Tobak, negativt även för miljön

Stor mängd fimpar och snusprillor kastas i naturen. Foto: Läsarbild

Stor mängd fimpar och snusprillor kastas i naturen.
Foto: Läsarbild

TORNEDALEN: Tobaksbruk leder till en försämrad hälsa och ökade kostnader för hälso- och sjukvård, men det är inte bara tobaksbrukarnas hälsa som påverkas negativt. Miljön skada i de länder där tobaken odlas.

Värdefull regnskog skövlas, och varje år avverkas cirka 600 miljoner träd för att bereda mark till tobaksplantage.

Plantagen kräver enorma mängder bekämpnings och gödningsmedel som påverkar hälsan negativt för arbetarna på tobaksodlingarna, gifter från medlen sprids även till grundvattnet. Produktionen av tobak beräknas resultera i över 2 miljoner ton avfall varje år. Största tobaksproducenterna i världen är Kina, Indien, Brasilien och USA.

Tomma cigarettpaket, fimpar, snusprillor och tomma snusdosor utgör cirka åttio procent av skräpet utomhus i svenska städer, enligt mätningar av Håll Sverige rent.

Filtret i cigaretter består av cellulosaacetat, ett slags plast som tar oerhörd lång tid innan det försvinner när det hamnar i naturen.

Världshälsoorganisationen, WHO, har satt upp ett mål att minska tobaksanvändandet. Sverige har tillsammans med 180 länder anslutit sig till Världshälsoorganisationens ramkonvention om tobakskontroll. Ett minskat tobaksanvändande stämmer även överens med FN:s globala mål i agenda 2030, som syftar till ökad välfärd och utrotning av fattigdom och hunger.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
4 kommentarer om “Tobak, negativt även för miljön
 1. Rökfri skriver:

  Rökare är ett riktigt patrask! Självgoda, illaluktande små tumörer i tillvaron som förpestar tillvaron för oss alla andra som inte använder denna drog som nikotin faktiskt är.

 2. Gatinskij skriver:

  Går det att hitta mer själviska människor än rökare? Väldigt sällan.

 3. p.r.s skriver:

  hej hur är det med spriten hur bra är den mot hälsan sluta gåja låt folk snusa röka det är väl inte staten som betalar.tack

 4. Pia Hulkoff skriver:

  Om vi sku börja göra tobak av rölleka och rulla dem utan filter?
  Föreslås av
  ”Hälsocigg?”