En avliden och tre skadade i trafikolycka

olycka

En av de skadade männen fördes med ambulanshelikopter till Sunderby sjukhus. Foto: Anneli Sundbom

ÖVRE KUKKOLA: En personbil och en lastbil har krockat i Övre Kukkola.

Trafikolyckan mellan en personbil och en lastbil inträffade i Övre Kukkola på väg 99 norr om Haparanda strax innan klockan 13 på tisdagen. Två ambulanser från Haparanda är på platsen plus räddningstjänst från Karungi och Haparanda. Polisen är också på väg till olycksplatsen.

Inga uppgifter om personskador eller vad som orsakat olyckan finns ännu att tillgå.

Uppdatering kl. 15.06: Tre vuxna män färdades i personbilen vid krocken några kilometer norr om Kukkola i höjd med Pesulas lantbruk och gårdsbutik. Två skadade mäns har förts till Sunderby sjukhus – en man född 1981 befarades ha inre skador och transporterades därför med ambulanshelikopter. Lastbilschauffören klarade sig med lindrigare skador och fördes med ambulans till Haparanda vårdcentral.

Bilen som männen färdades i var en personbil av större typ.

Polisen finns fortfarande på platsen. De har inte kunnat uttala sig om olycksorsaken ännu. Polisens utredning av olycksorsaken pågår. Även räddningstjänsten är kvar på platsen eftersom det runnit ut diesel från lastbilen.

– Vi blir kvar så länge det finns diesel kvar på vägen att sanera. Det blir väldigt halt så det är viktigt att vi får bort allting, annars är det riskabelt särskilt för motorcyklister, säger räddningstjänsten.

Väg 99 var avstängd i båda körriktningar i cirka två timmar. Vägen är nu öppen för trafik i ett körfält sedan cirka 30 minuter sedan. Lastbilen stod då fortfarande tvärs över ena körfältet och var inte körbar. Bärgningsbilen kom till platsen strax efter 14.30 för att transportera bort lastbilen.

Uppdatering kl. 16.04: 

Polisen bekräftar att en av männen som färdades i personbilen är avliden. De övriga två uppges båda vara allvarligt skadade. Mannen som satt på passagerarplatsen var fastklämd. Taket på bilen fick skäras av för att få loss honom. En privatperson som var först på olycksplatsen fick beröm av räddningstjänsten för sin fina insats.

– Hon höll mannen som satt fastklämd i handen och pratade lugnande med honom medan vi arbetade med att få loss honom, säger en ur räddningstjänsten på plats.

Ambulanshelikoptern anlände till olycksplatsen drygt en timme efter olyckan inträffat.

De uppgifter som finns i nuläget om olycksförloppet är från ett första polisförhör med lastbilschauffören.

– Båda bilarna färdades norrut. Lastbilschauffören ska svänga in på en gård och leverera varor. Chauffören uppger att en bil kommer med hög hastighet och ska köra om, säger polisens insatschef Peter Sandgren.

Övriga inblandade i olyckan har av förklarliga skäl inte gått att höra ännu.

– Det är det vi vet nu. Det pågår en förundersökning om det här och ingen är delgiven misstanke om brott i det här läget. Det får vidare utredning visa om det kan bli fråga om brottsmisstanke, säger  polisens insatschef som fortfarande befinner sig på olycksplatsen.

Uppdatering kl.16.48:

Det finns ännu ingen rapport om det aktuella skadeläget för de båda männen som förts till Sunderby sjukhus.

– Det finns inte några uppgifter i nuläget. Vi inväntar skaderapport från ansvarig läkare. Det är omöjligt att säga när det blir, säger landstingets pressansvarige.

Uppdatering kl. 18.28:

Klockan 17.23 informerade Norrbottens läns landsting att skadorna de två personerna som blev förda till Sunderby sjukhus har ådragit sig i krocken är lindriga enligt uppgifter från sjukhuset. De vårdas på intensivvårdsavdelningen för observation.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
3 kommentarer om “En avliden och tre skadade i trafikolycka
  1. Regler skriver:

    Den som kommer bakifrån måste akta sig för den som saktar farten och svänger bort från vägen, avsett vänster eller högersväng. Dessutom bör man låta bli omkörningar vid korsningar.

  2. skeptikern skriver:

    Det är 80 som gäller på sträcka inte 180 som många tror.

  3. Justitia skriver:

    Vid Vänstersväng på landsväg ska den som svänger se till att göra det utan risk för andra trafikanter.