Förlust med fadd eftersmak

Viktiga 1-2 i slutet av första. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Ett kraftigt decimerat Asplöven föll mot Sundsvall med 2-6 (1-2, 1-1, 0-3) i något som utvecklade sig till en parodi under den tidiga söndagskvällen.

Isdans i krigszon – hemmalaget med bara tre hela formationer.

FÖRSTA PERIODEN: Liret lever!

Gästerna öppnar start och tvingar Eriksson i hemmaburen till ingripande efter 38 sekunder. Belägringen fortsätter. Men AHC framåt i minut två.

2.09: hemmagubbe ligger ned efter hård tackling i sarghörn. Roman Semjonov leds av banan. Utan åtgärd från domartrion. En skada är något som hemmalaget inte behöver i detta läge.

Asplöven vill framåt i minut fyra. Men förstapasset dröjer och laget har svårt att få upp tempot. 5.10: femfyra för AHC, som gästerna samlat ihop till under flera minuter. Men Sundsvall avväpnar enkelt ett omständligt hemmalag i sekvensen.

Disciplinerade gäster förbryllar hemmakrigarna mitt i perioden. Dagens första tvåa för AHC efter 9.45. Man avstyr farligheter under strafftiden, men slappnar av efteråt och släpper in ett enkelt mål. Sundsvall får skjuta 0-1 från långt håll efter tolv blankt.

Eländet fortsätter: nya hemmatvåa efter 12.26. Och 0-2 efter 12.45. Läge för time-out?

13.09: hemmaspelare brutalt kapad vid sargen. Ligger livlös på isen och domaren bryter matchen, med lagen ut i omklädningsrummen. Reprisbilder visar hur en av Sundsvalls spelare ökar farten vid egen blå och kör på hemmakille snett bakifrån.

Hemmaspelaren forslas bort av ambulanspersonal, men visar livstecken. Sjukvårdspersonal på plats talar om hjärnskakning.

Spel igen, med hemmalaget i femfyra under fem minuter. Ett håglöst Asplöven skapar noll under de första tre minuterna. 16.47: blir fem mot tre, borde varit straff. Massiv press och fantomräddningar av bortakeepern. Men efter 18.05 ringer det: Johan Ceder och Eetu Heikkinen skickar fram Ville Rajala, som krutar in 1-2.

8-9 i skott i en period där allt som händer på banan överskuggas av skadesituationen. Andra perioden följer efter kort paus.

Livsviktiga 2-3 i slutet av andra. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Spel igen.

Reduceringsmålet var nödvändigt för att få liv i AHC. 1.19: gästerna skämmer ut sig, med ful bentackling i mittzonen. Pp för Asplöven. Stort puckinnehav och lång tid i offensiv zon utan man lyckas skapa särskilt heta lägen.

Men stämningen på banan är allt annat än älskvärd, med gurgel efter snart sagt varje avblåsning. Bara kamp fem minuter in i mellanakten. 6.57: jätteräddning av Eriksson i hemmakassen och en hemmaspelare utvisad i samma situation. Men inte heller gästerna har någon vidare fart och visar skolexempel på tripping efter 8.33. Fyra mot fyra.

8.53: en av gästernas spelare dyker och får ut en hemmagubbe. Ingen vidare propaganda för sporten ishockey just nu. Ny hemmautvisning efter 9.57 och fyra mot tre för Sundsvall. Som blir fem mot tre och 1-3 efter 10.48. Domartrion är inte populär i hallen just nu. Sundsvall fortsätter i femfyra.

Den stormen bedarrar. Länge sedan HBwebben bevistat en match med så olustig stämning. Svårt att se hur hemmalaget ska orka komma tillbaka med bara sju anfallare. 13.19: AHC i pp. Solklar interference på hemmaspelare får passera. Strafftiden rinner ut i sanden.

Ett trött AHC gör försök att få fast Sundsvall i egen zon med tre kvar av perioden. 18.31: boxningsmatch framför gästernas kasse utmynnar i många utvisningsminuter, men femfyra för AHC. Och se på f-n: efter 19.53 och iskallt spel omkring Sundsvalls kasse får Ville Rajala öppet nät till 2-3, frammatad av anfallsduon Hampus Forsling och Ludwig Niederbach.

9-8 i skott under en trist period i en match som måste spelas klar.

TREDJE PERIODEN: Orkar hemmalaget komma tillbaka är det en bragd av rang.

Pucken studsar som en flipperkula i hemmalagets zon under det första bytet. 1.04: gästernas keeper får stopp i spelet efter ett länge anfall med flera lägen. Onödig slashingtvåa för AHC efter 2.27. Ännu en hemmaspelare får lämna isen efter en smäll i ett sarghörn efter 4.07. Asplöven är nu nere i sex anfallare att tillgå.

Till råga på allt elände sätter Sundsvall 2-4 strax efter att Asplöven blivit fulltaliga. Ingen fest i Ica Arena.

6.04: ny, tveksam hemmatvåa. Som blir fem mot tre efter 6.27, känns som ett hån från domarhåll. AHC håller ut i det besvärliga läget, en bedrift som matchen utvecklar sig.

9.23: Asplöven farligt framme. Hemmalaget försöker, men har inget gratis denna kväll. 12.08: två hemmaspelare utvisade på samma gång, börjar likna parodi. Eriksson får stopp i spelet efter 12.50. Men man orkar inte stå emot. 2-5 sitter efter 13.51, strax innan AHC blir fulltaliga.

Delar av publiken lämnar arenan med sänka huvuden. Sundsvall sätter 2-6 i minut femton i ett hemmalag i spillror. 15.23: AHC vill sluta med flaggan i topp och kan sånär reducera.

En lång och utdragen längtan till slutsignal med två minuter kvar. 5-15 i skott, mest av akademiskt intresse.

Av naturliga orsaker är stämningen inte på topp i hemmalägret efter matchen.

– Jag är så arg nu att jag inte ska uttala mig, säger andretränaren Juha Silvander.

Sportchefen Per Kenttä som följt kampen från sidan är dock balanserad.

– Vi kunde inte hålla huvudet kallt i tredje. När vi är så få kan man inte ta så många utvisningar, även om matchutvecklingen är frustrerande. Vi måste lära av det här, avrundar Kenttä.

Kvällens bästa nyhet kommer från sjukhuset i Sunderbyn. Anfallaren Jesper Ylivainio som tacklas mot huvudet och förs iväg med ambulans mår enligt de första rapporterna bra efter omständigheterna.

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
8 kommentarer om “Förlust med fadd eftersmak
 1. Forza AHC skriver:

  Sundsvall verkar ju bara vara ute efter att skada våra spelare… Är detta deras nya taktik för att ta sig förbi Asplöven?!!

 2. Konstigt skriver:

  Stora starka Asplöven?

 3. Forza AHC skriver:

  Helt onödig kommentar…..
  Hade Sundsvall spelat ishockey och inte bara varit ute efter att skada sina motståndare….. Och domarna hade dömt rättvist!! (sett alla solklara utvisningar) så hade det nog slutat annorlunda…

 4. Anders K Bäckström skriver:

  Inte lätt att som Kenttä säger hålla huvudet kallt i den utsatta situation som Ubbe och laget befann sig i, det måste komma en förlust, jag tycker att Sundsvall uppträdde mkt ovärdigt, något de kommer att få ”Åta upp”!

 5. Aspis skriver:

  Asplövensupporter som skrivit ”referatet”?

 6. Larsa skriver:

  Förra mötet i Sundsvall var det tvärtom.
  Fint att Jesper verkar klara sig dock.

 7. Nasuabo skriver:

  Nä Larsa, det var inte tvärtom i Sundsvall, så fegt och ojust har Asplöven aldrig spelat. Men tacklaren får förhoppningsvis finna sig i att inte beträda en rink på mycket, mycket länge, och när han gör det bör han nog vara försiktig, för ”what goes around comes around”….

 8. Nasuabo skriver:

  ”Tacklaren”? Inte mitt ordval, men jag är inte ansvarig utgivare och respekterar att ni justerar mitt inlägg, kanske lika bra. Just nu väntar jag bara på besked om hur många år (inte matcher), tacklare F stängs av, samt prognos på om Jesper alls kan spela hockey i framtiden eller ej?