Tillskott till kommunala budgeten

2,6 miljoner är välkommet när kommunen redan dras med stora besparingar. Foto: Marlén W Edin

2,6 miljoner är välkommet när kommunen redan dras med stora besparingar. Foto: Marlén W Edin

PAJALA: Pajala kommun får ett tillskott på 2,6 miljoner kronor.
Regeringen har beslutat att under nästa år avsätta 200 miljoner kronor till kommuner som tagit emot många nyanlända elever.
Bland de 46 kommuner som får vara med och dela på pengarna återfinns tre kommuner i Norrbotten där en av dessa är Pajala. Kommunen får nämligen ett tillskott på närmare 2,6 miljoner kronor till sin nuvarande ansträngda budget.

Gemensamt för de 46 kommunerna är att de under 2015 tagit emot asylsökande och kommunplacerade barn och ungdomar motsvarande minst 10 procent av antalet barn och ungdomar i kommunen.

De övriga två kommunerna i Norrbotten som får ett tillskott är Överkalix som får drygt 1,7 miljoner kronor medan Jokkmokk får nästan 2 miljoner.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar:
8 kommentarer om “Tillskott till kommunala budgeten
 1. io skriver:

  Se nu till att dessa pengar går till rätt ställe och inte till köp av fastigheter.

 2. Rune skriver:

  Perfekt att köpa upp gamla järnhandeln tills kommunens nya badhus ska byggas där. XL kan ju få fina andra lokaler, eller hur?

 3. XL skriver:

  XL är ingen billig butik att handla i, det gäller att ha en välfylld börs om man skall handla där. En sketen Akassa som man får efter northland konkursen räcker knappt till 14Kg solrosfrön som kostar hela 400:- säcken till fåglarna.
  Mer en butik för välavlönande inom kommunen att handla i men det är väl bra om de iofs handlar lokalt med den höga lön de lyfter varje månad.

 4. Rune skriver:

  Är det till och betala skadestånd o utköp? Ska inte personerna som felat betala? Varförför ska det hamna på kommunalskatten?

 5. fundersam skriver:

  Idag är det mera regel än undantag att pengarna hamnar fel.
  När S och V svingar trollstaven kan allt hända.

 6. skeptikern skriver:

  Skrev redan tidigare om tillskottet, men en upprepning är nog på sin plats.
  Det är inget tillskott!
  Det är ett bidrag för att kunna minska underskottet inom skolan, det underskott som orsakats av många nyanlända barn.
  Nu behöver kommunen inte spara lika mycket inom skola och barnomsorg, som man annars skulle tvingats till.
  Så det finns inget tillskott bara en minskad förlust, för minus ligger det ändå.

 7. fundersam skriver:

  I Pajala kan man använda bidragspengar på alla möjliga sätt. Det finns ingen gräns på tokigheterna. Ta bara det här med gatlysen, först anlitar man konsulter för att räkna ut hur mycket man kan spara ( för miljoner) sedan betalar man drygt en miljon för att plocka bort stolparna. Nu har man kommit på att det inte var klokt att göra så och har påbörjat arbetet med att sätta tillbaks stolparna. Miljonrullning till ingen nytta.

 8. Inkompetens sätter sprutt skriver:

  De inkompetenta S och V ledarna sätter snabbt sprutt på dessa småsummor. Det försvann 14miljoner utan vidare och ej heller har man redovisat för kommunmedborgarna öppet vart de försvann.
  Ynka 3 miljoner kan man som sist oxå gömma i kavajärmen och ingen behöver få reda på heller som sist vart de försvann.
  Tydligen är förfarandet helt OK eftersom ingen av de ansvariga revisorerna verkar dyfta ett dugg. Fast iofs kanske de oxå själva fick en del ??