med 8-7 i skott. Ramträff för gästerna omkring tolv blankt, en försvarare faller olyckligt i hemmalaget. Nordsyd-hockey för ett par minuter. Asplöven millimeter från reducering efter 13.40.

16.01: domaren blåser icing när han inte borde. Rånar AHC på ett läge. Ett desperat hemmalag skapar två chanser i minut arton. Aktivt in i det sista i en period med 10-11 i skott.

Lite bättre svarta takter efter mardrömsöppningen.

Killer-Kauppila pangar in 2-4. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Skulle hemmalaget spela golf, har motståndaren handicap tre.

0.27: två back för Oskarshamn efter en lömsk tripping. Asplöven har gästerna i skruvstäd under en minut och efter vackert sidledsspel har man öppen kasse. Och missar. Strafftiden rinner ut.

Hemmalaget fortsätter framåt, skapar läge efter läge, men verkar ha onda makter emot sig. Gästerna är en hårsmån ifrån mål, när AHC vänder med en jättepassning, där backen Scott Macaulay hittar vindsnabbe Alex Aleardi som sopren med målvakten kan lirka in 1-3 – tredje gången gilt för honom. Tid: 7.34.

Glädjen blir kortvarig. Efter 9.20 styr Oskarhamn in 1-4. Säsongen 2015-16 i ett nötskal. Mer country än rock n roll, vilda västern: backen Sebastian Kauppila dundrar in 2-4 efter 10.20. Passpoäng till herrar Olsson och Jyrkkiö.

Dubbelstöt av gästerna efter 11.52 och fem mot tre för hemmakrigarna! 10-6 i skott vid samtidigt power-break. Otroligt nog, får Asplöven inte in pucken trots den utdragna straffsparken. Slarv och lågt pucktempo sabbar.

15.09: Oskarshamn får stopp i spelet efter fint byte av hemmalagets fjärdelina. Känsligt läge med fyra kvar av mellanakten.

16.25: Quemener kniper kallt. 16.49: en hemmaspelare håller i motståndarklubba lite för länge och får två back. Första straffminuten väck, med visst besvär. Bra andraminut av boxen ordnar biffen.

In-fighting under periodens sista minuter. 14-10 i skott och visst hopp efter en tapper runda från Asplöven.

Nästan skjuter ingen hare. AHC gav allt, men hann inte i kapp i tredje. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Kan Asplöven göra en inverterad tredje och vända på motståndaren?

Skaplig förstaminut från AHC. Man radar sedan upp chanser i minuterna två och tre. 2.55: stressade gäster tar tvåa. Bra pucktempo, men alla intentioner faller liksom på mållinjen. Och så tar hemmalaget tvåa efter 5.48, kommer efter i mittzonen. Oskarshamn består AHC med en lektion i effektivitet: pucken flyttas snabbt över centrallinjen och efter 6.03 ligger femman bakom Quemener.

7.14: Oskarshamn berövar en svart gubbe benen och nytt pp för Asplöven. Hemmalagets tur att briljera – vunnen tekning, pucken i sidled och pang: Sebastian Dyk efter 7.27, med passpoäng till Long och Oskarsson. Liket lever!

9.07: gästerna käftar och får en abuse-tvåa. Nytt hemma-pp. För långsamt, men ramkänning med halvminuten kvar av strafftiden. 7-7 i skott vid sista power-break efter 12.12. Åtta kvar att gasa på!

Tempo furioso från AHC. 14.34: hög klubba ger hemmalaget femfyra. Ett skickligt Oskarshamn täpper till längs egna blå och tvingar AHC till soloaktioner.

Tiden rinner undan. 17.34: allt på ett kort, ut med Quemener och sex mot fem.

Med våldsam kubbning jagar hemmalaget reducering, men biter ånyo i gräset. En svart gubbe tacklar lite dumt och åker av banan med åtta sekunder kvar. 12-7 i skott i sista, enbart av akademiskt intresse.

Kul så länge det varade, sa den unge älskaren.

Ridå.

En målvakternas match på flera sätt.

– Det kändes overkligt. Jag fick knappt röra i pucken och när de satte 0-3 på tennis förstod jag att det inte var min dag, beklagar en nedstämd Samuel Ward.

Kollegan Ronan Quemener känner för sin kollega.

– Han förtjänar inte detta. Samuel har arbetat hårt och när han får chansen från start så går det så här, säger den franske landslagskeepern.

Quemener gör å sin sida en bra match.

– När man kommer in i ett sådant läge har man inget att förlora. Vid det första målet jag släppte in hade jag känning av pucken och det andra hände liksom bakom min rygg, förklarar han.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
9 kommentarer om “Asplöven förlorade matchen i första
 1. Enochåttio skriver:

  Det närmar sig kval…

 2. :) skriver:

  Det blir kval, aivan se sama!

 3. Enochåttio skriver:

  13 poäng upp samt sämre målskillnad, nu får dom skärpa sig i laget för att undvika kval…

 4. Vi är Haparanda! skriver:

  Ny match på lördag! Spelar ingen roll hur det gått innan, fokus på lördagens-match! Kämpa löven! Vi står bakom dig Per! Bara att kriga på!

 5. Spara och slösa skriver:

  Var är alla supportrar på matcherna?? 700 på läktarna hade man ju i derbymatcherna i ettan.Det behövs ingen större arena för hockeyn.

 6. Arbetare skriver:

  Om matcherna innan inte skulle ha någon betydelse, skulle tabelläget kanske vara något annat.
  Vi litar väl på lördagens match. Slutet närmar sig, och med det kvalificering till – ALLSVENSKAN. Spelar ingen roll vem vi litar på, om inte ledningen tar ansvar och hittar på någon lösning.
  ”fokus på lördagens-match”!

 7. Arbetare skriver:

  Ingen ”titelkenttä” så långt ögat når.

 8. Nasuabo skriver:

  Här och nu! Antal åskådare eller Multiarena är sekundärt just nu, bara poäng och det som sker i befintliga arenor som gäller! Nasua står bakom signaturerna Vi är Haparanda och Arbetare, fokus på varje match gäller, kval eller inte. Laget kämpar fortfarande, det syntes från läktarn, nån gång blir stolpar och slumpskott våra vänner. Vi ska ta oss genom skärselden och spela Hockeyallsvenskan även nästa år! Någon nämnde tanken att anlita Bengt Pohjanen som mental coach, ju mer jag funderar på det ju mindre osannolik är id’en, men i morgon får laget lita på stödet från tränarna och oss supportrar:)

 9. Vi är Haparanda! skriver:

  De matcher som varit är inget att göra åt nu. Historien kan vi tyvärr inte ändra. Det är endast på isen, i nästa byte som vi kan vinna en millimeter, vinna en tekning, göra mål…Det är våra spelare som ska göra det, med hjälp av oss supportrar! Stå upp och bakom Pers krigare!