Totalseger för byarna när fullmäktigelistan spikades i Pajala

PAJALA: Inte en enda från centralortsfalangen finns med på socialdemokraternas fullmäktigelista inför valet i Pajala. Alla valbara platser inklusive ersättare besätts av folk från Tärendö, Junosuando och Korpilombolo med kringliggande byar. Skolstriden slutade alltså med en total palatsrevolution.

96 medlemmar fanns på plats i Junosuando på söndag eftermiddag. Som ordförande satt förra kommunalrådet i Luleå, Yvonne Stålnacke. Hon ledde mötet skickligt trots många totala omkast vid omröstningarna.

Valberedningens ursprungslista hade en blandning av folk från båda falangerna och när de fem första platserna besattes så gick allt lugnt till. Men när debattören Kent Heikkinen från Pissiniemi vann över Göran Mörtlund och Stefan Brandlöv vid en omröstning om sjätteplatsen så steg Veronica Andersson från centralortsfalangen upp och avsade sig sin plats. Hon hade då redan röstats in på tredje plats.

En efter en avsade sig

Därefter steg centralortspolitikerna upp en efter en och avsade sig. Bland dem Sture Hannu, som redan valts in på andra plats, Evgeny Krakov, Maria Törmä Lindmark och Folket Hieta. Johny Lantto har sedan tidigare sagt ifrån att han inte kandiderar.

Valen fick pausas medan valberedningen sammanträdde för ett nytt förslag. Under pausen talade distriktsordföranden Fredrik Lundh Sammeli om socialdemokraternas politik inför valet.

En helt annan lista lämnades in från läraren Birger Willman, Junosuando. En lista som hade sammanställts under hemliga gruppmöten i bland annat Junosuando och Tärendö.

Mycken motion

Det blev massor av slutna omröstningar och därmed mycket fysisk motion när de 96 deltagarna fick gå många rundor för att lämna sina namnlappar.

När röken skingrades så hade man så fastställt en lista med 30 namn. Förutom den totala segern för byafalangen så kom inte heller en enda tjänsteman från kommunen med på listan. Det har tidigare kritiserats att så många av kommunpolitikerna samtidigt är kommunala tjänstemän. Här de 20 första namnen.

1. Ulrika Hammarström, Tärendö

2. Leif Smedkvist, Junosuando

3. Jenny Eriksson, Korpilombolo

4. Kent Heikkinen, Pissiniemi

5. Birgitta Rantatalo, Korpilombolo

6. Roland Karlsson, Saittarova

7. Marina Smedkvist, Junosuando

8. Erling Fredriksson, Tärendö

9. Beatrice Svarvare, Pajala

10. Hans Sundkvist, Korpilombolo

11. Sanna Jatko, Korpilombolo

12. Anders Lehtipalo Nilsson, Tärendö

13. Tina Mukka, Junosuando

14. Robert Hammarström, Tärendö

15. Karin Mangström, Kengis

16. Stefan Brandlöv, Korpilombolo

17. Inger Karlsson, Tärendö

18. Lars Fjordström, Junosuando

19. Karin Svarvare, Pajala

20. Kjell-Åke Nedlund. Tärendö

Publicerad i Pajala, Svenska
92 kommentarer om “Totalseger för byarna när fullmäktigelistan spikades i Pajala
 1. Pajalabo skriver:

  Bra att Sveriges mesta glesbygdskommun förbereder sig S politiskt för nya Kaunis Iron eran.
  300 som jobbar i malmproduktionen ger 1200 andra jobb.
  Många släckta hemman kommer därmed att tändas.
  Talet om jobbpendling från andra kommuner håller inte, hushållets ekonomi tål inte sådant.
  Skotta igen de till hälften grävda s-periferigravarna.

 2. Karjula skriver:

  Vilken Rappakalja, synd om befolkningen!

 3. Kommunbo skriver:

  Jag undrar om det var för att Göran Mörtlund inte kom med på KF-listan eller att Kenth Heikkinen kom med som gjorde att Pajala politikerna valde att själva avsäga sig sina platset i kommunfullmäktige.

 4. Viktigpetter skriver:

  När krubban är tom börjar hästarna och bitas.

 5. enkel matematik skriver:

  Äntligen lite ändring i leden hoppas fler gör de samma i sina distrikt.

 6. Bojkotta pajala skriver:

  Jaaaa.nu blir de ordning på torpet.

 7. Kotten skriver:

  Ja ja säger då det,för och citera Björn Ranelid:HERRRRRREGUD!???

 8. AnnBritth skriver:

  Hade det varit 1 april hade jag trott att det var ett skämt. Detta är visst sant. Milde tid, säger jag. Tror det är dags att lämna denna kommun. Flyttlasset går snart…..

 9. Piru skriver:

  Haha…mikä lekstuga!

 10. Fast mark skriver:

  En ny och yngre generation med en nyanserad bild av verkligheten, inga betongsossar med monumentala maktambissioner.

 11. anders drugge skriver:

  Spännande!

 12. Pajalabo skriver:

  Borde få Jimmie parti hit och styra så vi får ordning i samhället jäklar lekstuga med sossarna men om de vill kommunens s bästa så skicka iväg de nyanlända och klaga inte på migrationsverket så slipper vi de mesta villainbrott som sker i pajala

 13. fd byråkrat skriver:

  Genmäle till signaturen kommun bo.Tänk vad en enskild kandidat kan ställa till. Inte är det S-partiet som vinner på denna typ av kandidater. För oss som minns Kents skriverier under vinter så verkar han vara som ett rött skynke

 14. Ut med bråkstakarna! skriver:

  Olyckligt vis kommer osämjan mellan centralorten och byarna öka ytterligare, när tjänstemännen bildar en egen alternativlista till valet.

  Man får hoppas att befolkningen väljer att ställa bägge dessa stridande grupper ut i kylan under kommande mandatperiod, så att de får reda ut sina egna interna konflikter utan att vi alla i kommunen ska hamna i kläm.

 15. barbro rantatalo - rösträknare den här gången skriver:

  Det var inte massor av slutna omröstningar- det var två stycken.
  1. Om andra platsen på listan – där Sture Hannu Pajala fick flest röster.
  2. Om sjätte platsen Göran Mörtlund Kangos, Stefan Brandlöv Korpilombolo och Kent Heikkinen Pissiniemi. Kenth fick flest röster .

  Röstningen skedde helt enligt demokratiska spelregler.

 16. realist skriver:

  Skall bli spännande att se vad som händer i kommunen nu . Hoppas att dom nya förstår att ta tag i det viktigaste för kommunens bästa. Jobba för det lagstadgade. Att jobba för att näringslivet i kommunen ska få goda förutsättningarna för att fortsätta sina verksamheter och därmed kunna skapa jobb som därmed genererar skattepengar till kommunen . Utan de privata näringslivet finns snart inte mycke kvar av en redan sargad kommun . Se över vad är det som verkligen ger något tillbaka.

 17. Marita skriver:

  Jag hoppas att det blir en gudfruktig politik.
  Som ser till folks bästa.
  Nu behövs Gud mer än någonsin. Ödmjuka er folk så skall Herren verka i Tornedalen !
  Hans vishet behövs för att Tornedalen skall blomma !
  Gud älskar Tornedalen !! Jag ber varje dag för mitt Tornedalen !
  Glöm inte att Herren älskar er !

 18. Hujakoraskasellä skriver:

  Har S i Pajala verkligen råd med att leka i sandlådan. Eller har Pajala Kommun råd att det styrande politikerna leker i sandlådan?
  Hela Tornedalens styre verkar bestå av ett enda lekande. Ötå Hpa och Pajala det gnälls och smutskastas av folkvalda så det står härliga till. Är det utvecklande?
  Nä man börjar ju findera på att sälja stugan och dra sig helt åt andra hållet.
  Finns det intresse för en stuga med älvnära läge?

 19. Än frågan riktad till politikerna. skriver:

  Är verkligen glad och lycklig att har fått strand nära stugan såld. Vill inte bidra en krona i avgifter till den utarmade kommun där inget gynnas sina medmänniskor. Hörs förtal som förmedlas hellre än glada tillbud om varandra.

 20. Ulkokylälainen skriver:

  Intressant lista. En tydlig föryngring kan man konstatera. Frågan blir självklar: Finns politisk erfarenhet, vidsynthet och en strävan efter att kunna ha en bra balans i ekonomin eller kommer det att handla om att ”ge igen” i första hand? Blir lite ”upp till bevis” för det här gänget så det blir spännande att följa med i debatten.

 21. Pajalabo skriver:

  Pajalabo 19 feb 2018 kl. 9:00 :
  Jag den 1:a kommenterande Pajalabon här delar ingenting av dina åsikter.
  Jag skäms för och vara din namne.

 22. ViisasMies skriver:

  Har redan hört rykten om att byaföreningarna runt om i kommunen vädrar morgonluft, att man börjat se över vad som behöver åtgärdas i de gamla skolbyggnaderna inför nystarten av skolan och att man börjat diskutera lämplig placering för badhuset i byn.

  För om ”hela kommunen ska leva” räcker det ju inte bara med skola och badhus i Tärendö, då måste man självklart börja öppna stängda skolor i byarna och bygga fler badhus. ”Hela kommunen” var det ju som sagt var !

  Eller har jag missuppfattat nåt ?

 23. enkel matematik skriver:

  gör om gör rätt centraliseringen är döden för alla även pajalaby

 24. AnnBritth skriver:

  Snälla Marita…inte sjutton tror jag det hjälper att be till Gud. Inte kan hen hålla i taktpinnen och hjälpa Pajala kommun. Till det behövs duktigt folk. Var dessa personer håller till vet jag inte. Du kanske skämtar med dina rader. Det gäller ju inte ett bönemöte. Det gäller att få ordning och reda i en blödande kommun.

 25. Kotten skriver:

  För att citera en avliden populär sångar ikon:Michael Jackson: Jt doesen’t matter if you’re black or white! But it does. The history can prove it.

 26. Nickname skriver:

  Vem sa att politik är tråkigt? Pajala levererar verkligen. Det blir kul att följa fortsättningen. HBwebben går nog mot klickrekord, tack vare Pajalas politiker. När börjar Kardis- och Jarhoisborna kräva en skola och ett badhus? Hela kommunen ska ju leva och frodas. Kanske den nya centralorten är Junosuando? Korpis ligger ju så långt borta. Tärendöborna är splittrade.

 27. Kotten skriver:

  Saliga äro de flintskalliga,ty de äro renhåriga! Paragraf 2 i kommunallagen,ej sittä jaxa!Nä man orkar inte!?

 28. korpis bo skriver:

  Ur demokrati synvinkel är detta ett allvarligt.Att sossarna som har 50% av rösterna i pajala kommun ej har några från centralorten.Ni S
  politiker i centralorten måste ta ert ansvar och agera

 29. Emiliano Santos skriver:

  Utan en gemensam fiende kommer byafalangen att börja bråka sinsemellan, det är min amatörprognos för Pajalas politiska framtid. För att inte tala om att det kanske går upp för den segrande falangen att det finns en stor skillnad mellan ord och handling. Ord kostar ingenting, handlingar måste däremot diskuteras och övervägas. Med andra ord genomgå den långsamma och byråkratiska processen som vi kallar politik. Och det är här bråken kommer att uppstå, vem är i störst behov av pengar, Junis? Korpis? Tärendö? därför att jag tror inte att Pajala hamnar högt upp i listan av behövande orter…

 30. Utfästelse från centralmakten skriver:

  Ursprungligen kommer många från centralorten och utan att vara det vassaste knivarna i lådan.
  Konstigt, nog har erfarenhet av de slipade käftarnas vals från hembygden men erfarenheten säger om de munvigaste saknar handlingskraft. Alla samlas med sitt tunnelseende inom kommunpolitiken och bygger luftslott om blomstrande periferier ute i bushen. Grovarbetet att hålla luften i bygden bedöms att utföras av dem som inte förstår sitt eget bästa.

 31. Kotten skriver:

  Ja,det blir säkert bra. Det finns ju stämplar man kan trycka dit. UPA. Utan personligt ansvar.Själv tänker jag söka skyddsjakt på daggmaskar uppe till fjälls.

 32. snickarn skriver:

  Varför inga Kangosbor på listan? Nog måste det finnas några rutinerade politiker med tycker jag. Flera av dom här politikerna har inte ett hymn vad detta handlar om att ha ansvar över kommunen.

 33. Konkret skriver:

  Kompletterande uppgifter om omröstningen: Det gjordes ett väldigt seriöst försök att rösta bort även Pajalakandidaten Sture Hannu. Om jag inte kommer ihåg fel så blev resultatet Sture 47 röster, Kent 46, blankröster 2, en ogiltig som ville rösta bort Sture men skrivit fel namn.

 34. Konkret skriver:

  Pajalaborna ställde sig bakom valberedningens förslag trots att Pajala redan där var underrepresenterade i förhållande till folkmängden. När sedan majoriteten av medlemmarna började rensa ut pajalanamn från listan så blev det ju meningslöst att finnas kvar på listan. En röst som hördes i ett anförande: ”Nu är det byarnas tur [att bestämma]”. Således: nu har ni ju fått som ni länge velat och nu får ni ta ansvar för hela budgeten – inte bara alla utgifter som ni vill fördela ut på olika håll, utan också för det svåra arbetet med att finansiera dessa. Ökar något så måste något annat minska.

 35. Piru skriver:

  Som min mattelärare sa: Räkna med bråk!

 36. Konkret skriver:

  Problemet kanske trots allt inte blir så stort. Sossarna får väl gissningsvis inte så stort inflytande. Vänsterpartiet kommer att få många fler mandat och bli största partiet. Det kommer också att slås rekord i antalet blankröster. Valdeltagandet blir rekordlågt.

 37. Konkret skriver:

  Till Korpis bo: På vilket sätt ska pajalasossarna ta ansvar och agera? Majoriteten av medlemmarna har ju önskat, och genom sitt röstande också sett till att centralorten inte ska ha något att säga till om.

 38. Undrande skriver:

  Centrum politikerna röstade bort sin egen kandidat när det var voteringen om 6:plats på S listan,enkel matematik,deras kandidat fick 24 röster fastän ni var många fler från centrum politiken. Varför gör ni på detta viset?? Har ni en dold agenda?? Jag vill inte tro att ni vill krossa S partiet…eller

 39. Framom främsta linjen skriver:

  Möjligheten: nyanserat tänkande med nya fräscha idéer från förändringsbenägna nya politiker. Möjligheterna till ett större ekonomiskt utrymme bör finnas där med start av Kaunis Iron samt all vindkraft som byggs. Att satsningar utanför centralorten också görs blir då självklart.
  Risken: interna strider mellan by falangerna om fördelningen, krävs en stark ledare med visioner för att motverka detta.

 40. enkel matematik skriver:

  budget i balans de kan inte vara svårt 53% av arbetsförd befolkning i Pajala arbetar åt kommunen de är 22% FLER ÄN KIRUNA/ÖVERTORNEÅ M.FL 22% är ca 180personer x 24000kr är 4.3milj
  per månad x12 =52miljoner sparat varje år nu är tiden att göra något om gruvan startar GÖR OM GÖR RÄTT

 41. Sverigedemokrat skriver:

  Låt sossarna vara de klarar ändå inte och styra kommunen på ett bra sätt så vi ger makten till Anna K och vänstern

 42. barbro rantatalo - rösträknare den här gången skriver:

  Ytterligare komplettering; Pajalaborna hoppade av efter att Göran Mörtlund från Kangos blev bortröstad.( Både Stefan Brandlöv och Kent Heikkinen fick fler röster) Fortfarande finns flera Pajalabor kvar på listan, Beatrice Svarvare, Karin Mangström och Karin Svarvare.

 43. "Farväl till Soc.demokraterna." skriver:

  Det är fruktansvärt med den byamentalitet som vissa byar har för att splittra det mesta i vår kommun.Dessa ”egoister” tror sig veta bäst och agerar bara för att få skolor och simhallar kvar i sina byar trots sviktande elevunderlag,lärare o kommunens ekonomi. Även bosatta i södra delen av kommunen vill ha god service i sina byar och i centralorten. Hög tid att också vi kräver att få ”boendeplatser för äldre” i våra egna byar. Ni övriga byar har ju redan tillgång till dylika ” hem”- nu är det vår tur att få del av kakan. Bäste Harry R! Tur att du slipper de ”nya soc.demokraternas kakafoni”.

 44. Jenny Eriksson skriver:

  Vi är MÅNGA bybor som ville ha en lista med representanter från HELA kommunen.
  Pajala hade plats 2 & 3 och hur kan de redan efter 2:a omröstningen (som faktiskt var mellan 2 byapersoner) kliva av med motivering ”att vi exkluderar Pajala”, detta innan listan ens spikats? Förstår att de räknat med att vi skulle rösta bort alla pajalabor…och nu gjorde vi inte det,så de genomförde plan B ☺️

 45. Johny Lantto skriver:

  Pajalas Socialdemokrater hade en gyllene möjlighet att inleda en försoningsprocess mellan de olika grupperingarna för Pajala kommuns och Socialdemokratins bästa. Valberedningen, OBS! med majoritet från ”byafalangen”, hade i enighet tagit fram ett väl balanserat förslag som genomsyrades av kompromissvilja. Nu ville ”medlemmarna”, till varje pris lyfta ut Pajala-kandidater och istället välja in Kenth Heikkinen vars politiska gärning består av att i media påstå det ena efter det andra och misskreditera partiet och dess valda företrädare. Listan skulle ”rensas” som Kenth uttryckte det på Facebook.

 46. Johny Lantto skriver:

  Nu har ”byborna” fått sin rensade Sosse-lista som Heikkinen, Willman, Smedqvist, påhejade av Jenny Eriksson och Roland Karlsson,så länge eftersträvat. Att ”Pajala-kandidaterna klivit av innan listan ens spikats” är svammel. Det första som hände på mötet, fastän stöd för valberedningens förslag lämnats av Bengt Niska m.fl. så lämnade Birger Willman som ”företrädare för flera medlemsgrupper” motförslag på alla Pajala-kandidater. Nu föreligger en minst sagt vildvuxen S-lista för väljarna att ta ställning till. En lista som iallafall inte kan anklagas för överdrivet mycket politisk erfarenhet.

 47. Fostra sina barn i den kommunen skriver:

  Hör och häpna så att höll på att ramla av pallen: 40 % av hela Pajala kommuns skolever klarar inte av gymnasiet med godkända betyg. Säger allt om pedagogiken och logiken att alla skolor ska leva.- Till vilket pris?

 48. Fostra sina barn i den kommunen skriver:

  Skolelever.

 49. Fostra sina barn i den kommunen skriver:

  Det gäller naturligtvis grundskolan i Pajala. Hur ska eleverna kunna antas till gymnasieutbildningen med det ”höga” grund förutsättningarna?

 50. "Farväl till Soc.demokraterna." skriver:

  Min förhoppning återstår i att ”f.d. socialdemokrater” – så även jag själv- röstar på ngt annat parti i nästa val till kommunen. Det skadar inte med nya ”kvastar”, men har man endast som mål att behålla skolor och simhallar i sin närhet, då kan man förstå vad som väntar i vår ”lilla fattiga” kommun. Jag får bara hoppas att de som låter sig väljas till en lista, har utbildning och ”livserfarenhet” i sitt bagage och inte enbart ”stor i orden, men liten på jorden”.

 51. fd byråkrat skriver:

  Har Kent Heikkien fått yppande förbud av sina anhängare Jag saknar inte dina saftiga och hätska och oftast osakliga anfall på dina partikamrater. Nästa fråga blir , kommer du att gå på i samma stil som tidigare på din s-kamrater.

 52. Säger väl allt om hur det funkar ! skriver:

  Hör och häpna så att höll på att ramla av pallen: 40 % av hela Pajala kommuns skolever klarar inte av gymnasiet med godkända betyg. Säger allt om pedagogiken och logiken att alla skolor ska leva.- Till vilket pris?
  SV: Säger allt om inkompetens i ledarskap, pennalism och sist men inte minst svågern med den fina boken!

 53. Kenth Heikkinen skriver:

  Svar till Johny Lantto. Att räkna mig mot Pajala kandidater verkar var lite stort även för dig. Det var Mörtlund som ni inte ens själva röstade på. Och något som alla Pajalas kommun bor helt har missat och även Vänsterpartiet. Pajala kommun har styrts av två mångmiljonärer en från S och den andra från M. Undrar vad V väljare gillar det samarbetet? Dessa två styr även Pajala Allmänning med järnhand. Dessa två står för alla beslut inom föreningen. Även där är demokratin åsidosatt. Så du har stor vana att styra och ställa som du vill inom hela kommun. Kanske tur att det börjar närma sig slutet.

 54. Vasemisto skriver:

  Ska bli intressant vad den nya ledningen kan göra. Sen tror jag att dom inte får majoritet i fullmäktige även om nu Gramner skulle pudla över till dom.Vänstern kommer att bli starka, Anna gör ett bra jobb.

 55. Jenny Eriksson skriver:

  Johnny Lantto…lägg inte ord i min mun om rensning! Klev ni INTE av innan listan spikades? Att Willman mfl gav motförslag (till valberedningens förslag) är något som är helt tillåtet i en demokrati, ifall du inte vet det. OCH ni klev ju av innan ni ens visste om motkandidaterna skulle väljas in!
  Om inte Krakow begärt sluten omröstning så hade du personligen sett att jag INTE röstade för en byalista.

 56. Us skriver:

  Bra , bort med pajalaborna , in med folk från byarna .

 57. Kent Byalainen skriver:

  Man kan inte säga annat än att pajalapolitiken är roande just nu. Avundsjuka nackskottskommunister som tycker att vissa är ”miljonärer” som styr med ”järnhand”. Snacka om att avslöja sig själv och sin drivkraft i livet, avundsjuka och missunnsamhet.

 58. Johny Lantto skriver:

  Se där. Kenth H har inte ändrat retorik fastän han idag är en officiell företrädare för socialdemokraterna utan fortsätter uppvisa sina politiskt framåtsyftande kvaliteter. Kanske någon presumtiv väljare i stället skulle vara intresserad av att höra hans recept på hur man ska klara de utmaningar Pajala kommun står inför avseende kompetensförsörjning, ekonomi, befolkningsminskning etc. Tror att de flesta förväntar sig mer än misskreditering och smutskastning ? Eller kanske det här är den stil och tonläge som vi får börja vänja oss vid från de ”nya sossarnas” sida ?

 59. Johny Lantto skriver:

  Jenny – motförslag får man lägga i ett personval, men man får även kliva av om man ser att en systematisk utrensning är på gång. Vad du röstat på eller inte är ointressant. Däremot har jag, och många med mig, en klar bild av var du står i denna fråga. Din ”falang” har ju eftersträvat makt och inflytande i politiken och nu får ni möjligheten att inhämta väljarnas stöd och, om det håller hela vägen, genomföra er politik (som iofs ingen idag vet vad den innebär). På måndag är det fullmäktige och där kan ni (Roland K, du och Inger K) som representerar S i kommande val, berätta hur er vision se ut.

 60. Jenny Eriksson skriver:

  Även diktatorer tycker att det är ”folket” som bestämmer?

 61. Pajalaföretagare skriver:

  Johny, Janne o övriga kommunister. Ni siar om sämre tider när andra tar rodret. Men hur kan det bli sämre? Skolan i kommunen är bland de sämsta i landet o företagsklimatet är definitivt det sämsta i landet. Sist i år (nästsist föreg år). Jmf ex med hockeylag i elitserien. Vad gör man om laget är i botten hela tiden? Jo, man byter ut ledarn/ledarna. Som det är nu kan det i alla fall inte bli sämre.

 62. Fröken Käbbla men hoppa av så fort det hettar till skriver:

  Det som händer i Pajala S-kommun är förödande! Hött och Mött har lyckats nästla sig in i partiet oavsett bakgrund som ex Sd. Enda kvalifikationen har varit att uppvisa ett så stort hat som möjligt mot centralmakten i Pajala. Detta hat finns dokumenterat från den kallelse inför stormötet i Korpilombolo förra våren via KH´s inlägg i div press, fram till Willmans alternativa lista! Vore intressant med en avsiktsförklaring från topparna på S-listan, ”detta vill Vi”! Visioner från de fem första namnen önskas i god tid innan 1:a Maj, Arbetarrörelsens Internationella helgdag.

 63. Nickname skriver:

  Nu är jag ingen expert på Pajalas förhållanden, men som jag ser på saken så har man tagit i beaktande hur en demokrati fungerar och agerat därefter.Idag kan det vara lätt att ”ta över” demokratin. Detta pga att folk idag inte riktigt vet hur allt hänger ihop. Folk förväntar sig att någon annan ska lösa saken. Folks ointresse medför att någon/några med en räv bakom örat kan ta över spelet, och spela samtidigt som hen också är domare i matchen. Ser man lite framåt i tiden så är ungdomars ointresse för politik och demokrati förödande. Det bäddar för obehagliga överraskningar i framtiden.

 64. s medlem skriver:

  Ove Pekkari skriver insändare och kräver svar , om medlemmars åsikter.
  Hur gör du själv? Nu är det Kent, som du angriper. Tidigare var det nu framlidne Sixten Eriksson , som du antastade efter varje medlemsmöte. Sopa rent framför din egen dörr innan du angriper andra.

 65. Fd sosse skriver:

  Jag har alltid röstat på sossarna men i och med att Kenth Heikkinen fått en plats så högt på listan känner jag att det är slut med det. Jag har läst hans insändare och är förundrad över att det finns personer som anser att han har kapacitet och kunnande och förtjänar en plats på listan. Jag tror att det är bra med kandidater från hela kommunen och skulle nog röstat på sossarna om listan var mer seriös, alltså utan Kenth Heikkinen.

 66. En som brukar få rätt skriver:

  Centern i Haparanda söker parti folk kontakta Jan Larsson i Pajala han är en klippa och inte rädd för att byta parti så kommer ni till stolen som Kommu
  narr som ni eftersträvar

 67. KD -2,7% skriver:

  är lite utomstående betraktare. min analys är att om dom seriösa socialdemokraterna bildar ett nytt utbrytarparti så går dom ut som stora vinnare i valet och kan bilda ”regering” med typ (v), och med stöd av ev (m). nuvarande s.k som dom kallar sig sossar är ju bara de att huvuddelen är i sin parti övertygelse allt annat än demokrater. jo ev sd. (sverigedemokrater). och all denna turbulens som jag tror att dom redan nu har börjat ångra allt för att deras barn ett fåtal ska gå i exvis hemma i Tärendö. de visar ju att kompetens inte finns bland som nyvalda.

 68. Boman skriver:

  S i Pajala har glömt bort politiken. De har i många år sett till sina egna karriärer och svågerpolitisk rekrytering. S är en hop pajkastande föredettingar. Ändå vinner de valet eftersom stor del av väljarna är insnöade dåligt informerade och pålästa om vad som händer idag. De röstar efter det som var efter kriget. De belästa yngre förmågorna kommer rösta så det gynnar kommunen. Skapar tillväxt och företagande. Istället för tvivelaktiga utflyckter till bomässor kanske även pajalabostäder kan koncentrera sig på god skötsel. Nej vi hoppas på nya vindar för att slippa (S)oppna.

 69. Observer2 skriver:

  ”Nickname” du glömde öppnande av skolan i Kassa, där finns det ej heller några elever.

 70. Bybobopää skriver:

  Så länge KH är på listan så går min röst till V. Bara så ni vet

 71. C........ skriver:

  Vad döljer pajala falangen ??Vad är de som fått pågå inom kommunhusets väggar utan insikt utifrån.? De har ju varit många turer inom olika affärer alltifrån ekonomiska ersättningar av sextrakaserier till andra mörkade affärer.Ser verkligen fram emot vad som komma skall i fall dom nya sossarna kliver in som de styrande partiet i kommande val. Kommer nog uppdagas en mängd ??tecken .Låt huvudena rulla.

 72. Gamling från S partie . skriver:

  Läser och har samlat alla heikkinens insändare ,Nu får Han se till att allt bli bättre. Men hur många vill ge sin Röst till S med Heikkinen bland dom första namn…
  Röstar nog inte på S nu till valet .. Lycka till men vi är nog många som ändrar parti
  Den 9 september får vi se resultatet…

 73. Herr Käbbla skriver:

  Intressant att läsa Owe Pekkaris sakliga insändare i fredagens tidning. Om uppgifterna om KHs brev till Jonas Sjöstedt är korrekta så är de kort sagt häpnadsväckande och skulle i en annan kommun leda till krav på någon form av förklaring eller granskning. Vad anser första namnet på listan? Instämmer med Pekkari om att vi inte har för många riksdagsmän från vår kommun, oavsett partitillhörighet.

  Till sist kan jag lugna Pekkari med att KH nu verkar ta sig an andra frågor än de rent kommunala. Läs insändaren i NSD 02-22 så ser du att det finns större ärenden på agendan!

 74. bybo skriver:

  Snart kommer avhoppen bland dom nya när dom inser att dom har tagit sig vatten över huvudet,och så länge Kenth Heikkinen är kvar så blir det ingen röst på S för mig!

 75. c....... skriver:

  Kenth Heikkinen är de bästa som hänt Pajala kommun han är den enda som vågar ifrågasätta de politikerna pysslat med under lång tid. Men han är ju obekväm för de som har något att dölja.

 76. Kjell Lingenäs skriver:

  En intressant vald samling av föreslagna socialdemokratiska kommunpolitiker. Få se var och i vilken ort inom Pajala kommun man får utföra det första demokratiskt beslutade rivnings- eller nybyggnadsuppdraget. Hoppas på en väl avvägd kommunledning efter höstens val. Ett uppdrag jag har som en ”kommuntjänsteman” sen år 2004, tillika byggprojektledare inom Pajalabostäder AB. Som byggsakkunnig har det personligen varit svårt att jobba emot sin kunskap och övertygelse. Nu blir det dessutom en annorlunda samhällsutveckling, och efter jag läst inläggen en väldigt ”guppig resa” ?

 77. realist skriver:

  Hoppas att de nya nu verkligen tar tag i kommunens ekonomi. Jobbar med det lagstadgade, skola vård och omsorg. Ser till att vi får det så bra som möjligt för hela kommunens medborgare. Att man börjar jobba för att privata näringslivet får bra förutsättningar till att fortsätta i kommunen . Inte motarbeta dem . Det kommer in mycket skattemedel av de privata företagen och många arbetstillfällen i kommunen glöm inte det .

 78. s medlem skriver:

  Man kan ju bli lite fundersam över Kjell Lingenäs oro. Han har en bisyssla, är kommuntjänsteman och samordnare i samband med bjudresor till Stockholm. Tänk om något oväntat dyker upp.

 79. s medlem skriver:

  Problemet för de nya kan ju vara hur de kommer att klara sig utan, EllyBritt Kruuka, Karin Mangström, Britt Inger Fagervall och Folke Hieta.

 80. Bojkotta pajala skriver:

  Kjell lingenäs vad menar du med annorlunda samhällsutveckling?

 81. Framtid skriver:

  Intressant att se på vad Pajala falangen försöker göra!De försöker måla upp ett skräck senarie gällande de nya styret hos sossarna? Får bara fråga vad kommer hända?? PAJALA fortsätter vara centralorten i kommunen så vad är problemet? Den nya S ledningen om dom styr kommunen efter valet kommer säkert att göra ett bra jobb. Om man säger så här sämre kan de inte bli,och nytt folk nya idéer och en framtidstro med en ny start av gruvan kommer att bli intressant. Så lyssna inte på pajala falangens skrämselpropaganda som verkar häröra från kommunismen.

 82. Svea skriver:

  Heikkinen blir ett riktigt sänke för S i valet. Därom råder inga tvivel.

 83. Enskildes rätt är borta skriver:

  Enda som behövs i nationen Sverige är ett fritt parti som tillåter enskildas åsikter inte den etablerade med färdigtryckta som tvingas till och kallar det för demokrati. Andras är förräderi och är parlamentariska, KD räknas som etablerad och godkänd ändå anser att Gud är högst medan politikerna menar att partiet är högst och ledaren statsministern är mäktigare än påven. Hur de båda ska gå ihop gör den ene olaglig. En annan massa FI med fria könsutövningar är landets lindebarn för att vägleda bort allmänheten från politiska övergreppen som sker mot enskilda här i landet.

 84. Byggentreprenör skriver:

  Börjar Kjell lingenäs vara orolig för sitt jobb på Pajala bostäder, som byggansvarig har haft projekt som blivit flera miljoner dyrare än hans beräkningar,så man undrar hur de är med hans ledarkanskaper men så länge han har sina kompisar i makten i kommunen så är de väl ok,men vem vet efter valet

 85. kommun bo skriver:

  Hoppas bara att alla politiska partier tar tag i att jobba med att även våra småföretagare kan överleva för som det är nu så är nog Pajala den kommun som sämst värnar om dom för nu när man hör hur kommunen gör så kan man undra, företagen bidrar ju faktiskt med arbetstillfällen och skatte intäkter till kommunen

 86. Kjell Lingenäs skriver:

  Ha, ha jag brukar inte av princip svara på anonyma insändare.
  Men gör ett undantagna denna gång; Jag var in till Pajala Resebyrå i går, så anmälan till ”NORDBYGG i Stockholm” kommer att annonseras ut i kommande Tornedalsbladet. Välkomna med er anmälan!

 87. realist skriver:

  I Pajala har man tyvärr motarbetat det privata näringslivet allt för länge. Istället för att se värdet av dom . Arbetstillfällen = skatteintäkter till kommunen .Att de yngre stannar kvar istället för att behöva flytta. Alla kan inte jobba innom kommunen.

 88. Brott och straff skriver:

  Riktigt bra med det här moderna teknikerna ger möjligheter till insyn inom det så viktiga kommunala området, här i Haparandabladet. Det finns inte för mycket information som utgår om man jämför med innan it-utvecklingen. I storstäder är möjligheten lättare med kommunikationer, nära till möten och media som håller en ajour med politiken. Annat är det i Pajala med tiomils avstånd tillytterområden finns liten chans att ta del vem man röstar på och allra minst deras personligheter, med utbytbarhetens växlingar. Det är ledarskapet som är konstant samma som tidigare väckelsepredikanter, mal efter samma mall.

 89. Lokala nyheter tiger still skriver:

  Riktigt bra med det här moderna teknikerna ger möjligheter till insyn inom det så viktiga kommunala området, här i Haparandabladet. Det finns inget för mycket information som utgår om jämför innan it, s utveckling. I storstäder är möjligheten lättare med kommunikationer, nära till möten och media som håller a,jour med politiken. Annat är i Pajala med tiomils avstånd tillytterområden finns liten chans att ta del vem man röstar på och allra minst deras personligheter, med utbytbarhetens växlingar. Det är ledarskapet som är konstant samma som tidigare väckelsepredikanter, malefter samma mall.

 90. Enbart politiker orerande skriver:

  Leva för att skämmas för den man är och tystas ner följer samma lokala mediamodell, medan upprop förekommer att hålla sig ”till ämnet” nämligen avledas från obekvämligheter till allmänt orerande om åsikter som är störande för ledarskapet. Bra att Haparandabladet börjar bli en öppen mediaventil för medborgare.

 91. s medlem skriver:

  Kjell Lingenäs – det handlar naturligtvis om den förra resan, som Pajalabostäder och vissa företag, var på bomässan till Stockholm.

 92. Bra Kjell! skriver:

  Tummen upp för Kjell Lingenäs som inte gör som merparten här och kommer med alla möjliga anonyma kommentarer??