Torkan försvårar för ekologiska jordbruk

TORNEDALEN: De torra sommarmånaderna och den efterföljande foderbristen som många bönder i landet har drabbats av innebär att en del bönder som driver ekologiska gårdar erbjuds att söka dispens hos Jordbruksverket för att få använda konventionellt grovfoder.

För att beviljas dispens måste en individuell ansökan om undantag skickas in till Jordbruksverket.

I handläggningen bedömer myndigheten hur torkan har påverkat fodertillgången i den sökandes område, med underlag från SMHI.

Att dispens ska beviljas är inte någon självklarhet, undantag för att få fodra med konventionellt foder beviljas bara vid konstaterad foderbrist, inte vid förväntad.

Undantagsregeln för eko-bönderna innebär att produkter som härrör från djur som fodrats med konventionellt foder ändå får säljas som ekologiska.

På Jordbruksverkets hemsida står det att regelverket tillåter att ekologiska djur och produkter efter dessa får säljas som ekologiska i de fall där företaget har beviljats undantag att utfodra djuren med icke ekologiskt foder. Dock kan enskilda företag välja att sälja produkter efter dessa djur som konventionella.

I samband med detta går Norrmejerier ut med ett pressmeddelande om att deras ekologiska produkter garanterat är ekologiska, men att det framöver kan komma att uppstå en brist på ekologisk mjölkråvara.

– Vårt ekologiska löfte är inget vi prutar på, trots att vi med sommarens torka har en krissituation som vi inte tidigare upplevt, säger Anna-Karin Karlsson, affärschef på Norrmejerier, färskvaror.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala