Tillträde till Barents Center senareläggs

Gropen på gränsen. Foto: Eva Spiik

Gropen på gränsen. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Köpare av Barents Center skulle enligt planen få tillträde till projektet den 21 mars. Nu har ett nytt datum meddelats.

Concent Holding ab meddelade den 1 februari 2017 att avtal tecknats, genom dotterbolaget Östermyra Bruk AB, om att sälja fastigheterna Patan 1 och 2 i Haparanda och projektet Barents Center. Tillträdesdagen var ursprungligen satt till den 20 februari 2017.

BC Investment, som planerar att överta projektet, fick dock inte tillträde till ”gropen” på det utsatta datumet. Orsak uppgavs vara ”planerade förändringar i den legala strukturen”.

Ett nytt tillträdesdatum blev därmed satt till den 21 mars. Men inte heller denna gång höll tidsplanen.

Nu uppger Concent att tillträdesdatumet senareläggs ytterligare. ”Den nya legala strukturen för förvärvet kommer att fastställas den 31 mars 2017. Tillträde avses därefter att genomföras så snart det är praktiskt möjligt”.

Frågan är dock om Haparanda kommun hinner utreda de juridiska konsekvenserna av en partsöverlåtelse tills dess.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
20 kommentarer om “Tillträde till Barents Center senareläggs
 1. från holmen skriver:

  erbarmlig dålig kommunal upphandling ledd av (S) slutar med att notan för det hela hamnar hos kommun…

 2. Per Lundbäck skriver:

  No niin! Nu ska vi börja, ja just då det blir praktiskt möjligt.
  Jovain, ja tästä eteenpäin!

 3. Det bidde ingenting..... skriver:

  Concent försöker sälja en tom påse uppätna nötter! Först avgår revisorn, sen hoppar styrelser, VD, nyckelpersoner av. Utlovade bolagsstämmor hålls inte. Div lån ska lösas med köpeskillingen och undanhållas bolaget. Det skall bli intressant att få facit till denna härva av företag som äger varandra och dess projekt-idéer.

 4. Betraktaren skriver:

  Ja det kommer att sluta med att aktieägare kommer att stämma concent. Innan barents center blir sålt så kommer gropen ha ett fint bestånd av träd.

 5. Betraktaren skriver:

  Tror någon att man är så patriotiskt att man efterskänker en skuld på 185 msek utan personlig vinning tull en ort man inte har anknytning till ens. Inte ens Wallenberg skulle göra det.

 6. Robin Hood. skriver:

  Vilket skämt! Kommungranskarna skulle kunna göra en serie av denna härva.

 7. läs på skriver:

  Hur kunde nån inbilla sig att sossarna skulle kunna göra något bra. Någon jättearena har happpis skattebetalare inte något behov av!! Eleverna har heller inget behov av skola i shoppingcenter, what a crazy idea!!!

 8. Tuomas skriver:

  I Finland sägs så här: Byggbolaget har inte pengar för byggandet av BC. För att det kan få lån för ändamålet måste Haparanda kommun skriva under avtalet, det är därför Hanhirova kräver att kommunen skriver under så fort som möjligt. Det ända orsaken till att han är intresserad av att ta över det färdiga BC är hyran som Haparanda binder sig att betala i 25 år.

 9. Tuomas skriver:

  Det kommer inte att byggas nåt shoppingcenter. Men var det inte så att eleverna skulle äta på en vanlig restaurang, göra PRAO på det nya hotellet och alla affärer som skulle finnas där. Finns det nån annan kommun som har gått med på en sån här historia – i flera år.

 10. Leif WC Stol skriver:

  Tuomas…Du har helt rätt, men få se om sfären runt Herr Fahlander hinner göra något.. innan bolaget som ”handhar” Haparanda kommuns svammel är i konkurs..!! Så med andra ord..Hanhirova är inte intresserad av nåt svammel, utan raka tag..!! Förresten Tuomas..”Det >ända< orsaken" stavas med e å inte med ä..annars skriver Du bra..!! Å rätt igen..ingen kommun har någonsin blåst`s på detta sätt..mao "Robin Hood" har rätt, detta borde granskas..!!

 11. Mr NN skriver:

  Det finns bara en förhoppning – Att det så snart som möjligt meddelas att hela projektet är nedlagt! Att Erkki Hanhirova blandat sig i projektet är inte bra eftersom det ökar risken för att BC ska bli av! Med det absolut inget ont sagt om Hanhirova -tvärtom!
  Troligen är det dock som Tuomas skriver att de nya påtänkta ägarna endast är intresserade av att bygga den delen som kommunen ska hyra. Ingen risk – ren vinst! Men ändringar i konceptet kan förmodligen inte drivas igenom, med mindre än en ny upphandling.

 12. Peter skriver:

  Concent har fortfarande detta flaggskepp till projekt på sin hemsida. Skrattretande. Hur många fler artiklar om inställda möten och framflyttade datum ska vi behöva läsa innan man fyller igen gropen och går vidare.

 13. Tuomas skriver:

  DEN ENDA..Jag skrev för fort och skickade iväg ännu fortare. Slarv…Tack för korrigeringen!

 14. Betraktaren skriver:

  Ja går kommunen med på en försämring av kontraktet dvs utan hotell och shopping i de kvadratmeter som kontraktet är skrivet med så blir det att kontakta jurister så att ansvariga som går med på det kommer att stå till svars personligen.

 15. Erkki Hurtig skriver:

  Låt oss bygga framtiden tillsammans på 500 års tradition som marknadsplats. Vår natur är en stor potential, och turismen har sina möjligheter, men det tar tid. Där konkurrerar vi med Snö- och Is-hotell, Jultomten mm.

  Ca 1,5 miljoner konsumenter besöker oss varje år, mestadels för IKEA:s skull. Tyvärr finns det inte så många alternativa butiker som de inte skulle ha på sin hemort. Därför behövs ett köpcentrum med utbud av premiumvaror typ Hästens, Boss, Marimekko, restauranger, Volvo mm. Till ett sådant kommer man från ex hela Barents Regionen. Därför heter det;
  Barents Center.

 16. Historia skriver:

  Erkki, 500 år marknadsplats? Inte Haparanda!

 17. Geografi skriver:

  Barents hav ligger i norra ishavet.
  Haparanda ligger vid Bottenviken.
  Således:
  Botten Center, eller Gropen

 18. Anders Karlsson skriver:

  Har saxat information från concent.se och det verkar ju än en gång inte bli något avslut/fotsättning på projektet, eller?

  Concent Holding AB (publ) (”Concent” eller ”Bolaget”) har tillsammans med BC Investments AB (”Köparen”) kommit överens om att senarelägga tillträdesdagen för projektet Barents Center, från det tidigare kommunicerade datumet (21 mars 2017). Bolaget beräknar att den nya legala strukturen för förvärvet kommer att fastställas den 31 mars 2017. Tillträde avses därefter att genomföras så snart det är praktiskt möjligt.

 19. pello-bo skriver:

  ja de är skrattretande den ”legala strukturen” och inte ens waara vet vad de betyder. nä dra er ur hela projektet och gör om allt från början. för ni måste också börja inse att de är bara mindre seriösa motparter ni förhandlar med….bolagen som är involverade är kan man säga konkursmässiga och ägarna inväntar bara på och sko sig själva med 10-tals miljoner per skalle innan konkursen och affärsavtalet.

 20. Bep Weijand skriver:

  Fyll igen gropen och gör det till marknadsplats. Ett stort torg. På sommaren sätter man upp tribuner och har sommarteater. Man kan även göra en rullskridskobana.På vintern spolar vi en del för skridskoåkning när stadsviken inte går att använda. Mera plats till nyårsfirandet.Till exempel.