Tingsrätten beslutade om konkurs för Northland

PAJALA/LULEÅ: Ansökan om konkurs för Northlands svenska bolag har behandlats av Luleå tingsrätt.

Som väntat blev beslutet att försätta de tre svenska Northland-bolagen i konkurs. Tingsrätten har också gått på bolagets förslag om konkursförvaltare och utsett advokat Hans Andersson till konkursförvaltare.

Vid den presskonferens som hölls på måndagen, vid 13-tiden, angavs de fallande järnmalmspriserna som den avgörande orsaken till bolagets obestånd.

Samtidigt kunde Northlands representanter berätta att de varit ytterst nära en lösning, med nya ägare, men att det föll på målsnöret.

Enligt konkursförvaltaren Hans Andersson är förstahandsalternativet att snabbt hitta en köpare som tar över hela gruvanläggningen.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , ,
6 kommentarer om “Tingsrätten beslutade om konkurs för Northland
 1. Euton skriver:

  Jag tror bestämt att konkursförvaltaren missförstått sin uppgift. Konkursförvaltarens förstahandsalternativ är att se till att de som lånat pengar till Northland får tillbaka så mycket som möjligt av sina pengar. Att den olönsamma gruvan ska drivas vidare kommer ganska långt ner på prioriteringslistan efter en konkurs.

 2. Anders skriver:

  Att hitta en köpare till hela anläggningen med tillhörande logistiklösningar är lönsammast för långivarna. Vad köparen sen gör med sin investering avgörs av vad som ger den bästa avkastningen.

 3. mr NN skriver:

  Euton: Men måste det finnas ett motsatsförhållande i det? Kan man sälja konkursboet till nån som vill driva den vidare kommer det in pengar som kan betala fordringsägarna.

 4. Janne skriver:

  Vintern har kommit
  Löven föll i Northland

 5. Euton skriver:

  Mr NN, du har rätt i sak. Men efterfrågan på t.ex. ett anrikningsverk är nog större om den inte sitter fast i en olönsam järnmalmsfyndighet.

 6. Fritz Laestadius skriver:

  Malmpriserna rör sig upp och ner. Så kommer det alltid att vara- Detta har drabbat LKAB och Boliden som nu blomstrar.
  En autostrada har byggts till gruvbyn Kaunisvaara. En skinande ståtlig fabriksbyggnad finns på plats. Elkraftlinjer är dragna. Och icke minst. Tålmodiga tornedalingar som vill arbeta. Herr Staten. Vi är inga tiggare. Se nu till att östra Norrbotten snarast går igång igen. Kokande grytor av järn kommer alltid att behövas.