Tillträdet till Barents 
Center skjuts till hösten

BC Invest ab som ska ta över projektet Barents Center står fast vid bygget som helhet, men har skjutit upp tillträdet till fastigheten till hösten.

BC Invest ab står fast vid Barents Center-bygget som helhet, men har skjutit upp tillträdet till projektet till hösten.

HAPARANDA. Fredag den 30 juni var det meningen att BC Investment ab skulle tillträda Barents Center-projektet.

Nu skjuts tillträdet till den 12 september.

– Vi har nya marknära visioner och tror fortfarande på projektet. Men 12 september är ­absolut deadline för BC Investment. Är vi inte i hamn då så kliver vi av , säger ­ägaren Erkki Hanhi­rova till Haparandabladet.

Det var den 13 april i år som Concent Holding ab med helt nya ägare skrev nu gällande avtal med nybildade BC Investment ab, ägt av Erk­ki Hanhirova och Jarmo Viitala.

De skulle betala sammanlagt 320 miljoner kronor för fastigheten samt hyresavtalen med Hapa­randa kommun på till­trädesdagen.

BC Investment betalade ingen handpenning, något som ägarna kan vara glada åt idag. Concent Holding hade köpt kommunavtalen av Avalanche Capital, Mikael Fahlanders moderbolag i Sverige. Fastigheterna Patan 1 och 2 köpte Concent Holding från Östermyra Bruk, som också var ett Fahlanderbolag.

Haparanda kommun hävdar att hyresavtalen med Avalanche fortfarande gäller för kommunens del.
Nu är dock Avalanche försatt i konkurs.

BC Investment hade som villkor skrivit i avtalet med Concent att tillträde skulle ske under förutsättning att finansiering av köpet kan ske.

– Finansieringen är inte löst och det är sannerligen ingen enkel fråga, säger Erkki Hanhirova. Vi hade alltså kunnat kliva av allt på fredagen. Vi hade aldrig kunnat drömma om alla problem som dök upp efter att vi skrivit avtalet med Concent.

– Men vi tror fortfarande på projektet – särskilt som vi vill testa nya visioner, säger Hanhirova.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
23 kommentarer om “Tillträdet till Barents 
Center skjuts till hösten
 1. Enok Nitti skriver:

  Någon förvånad?

 2. från holmen skriver:

  jojojo garanterat mången politiker i HPDA som hoppas allt rinner ut i sanden…Så här med eftertänksamhetens bleka krankhet …

 3. Gnällspik men realist! skriver:

  Framsidan av projektet, som den beskrivs i media och som håller processen igång, är det ekonomiskt fördelaktiga hyresavtalet med just Haparanda Stad. Närmare en halv miljard i hyreskostnad under 25 år! Baksidan av projektet,är det ofördelaktiga- och obegripligt dyra hyresavtalet, som Haparanda Stad har förbundit sig att betala. Förhyrning av en skola och en arena som man inte har behov av! Hur stolligt får det vara i en kommun? Betala från en tom kassa…vem vill vara skattebetalare i Hpda?

 4. Axeli skriver:

  Det mest korkade beslut sossegänget tagit så långt jag kan minnas..
  Märkligt att alla får hybris, och att ingen försöker bromsa i tid
  Nu har dom verkligen förlorat i tid..
  Kostnaderna är nog svåra att få rätt på, men säkert några miljoner, fick iofs pengar för tomten

 5. Gravöl för BC skriver:

  Det här markerar troligtvis det definitiva slutet för projektet Barens Center.Ingen finansiering finns och hyresgäster tycks lysa med sin frånvaro. Dessutom lär säkerligen konkursutredningen bli komplicerad och dra ut på tiden. Allt detta gör att med stor säkerhet, om inte något oförutsett inträffar, att något övertagande av BC inte kommer att ske innan deadline inträder.

 6. En som brukar få rätt skriver:

  Gropens övertagande har kommun kollat upp en av personerna är han inte Finlands Falander

 7. solidaritet skriver:

  visst f-n tror hanhirova på projektet med kommunens miljoner i hyresintäkter per år men de ska inte kommunen göra. nä lägg allt på is i 3-4 år och ta ev ett nytt beslut då. Personer som hanirova dom tar inga risker utan riskerna de får kommunen stå för.

 8. från holmen skriver:

  dom politiker som var så positiva till iden…vart dom lurade eller lurade dom sig själva .men några av dessa försvann.. Varför?..nästa höst är det val igen och (S) sitter kvar som vanligt i HPDA Kommun…

 9. Obsevant skriver:

  Som Peps sjunger, Sickens vilket elände. Hur komma ur detta?
  Så vi kan komma vidare,ingen mår bra av detta elände

 10. egenföretagare skriver:

  Ett luftslott utan dess like snart är det bara pensionerer kvar i kommunen vem behöver en skola då? kanske sveriges dyraste ålderdomshem eller ett hotel som gått i kk. Till slut sammma sak. Kommunens ekonomi i botten men gratis barnomsorg vad er det för professor som har räknat på det räknestycket. Sunt förnuft hade varit nog!

 11. Pekkapuupää skriver:

  Voj,voj och valår 2018, men då är allt glömt som vanligt! Voj,voj!

 12. Gnällspiken skriver:

  Nu är alla S och V ganska tysta?Varför fortsätter ni inte att ropa ”hurra” för BC som skulle bli Haparandas välsignelse och framtid? Projektet leder oss snarare närmare avgrund och fattigdom.

 13. Tjäna en hacka ! skriver:

  Hela affären verkar besynnerlig och gick igenom ovanligt lätt. Undra om inte politikerna fick sig en egen hacka under bastun. Att inte frågan utreds?

 14. Sole skriver:

  Ei nähy ennään hienoja fotograaffeja förstasiidanissa politiikoista. Spadtagit on jo otettu ja nyt nautiskellaan pääkaupunkiseudulla ja rahat vispattaan Stureplaanissa fiinisti menemään. Isot solbrillat päässä että ei vaan Janne Jofesson näkisi.

 15. Enok Nitti skriver:

  Gunnelin spadtagit förstasidanissa? Pidginfinska.

 16. Fusk lapp skriver:

  @gnällspiken

  Jag har inte bott här mer än 10 år, men jag har aldrig trott på det bygget…. Och jag röstar S, så dra inte alla över en kant!

 17. Gnällspik men realist! skriver:

  …som de flesta S, fortsätter att rösta S trots politiska beslut som i slutändan blir sänken för Haparanda. Ogenomtänkta och mindre kompetenta avtal för kommunen som avtalspart!

 18. från holmen skriver:

  Min åsikt är ja tt det skall vara rejält utbildade personer som styr en kommun..Man skall styra med hjärnan och inte med hjärtat…

 19. solidaritet skriver:

  ok detta tillhör inte artikeln men om högern skulle vinna valet så skulle vi få batra som statsminister. hon som inte kan ens föra ett samtal utan manus.vilken katastrof för Sverige. nä löven vilken landsfader han håller på att bli. tänk på detta när vi röstar nästa år.

 20. Medborgare. skriver:

  Åja,vänta bara.Ros till Gunnel som vågade visa framtiden.Vi måste framåt,inte bara ”ei se kannate”.Gå ut i din egen stad,upptäck saker finns mycket, ät på lokala restauranger.Njut av stranden,tex.Camping!

 21. Verkkosurfaren skriver:

  Solidaritet, du har rätt i att din kommentar om m-ledaren och ”landsfadern” inte har att göra med artikeln om Barents Center. Faktiskt vet jag inte var din politiska analys hör hemma, i programmen om Ullared eller hos Åsa-Nisse? Valrörelsen har börjat, och det ser enligt opinionsundersökningar ut som att väljarna följer din uppmaning om att bedöma både ”landsfadern” och oppositionsledaren, och kanske fundera på ytterligare alternativ?

 22. Observer skriver:

  jag kan inte tycka annat än att det var ett stort misstag att låsa sig vid ett bygge av skola och arena med dom kostnader det innebär för lång tid framåt. Det hade gått att renovera befintliga lokaler och Asplöven lär inte komma tillbaka till allsvenskan nånsin mer.
  Däremot var det ett genidrag att sälja tomten för 48 miljoner fast det hade troligen inte blivit av utan att ta på sig den tvångströja man stickade med Fahlander.
  Det borde ställas större krav på de som ska sitta i fullmäktige och vi måste försöka locka de mest kunniga och kloka till uppdragen.

 23. Gnällspik men realist! skriver:

  ”medborgare” en av de mest enfaldiga inspel vi hittills fått se. Man ska inte, som Gunnel våga visa på framtiden med att ”spela” med skattebetalarnas pengar. Det påminner om att köpa trisslotter och hoppas på turen. Man ska inte fatta politiska beslut av den här storleksordningen utan en bred politisk majoritet. Hade S+V kanske en rösts övervikt när beslutet togs i Kf? Alla övriga partier var kritiska och tveksamma. Klart att man ska sikta på utveckling, men bara med väl beredda beslutsunderlag!!